SZTE Info
SZTE JATIK

Vidéken az SZTE a legnépszerűbb

A tavalyinál csaknem 25 százalékkal többen, 17 619-an jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, ezzel ismét az SZTE a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény, és az országos rangsorban is – az ELTE mögött – a második.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE-t első helyen 9933-an jelölték meg, nappali tagozaton alap- vagy osztatlan képzésre 11 571-en jelentkeztek, mesterképzésen 2566-an kívánnak továbbtanulni, államilag támogatott formában pedig 15 640 diák tervezi tanulmányait ősztől Szegeden. A jelentkezők számát tekintve – több mint ötezer felvételizővel – a legnépszerűbb kar a bölcsészettudományi, a második – 4212 tovább tanulni szándékozóval – a TTIK, s dobogós még a JGYPK is 3880 leendő gólyával.

Az országos adatokat vizsgálva kiderül, hogy idén 127 500-an adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést, ami mintegy 30 százalékkal több, mint 2008-ban. A legtöbb felvételiző a 19 és 21 év közötti korosztályból került ki, és még a 43 évnél öregebbek között is akad, aki továbbtanulna. Érdekes adat, hogy a 89 ezer idén érettségiző diák közül több mint 53 ezren felvételiztek a 2009 szeptemberében induló képzések valamelyikére.

Alapképzésre 90 600-en, egységes, osztatlan képzésre 10 200-en, felsőfokú szakképzésre 6 500-an, mesterképzésre 17 000-en jelentkeztek első helyen. Ezek 70 százaléka nappali tagozatra szól, míg esti képzéseket csupán a felvételizők egy százaléka jelölt meg. Államilag támogatott képzésen 2009 szeptemberében 56 ezer hely van, ehhez képest első helyen 93 ezer jelentkezést adtak be – összesen pedig 285 ezret – valamely intézmény államilag támogatott szakára.

Az idei 127 500 felvételiző összesen 417 800 jelentkezést adott be, így egy ember átlagosan több mint három helyet jelölt meg (pontosan 3,28-at). Tavaly ez a szám 3,93 volt.
Idén több mint 47 ezren voltak, akik a jelentkezés elektronikus formáját választották. Ez az összes jelentkezőnek csaknem a 40 százaléka, míg tavaly ez az arány csak körülbelül 10 százalék volt. Érdekesség, hogy az e-felvételit igénybe vevők a korábbi években nem a legfiatalabb korosztályból kerültek ki, azonban ez az arány idén változott.

Idén a legnépszerűbbek a gazdaságtudományi képzések voltak, ez a terület első helyen összesen 22 917 felvételizőt vonzott. Őket követik azok, összesen 14 854-en, akik a műszaki terület valamely szakját jelölték meg első helyen. A legnagyobb túljelentkezés a nemzetvédelmi és katonai képzések államilag támogatott formájánál van, ahol is az arány 10,7 százalék (Azaz 10 százalékkal többen jelentkeztek, mint ahány hely van). A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, ezt követi a kommunikáció és médiatudomány, illetve a jogász.

A mesterképzésekre idén 28 ezren – közülük körülbelül 14 ezren első helyen – jelentkeztek, míg a felvehető hallgatók száma 21 ezer. A mesterképzésre jelentkezők körében a pedagógusképzés és a bölcsészettudományok voltak a legnépszerűbbek, illetve 52 százalékuk választotta a levelező munkarendet.
A ponthatárokat előreláthatólag július 23-án állapítják meg, így majd ekkor derül ki, hogy kit melyik intézmény mely szakára vettek fel.
 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex