Bezár

Hírarchívum

nemzetkozi_gyogyszeresz_phd_konferencia

Nemzetközi gyógyszerész PhD-konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

Nemzetközi gyógyszerész PhD-konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

2024. január 29.
3 perc

Tizenkét ország tizenhárom egyeteméről több mint nyolcvan résztvevő osztotta meg tudományos tapasztalatait személyesen és online a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD-konferenciáján. Az esemény megnyitóját az SZTE IKIKK 3D Központban tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatodik alkalommal rendezte meg az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet PhD-konferenciáját. A „Fiatal kutatók szimpóziuma a gyógyszertechnológia, a biotechnológia és a gyógyszerügyi szabályozás tudományterületén” című tudományos tanácskozás megnyitóját az SZTE IKIKK 3D központban tartották. A háromnapos rendezvény a gyógyszertechnológia, a biotechnológia és gyógyszerfelügyelet témakörét járta körül. A szimpózium elnöke Prof. Dr. Csóka Ildikó intézetvezető, a szervezőbizottság elnöke Uhljar Luca Éva.


Gyogyszeresz_PhD_konferencia_20240124
Képgaléria a konferenciáról

A konferencia résztvevői hazai és nemzetközi Stipendium Hungaricum hallgatók, az SZTE nemzetközi partner egyetemeinek PhD hallgatói és társ doktori iskolák előadói – 12 ország 13 egyeteméről több mint 80 kutató.

Prof. Dr. Révész Piroska, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet emeritus professzora a Tudományos Bizottság nevében köszöntötte a résztvevőket 2024. január 24-én. Megnyitó beszédében elmondta, öt sikeres szimpóziumot szervezett eddig az intézet, szeretnék, ha a rendezvény hagyománnyá válna. A 6. szimpózium célja változatlanul az, hogy a magyar és külföldi doktoranduszok munkáit megismerve a PhD hallgatók megtanulják az előadás és a vita alapvető szabályait. Ezen ismeretek/készségek korai elsajátítása rendkívül fontos a mobilitási programok, konferenciák, publikációk és később a disszertációk megvédése szempontjából.

IMG_7884

- A szimpózium kiváló alkalom arra, hogy a hallgatók visszajelzéseket kapjanak, ezáltal emelve disszertációik színvonalát, és gyakorolják ötleteik előadását szakmai közönség előtt. Emellett lehetőséget nyújt a felbecsülhetetlen értékű szakmai kapcsolatok kiépítésére is – fogalmazott Prof. Dr. Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi tanára.

IMG_7852

Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény a kar egyik kiemelt fontosságú eseménye, a szimpóziumon a jövő kiemelkedő kutatói és egyetemi oktatói mutatkoznak be, méghozzá rendkívül érdekes témákkal.

A megnyitót követő plenáris előadáson Dr. Geretovszky Zsolt, az SZTE IKIKK 3D Központ szakmai vezetője ismertette a 3D nyomtatás módszereit a gyógyszerészetben. Az érdeklődők hallhattak arról, hogy milyen anyagokból és mit lehet 3D nyomtatni, és a különböző nyomtatási technológiákról is szó esett. A szakmai vezetőtől azt is hallhattuk, hogy ezzel a módszerrel már gyógyszer is előállítható.

IMG_7953

Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Laboratórium kutatócsoport vezetője előadásából megtudhattuk, hogy a gyógyszerfejlesztés során 3D nyomtatott májmodelleken kísérleteznek a kutatók, de összefüggő bőrfelületeket és mesterséges tumorsejteket is nyomtatnak már a modellezéshez, hogy ezeken teszteljék a kemoterápiás szereket vagy újakat fejlesszenek.

A konferencia résztvevői laborlátogatáson ismerhették meg az SZTE IKIKK 3D Központ működését.

IMG_8049

Az eseményen 8 szekcióban 27 szóbeli előadást és 14 előre felvett prezentációt hallgattak meg az érdeklődők a Gyógyszerésztudományi Kar Eötvös utcai épületében. A záróünnepséget 2024. január 26-án tartották.

- Az ember életminőségét az határozza meg, hogy mennyi mindent tesz másokért. Minél inkább ezen munkálkodik, annál különb lesz az ő élete is – kezdte egy Kurek Ashley idézettel záróbeszédét Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet intézetvezetője. A szimpózium elnökeként megköszönte minden szervezésben közreműködő munkáját, a rendkívül sokszínű programot. Hangsúlyozta, hogy a konferencia minden résztvevője a páciensek életminőségének javításán dolgozik, ez a legfőbb cél.

 

IKIKK infó

Fotó: Bobkó Anna, Szabó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek