Bezár

Hírarchívum

Középiskolások az ELI ALPS fény napi programjain. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Krausz Ferenctől kérdezhetnek a diákok a Szegedi Fizika Napján az ELI ALPS-ban

Krausz Ferenctől kérdezhetnek a diákok a Szegedi Fizika Napján az ELI ALPS-ban

2024. február 01.
2 perc

Február 3-án idén is a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2006 óta minden évben megrendezett esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika, fizikus-mérnöki vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény egyaránt betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba; ezeket a helyszínen szegedi fizikusok mutatják be előadások, interaktív programok, kiállítások, vezetett látogatások formájában.

A programot 9 órakor Prof. Dr. Szabó Gábor beszéde nyitja meg, majd Dr. Varjú Katalin Attoszekundumos impulzusok és az ELI ALPS a 2023-as Nobel-díj tükrében címmel tart előadást, amelyből a hallgatók megismerhetik a 2023-ban fizikai Nobel-díjjal jutalmazott attofizikai felfedezések és az ELI ALPS kapcsolatát, sőt, Krausz Ferenctől élőben is kérdezhetnek, hiszen a Nobel-díjas fizikus online bejelentkezik az előadás során! Ezt követően Dr. Paragi Gábor Tudományágak kereszteződésében: molekulák számítógépes modellezése című előadása a téma interdiszciplináris oldalát mutatja be.

A szervezők előzetes regisztrációhoz kötött vezetett látogatásokkal is készülnek, melyek során a résztvevők bejárhatják az ELI ALPS épületét, megtudhatják, milyen kísérletekre használható a motorfékpad, illetve az ELI interaktív eszközeit, játékait is kipróbálhatják a Fókusz látogatói térben.

A 11 és 14 óra között zajló standos bemutatókon az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájáról és képzéseiről kérdezhetnek az érdeklődők, megismerkedhetnek a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel, de részt vehetnek virtuális laborlátogatáson is, illetve a lézersakkal tesztelhetik tudásukat.

A korábbi nagy érdeklődésre való tekintettel a fiatalok idén is kipróbálhatják, milyen szegedi egyetemistának lenni, hiszen Dr. Czirják Attila egyetemi mintaórája is szerepel a programkínálatban, amely ezúttal a kvantumfizika témakörébe kalauzolja el a középiskolásokat.

Zárásként, 14 órától kihirdetik a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményét. Az eseményen Prof. Dr. Hopp Béla és Prof. Dr. Zimányi László mond köszöntőbeszédet. A díjak kiosztása után Ignácz Ferenc látványos, show-elemekkel tarkított kísérleti bemutatóját tekinthetik meg a résztvevők.

Az esemény látogatása díjmentes.

SZTE Info
A borítóképen: Középiskolások az ELI ALPS fény napi programjain 2023-ban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek