Bezár

Hírarchívum

Nyito_kulfoldi_kutatok_KJA-8163

Külföldi vendégkutatók erősítik a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét

Külföldi vendégkutatók erősítik a Szegedi Tudományegyetem versenyképességét

2024. január 22.
4 perc

Új daganatellenes szerek létrehozása; az energia előállításának és tárolásának új és alternatív módjai kidolgozása; valamint a hazai közgazdaság-tudomány nemzetközi kapcsolathálójának feltárása is várható a Szegedi Tudományegyetemre érkező 3 vendégprofesszortól. Az MTA pályázati felhívására idén összesen 14 külföldi kutató vehet részt a hazai tudományos műhelyek munkájában. Az így érkező tudós vendégek közül minden harmadik (29 százalék) a szegedi kutatócsoportokat erősíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A három nagy tudományterületet érinti az Akadémia pályázati felhívása. A Magyar Tudományos Akadémia 100 millió forint keretösszeggel támogatja a hazai kutatóhelyeket, hogy még aktívabban bekapcsolódhassanak a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe. Az MTA támogatásával a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok, valamint a matematikai és természettudományok magyarországi kutatócsoportjaiba összesen 14 vendégprofesszor érkezik – adta hírül az mta.hu.

Sikerrel pályázott az akadémiai támogatásra az SZTE 3 és az SZBK 1 vezető kutatója.

Tomka Béla (SZTE BTK), Enyedy Éva Anna (SZTE TTIK) és Kónya Zoltán (SZTE TTIK) meghívására a Szegedi Tudományegyetemre érkező 3 vendégprofesszor összesen 10 hónapon át erősíti az itteni kutatómunkát. Ezzel közel 18.7 millió forint támogatás ösztönzi a SZTE három kutatóműhelyén belüli munkát.

Az SZTE az egyetlen, ahova az MTA II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya képviseletében külföldi vendégprofesszor érkezik, Tomka Béla meghívásra, 3 hónapra, közel 4,7 millió forint támogatással. „Max Trecker, a Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa (Lipcse, Németország) professzora a magyarországi közös kutatás során az államszocializmus időszakában a magyar közgazdászoknak a külfölddel, illetve a külföldi közgazdászoknak a magyar közgazdaságtannal való aktív nemzetközi kapcsolatépítésével foglalkozik. Olyan személyek életútját kutatják majd, mint Bognár József és Simai Mihály, illetve azokat a nemzetközi hálózatokat vizsgálják, amelyekben ők részt vettek. Magyarországra meghívott külföldi közgazdászok tevékenységét is vizsgálják, akik pl. az NDK-ból vagy a Szovjetunióból, illetve nyugati országokból érkeztek. A kutatómunka kiindulópontja az, hogy Magyarország 1957 után az ország tényleges gazdasági jelentőségéhez képest a közgazdaság-tudományok nemzetközi tudományos helyszíneként kiemelkedő szerepet játszott. A közös kutatás Magyarország globális szakmai, szakpolitikai szakértői hálózatokban való részvétele tekintetében hoz új eredményeket, amelyek fontosak a Globalizációtörténeti Kutatócsoport nemzetközi hálózatokra és tudástranszferre vonatkozó kutatásai szempontjából is.”

Jelentős eredmény, hogy az MTA VII. Kémiai Tudományok Osztálya három nyertes pályázata közül kettő a Szegedi Tudományegyetemet támogatja.

Enyedy Éva Anna meghívására „Valdimir B. Arion professzort, az Universität Wien (Ausztria) munkatársát a Szegedi Tudományegyetemen látják vendégül 4 hónapon át és 7.5 millió forint támogatással. „A rákos megbetegedések világszerte a vezető halálokok egyikének számítanak, azonban a gyógyászatban jelenleg használt hatóanyagok gyakran okoznak mellékhatásokat. Így erős a törekvés olyan új daganatellenes szerek fejlesztésére, melyek hatékonyak, de sokkal jobban tolerálhatók. Az endoplazmatikus retikulum (ER) célzott vegyületek kifejlesztése jelenleg a rákkutatás egyik aktuális témája. A vendégkutatóval olyan fémkomplexeket fejlesztenek ki és vizsgálnak, melyek várhatóan ER-stresszt indukálnak a rákos sejtekben, ami gátolja a működésüket, majd végül a sejt halálához vezetnek. Elsősorban három-, illetve kétfogú indolokinolinok réz-, cink-, organoruténium- és organoozmium-komplexek szintézisét és oldatbeli viselkedését tanulmányozzák, valamint tesztelik a rákellenes hatást. A vendégkutató a fémkomplexek szintézisére és kristályosítására vonatkozó tapasztalatait adja át a fogadó intézmény doktoranduszainak, közös közlemények összeállítása mellett.”

Robert Vajtai a Rice University (Houston, USA) professzora 3 hónapot tölt a Tisza-parti városban, munkáját 6.5 millió forinttal segíti az MTA páláyzata. Kónya Zoltán meghívásra a közös kutatás időszakában „az energia előállításának és tárolásának alternatív módjait fogják kidolgozni, amiben várhatóan kimagaslóan fontos szerepet fog játszani a zöld hidrogén ipari mértékű előállítása. A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke kiterjedt kutatásokat folytat a megújuló energiahordozók katalitikus előállításának és jellemzésének területén, anyagok széles körét vizsgálva az alacsony dimenziójú (0–2D) rendszerektől a 3D katalizátorokig. A vendégkutató a korábban Nobel-díjas anyagtudományi kutatásokkal (Robert Curl, kémia, 1996) híressé vált Rice Universityn újszerű alacsony dimenziós anyagok tervezésével és szintézisével foglalkozik. A projekt során olyan új katalitikus platformot fejlesztenek ki, amelyben a BCN családba tartozó anyagokat választják le megfelelő hordozókra, majd ezeket fémmentes vagy fémmel dekorált nemesfémmentes katalizátorokként hasznosítják. A projekt a két egyetem egymást kiegészítő, a világ élvonalába tartozó eszközparkjára épül, és komoly tudományos eredmények várhatóak tőle mind rövid, mind hosszú távon. Az intenzív publikációs tevékenységen túlmenően az együttműködés lehetővé teszi az alap- és mesterszakos, valamint PhD-hallgatók számára, hogy világszínvonalú anyagtudományi kutatásokban vegyenek részt. A kollaboráció pedig alapul szolgál egy eddiginél szélesebb körű, hosszú távú együttműködésnek a Szegedi Tudományegyetem és a Rice University kutatói között.”

A Szegedi Biológia Kutatóközpontba 3 hónapra érkezik vendég. Maria Elen Alvarezt, a National University of Cordoba (Argentína) professzorát az SZBK, Szabados László meghívására fogadja. „A projekt keretében a növényekben a szárazság és só stressz során végbemenő élettani folyamatokat vizsgálják, valamint a prolinmetabolizmus és a redox egyensúly kölcsönhatásának szabályozását.” Az MTA VIII. Biológiai Tudományok Osztályához is kötődik a 7.5 millió forint pályázati támogatás.

Az idén akadémiai pályázati forrásból Magyarországra érkező vendégkutatók közül minden harmadik (29 százalék) a szegedi kutatócsoportokat erősíti. Az MTA pályázati programjába bekapcsolódó intézmények közül az SZTE a legeredményesebb.

SZTEinfo

Illusztráció: Kovács-Jerney Ádám

 

Forrás: mta.hu – Tizennégy külföldi vendégkutató kapcsolódik be az Akadémia támogatásával a hazai kutatásokba 2024-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek