SZTE Info
DSC_0165R_2

Diplomát kaptak a BTK-sok is

A Bölcsészettudományi Kar diplomaosztójára utolsóként, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karéval egy időben került sor, július 11-én. A Tanulmányi és Információs Központban vehették át a BTK-sok okleveleiket a régi, ötéves és az alapképzésen végzett hallgatók.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az ünnepi tanácsban Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Csernus Sándor dékán mellett a társkarok képviseletében dékánok és professzorok vettek részt. Az ünnepséget hagyományosan zenei műsor nyitotta meg, a Zeneművészeti Kar hallgatói harsonajátékukkal szórakoztatták a megjelenteket.

DSC_0154R

A diplomaosztót Dr. Csernus Sándor dékán ünnepi beszéde nyitotta meg, melyben reményét fejezte ki, hogy a most végzett hallgatók nemcsak oklevelet, hanem tudást szerezni jöttek a Szegedi Tudományegyetemre – többen második diplomájukat kapták meg, illetve végeztek szakirányú továbbképzést –, és a kiosztandó oklevelek nemcsak az elsajátított tudást jelképezik, hanem a belefektetett kitartó erőfeszítést is. Köszönetet mondott és gratulált nemcsak a végzett hallgatóknak, hanem az őket támogató szülőknek is, kérésére tapsvihar harsant fel. Az egyetemi évek szépek és romantikusak voltak, és mostanra úgy tűnhet, a lehetőségek beszűkültek, de ez csak látszólagos – bíztatta a végzetteket. A Szegedi Tudományegyetemnek neve van, mivel társadalmi szerepet és küldetést vállal, melyet törekvése a hallgatókba is beletáplálni. A bölcsészet – folytatta –, nyitottságot és látásmódot jelent, ami mára nemcsak a tanárképzéssel azonos, hanem az élet több területén is szerepet kell vállalniuk. Noha ez mára a régebbi korokhoz képest elhalványult, a most végzetteknek is feladata, hogy ezen változtassanak. A tudás ugyanis közös produkció, mely a Szegedi Tudományegyetem cégére alatt szélesedett ki az utóbbi években, és amely a nemzettel és társadalommal szemben tartozást és elkötelezettséget von maga után. Ezt a szellemi örökséget feladata minden bölcsésznek alázattal óvni és továbbvinni.
A három ünnepségen az 1252 záróvizsgát tett hallgatóból 1060 vehette át oklevelét, legtöbben több szakon is. 477 egyetemi és 520 alapfokú (BA, illetve BSc) diplomát osztottak ki, valamint hetven szakirányú továbbképzős hallgató is befejezte tanulmányait.
Prof. Dr. Szabó Gábor rektor ünnepi köszöntőjét azzal kezdte, hatalmas öröm ennyi felszabadult és boldog fiatalt látni, akiknek életében minden a tervek szerint alakult. A búcsút éppen ezért törekedett rövidre fogni, bár felidézte az egyetemi évek állomásait. Reményét fejezte ki, hogy a diploma megszerzésén túl az egyetem nyitottságot, talpraesettséget és szellemiséget is nyújtott a hallgatóknak, és a megszerzett tudás megsegíti a végzetteket az élet minden területén – a munkában és a magánéletben egyaránt. Az élmények, a tapasztalatok és a tudás egyúttal közösséghez tartozást is jelent, valamint büszkeséget, hogy a Szegedi Tudományegyetem polgárai lehettek. Térjenek vissza – kérte a friss diplomásokat –, és tartsanak össze!
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)