SZTE Info

Folytatódnak a Karrier Iroda tréningjei

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Ebben a félévben is megszervezi a hallgatók körében oly népszerű és eredményes álláskeresési és készségfejlesztő tréningjeit az SZTE Karrier Iroda. Elsőként szeptember 25-én álláskeresési és pályakezdési gyakorlatot tartanak.
 
A tréning témakörök meghatározásánál egyrészt figyelembe vették a kérdőíves igényfelmérésük eredményeit – ebben arra kérdeztek rá, hogy a hallgatók milyen témájú tréningek iránt érdeklődnek leginkább. Emellett fontos szempont volt az is, hogy a munkaerőpiacon mit várnak el a pályakezdőktől. A hasonló elméleti tudásanyaggal felvértezett friss diplomásokat leginkább személyes jellemzőik, bizonyos készségek megléte vagy hiánya különbözteti meg egymástól, ezért kiválasztáskor a munkáltatók főként ez alapján döntenek. Az egyetemi órák keretében sajnos nem mindig nyílik lehetőség a készségfejlesztésére, ezért is törekednek arra a Karrier Iroda munkatársai, hogy képzéseikkel (kommunikációs és tárgyalástechnikai tréning, prezentációs technikák, önérvényesítés és konfliktuskezelés stb.) pótolják ezt a hiányosságot. Céljuk, hogy társas helyzetekben magabiztosabban lépjenek fel a hallgatók, növekedjen személyes hatékonyságuk, ezáltal sikeresen helyt tudjanak állni a kiválasztási folyamatban, illetve a munkahelyi élet változatos helyzeteiben.
A tréningek lehetőséget adnak arra, hogy új nézőpontokat ismerjenek meg a résztvevők, különféle szerepeket, helyzeteket próbáljanak ki, és előzetes tapasztalatokat gyűjtsenek. A gyakorlatorientált, barátságos hangulatú foglalkozásokat nagy tapasztalattal rendelkező, képzett trénerek tartják. A részvétel ingyenes, de az optimális csoportlétszám biztosítása miatt előzetesen pályázni kell a képzésekre (jelentkezési lap, motivációs levél).
Az őszi félév első tréningjének témája szeptember 25-én a pályatervezés és álláskeresés lesz. Ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert a tapasztalatok szerint a hallgatók többsége csak a diploma kézhezvétele után kezd el foglalkozni ezzel a kérdéssel. Az irodához fordulók sokszor még abban is bizonytalanok, hogy egyáltalán a diplomájuknak megfelelő szakterületen szeretnének-e elhelyezkedni. Sok időt és esetleges kudarcélményt takaríthat meg magának, aki időben, hozzáértő szakemberek támogatásával sajátítja el a pályatervezéssel, munkavállalással kapcsolatos technikákat (akcióterv készítés, álláskeresési csatornák, önéletrajz- és motivációslevél-írás, interjúra való felkészülés, szituációs gyakorlatok stb.).
Várnak tehát mindenkit a kétnapos tréningre a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, ahol sok hasznos praktikát lehet gyűjteni az eredményes álláskeresés érdekében!
 
A p ályatervezési és álláskeresési tréning plakátja ITT.
 
Jelentkezési lapja ITT.
 
A további tréningekről a www.sztekarrier.hu oldalon a Képzések/tréningek menüpont alatt lehet olvasni.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft