SZTE Info

Megkezdődött az új tanév

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Megtartotta tanévnyitó ünnepségét a Szegedi Tudományegyetem szeptember 7-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Ezzel több mint 30 000 hallgatónak mintegy 240 szakon kezdődik el a tanítás a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézményében. Janics Natasa és Vajda Attila olimpiai bajnokok, az SZTE hallgatói a legnagyobb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate díjat vehették át.
 
Az igen sikeres felvételi időszaknak köszönhetően az SZTE-nek idén 7584 elsőéves hallgatója van, tehát ezerrel többen kezdik meg tanulmányaikat, mint a tavalyi esztendőben.
A vasárnap megtartott tanévnyitó ünnepség díszvendége Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztere volt. Köszöntőjében a munkához való viszony változásának szükségességéről beszélt. Magyarország ugyanis a foglalkoztatottság terén van a leginkább elmaradva a többi európai uniós országtól. Mint mondta, az ország – nemzetközi és hazai megítélés alapján is – kiemelkedő egyeteme, az SZTE jelentősen hozzájárulhat ehhez a változáshoz a munkaerőpiacon jól hasznosítható képzettség átadásával. Ezt segíti elő az a 7,7 milliárd forintos program is, amely uniós források bevonásával valósul meg a szegedi egyetemen, és infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések segítségével járul hozzá a mérnöki, természettudományi és informatikai oktatás bővüléséhez.
Ezt követően a miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adta át Badó Attila professzornak, az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesének, aki a kitüntetést augusztus 20-a alkalmából a nemzetközi, intézményi és kari együttműködés kialakításában végzett elévülhetetlen érdemeinek, valamint kiemelkedő oktatói és tudományos munkájának elismeréséül kapta, de külföldön tartózkodása miatt nem tudta a kitüntetést Budapesten átvenni.
Tanévnyitó ünnepi beszédét Szabó Gábor rektor az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szavaival kezdte: „Az egyetem a legmagasztosabb intézmény, amelyet a társadalom eddig magából kitermelt.” Szabó Gábor kiemelte, hogy az SZTE dinamikusan fejlődő, hagyományaira büszke modern iskolaként szerepel az európai felsőoktatási intézmények nagy családjában. Említést tett az elmúlt évek nagy egyetemi fejlesztéseiről: a József Attila Tanulmányi és Információs Központ az ősszel várja 3 milliomodik látogatóját; a Gazdaságtudományi Kar új, Kálvária sugárúti épülete impozánsan szolgálja használóit, és a Természettudományi és Informatikai Kar biológiai épületének elkészülte is nagy előrelépést jelentett az egyetem életében. A rektor hangsúlyozta, hogy a fejlődés folytatódik: 6,4 milliárd forintos pályázati támogatásból újjászületik a Dugonics téri épület, modernizálják az egyetemi laborokat és oktatási terek jelentős részét, új épületet kap a Mérnöki Kar. A megváltozott körülmények között a különböző szakmák és képzések együttműködését segítik elő, hogy a dél-alföldi felsőoktatást új diszciplínákkal és a műszaki-természettudományos képzés minél szélesebb palettájával gazdagíthassák.
Az SZTE már beadott egy mintegy 13 milliárd forintos pályázatot az új 265 aktív és 34 intenzív ágyas klinikai tömb létrehozására, valamint a sürgősségi ellátás infrastruktúrájának javítására. Erről a pályázatról szeptemberben születhet döntés – mondta a rektor.
Az ünnepi beszédet követően Szabó Gábor átadta a legmagasabb egyetemi elismerést, a Pro Universitate-díjat Janics Natasának és Vajda Attilának, az SZTE hallgatóinak a 2008-as nyári olimpiai játékokon szerzett aranyérmük elismeréséül.
Mecénás-díjat kapott Gerbrandt Redmer de Boer, a Sole Mizo Zrt. vezérigazgatója, Sajtódíjban részesült Méhes Gábor, a Délmagyarország sportújságírója, a Sport TV kommentátora, a Magyar Televízió olimpiai tudósítója, az SZTE-Szedeák Kosárlabdázó Egyesület elnökségi tagja. Egyetemi Sportért díjat kapott Laluska Pál, az SZTE-Szedeák Kosárlabda Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagja, az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa és Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont testnevelő tanára.
A tanévnyitó ünnepség utolsó aktusaként az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd Szabó Gábor rektor a kézfogásával egyetemi polgárrá fogadta őket. Az egyetem vezetője külön köszöntött két, születésnapját éppen szeptember 7-én ünneplő „gólyát”, Meszes Mónikát és Ádám Gergőt.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.