SZTE Info

A Föld Napja az egyetemen

1990 óta ünneplik meg Magyarországon a Föld Napját minden év április 22-én, melynek keretében számos rendezvényt szerveznek országszerte. A mozgalomhoz idén is bőséges programsorozattal kapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Április 22-én délelőtt tíz órakor ünnepélyes faültetésre került sor a Hermann Ottó Kollégium előtt. A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater megalakulása óta minden év decemberében az Universitas-Szeged Kht.-val, a Hallgatói és Közkapcsolati Igazgatósággal, az SZTE Ajándékbolttal, az Egyetemi Füvészkerttel, a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal és az EHÖK-kel karöltve karácsonyfabérlést szervez a korábbi és a jelenlegi egyetemi polgárok körében. A bérlésből visszahozott fákat óvodáknak, iskoláknak, egyetemi szervezeti egységeknek ajánlják fel. A Hermann Ottó Kollégium által igényelt fát ünnepélyes keretek és sajtónyilvánosság mellett ültette el Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes és Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője, hallgatói és közkapcsolati Igazgató. „A kezdeményezés célja, hogy a környezettudatos magatartást népszerűsítsük a hallgatók körében, illetve támogassuk a középületek parkosítását. Az elején körülbelül hetvenen béreltek karácsonyfát tőlünk, idén pedig már több mint százan vettek részt az akcióban” – mesélte lapunknak Görög Márta.

A Föld Napja alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemista Denis Hayestől származik, aki 1970. április 22-én mozgalmat indított a bolygó nevében. Azóta ezen a napon minden évben különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára szerte a világon. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2009-ben második alkalommal kapcsolódott be a mozgalomba. Ennek keretében április 22-én egész nap érdekes rendezvények várták a TIK-be látogató hallgatókat a „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!” mottó alatt.

Volt például „zöld” kvíz, ahol a hulladékgazdálkodás és a klímavédelem témakörében mérettethették meg magukat a hallgatók, vagy kerékpártúra az SZTE Füvészkertbe. Az egészséges és környezetbarát életmód jegyében a bio- és reformbüfében bioételeket lehetett kóstolni, és sportolásra is lehetőség nyílt az épület melletti parkban. A nagy bringások megmérettethették járgányuk szépségét az I. SZTE TIK Kerékpár Szépségversenyen, ahol az első három helyezett értékes nyereményekben részesült.

Mint Fazekas Anett rendezvényasszisztens, a nap egyik főszervezője lapunknak elmondta, a legnagyobb népszerűségnek örvendő program a „Kazántúra” volt, mely keretében a TIK gépházaiban nézhették meg a hallgatók, hogyan lehet hűteni és fűteni egy ekkora épületet.

Minden évben igyekeznek meghívni környezetvédelemmel foglalkozó szervezeteket is, akik révén komolyabb formában is lehet informálódni a kérdéskörrel kapcsolatban. Tavaly a Greenpeace fogadta el a meghívást, az idén pedig a Védegylet munkájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A sokkoló tiszai ciánszennyezés nyomán alapított szervezet célja az élhető környezet megteremtése, a természeti és kulturális örökség védelme. A nap folyamán sokan ellátogattak standjukhoz, hogy tágítsák tudásukat a környezetvédelemmel kapcsolatban.

„A TIK központi hely az egyetemisták számára, ezért ezzel a rendezvénnyel, reméljük, megszólíthatóak, felhívhatjuk figyelmüket a környezetvédelem fontosságára” – osztotta meg lapunkkal Fazekas Anett. „Az idén még több programmal vártuk őket, mint tavaly, de bőven maradt még ötletünk, úgyhogy terveink szerint 2010-ben folytatjuk a hagyományt, és újra megszervezzük az SZTE TIK Föld Napját” – árulta el.

Keresztes Judit
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig