SZTE Info

Olasz-magyar innovációs napot rendeztek Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az Olasz Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem olasz-magyar innovációs napot szervezett Szegeden szeptember 25-én, „The Italian System meets in Szeged” címmel. Az Olasz Kulturális Intézetben megtartott tanácskozás programja két téma körül csoportosult, az egyik biotechnológia és biolmolekuláris gyógyszerek, a másik a nano-technológia. Az információs napon tíz előadás hangzott el, amelyen többek között bemutatkozott a SZTE két, működő regionális tudásközpontja – a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont és a Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont –, a kooperációs kutatóközpontja – DEAK Zrt. –, az MTA Szegedi Biológiai Központ, a Magyar Biotechnológiai Szövetség és az olasz partnerek képviselői. A résztvevők kerekasztal-megbeszélésen vitatták meg az együttműködés lehetőségeit, és kijelölték annak fő irányait.
A Pál József professzor (SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék), Itália szegedi tiszteletbeli konzulja közreműködésével létrejött konferencia kapcsolódott ahhoz a rendezvénysorozathoz, amelyet Paolo Guido Spinelli olasz nagykövet magyarországi diplomáciai küldetésének befejezése alkalmából rendeztek. A szeptember 30-án leköszönő diplomata első hivatalos látogatása Szegeden volt, az utolsó vizitjét is a csongrádi megyeszékhelyen tette.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00