SZTE Info
DSC_0248R

A JGYPK-s diplomákat is kiosztották

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának diplomaosztója – a Bölcsészettudományi Karéval egy időben – július 11-én 9 és 12 órakor, valamint fél tizenegykor kezdődött a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szombaton átvették okleveleiket a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon végzett hallgatók is. A Belvárosi Moziban tartott ünnepséget Dr. Homor Géza általános és oktatási dékánhelyettes beszéde nyitotta meg. A dékánhelyettes arra emlékeztette a végzett pedagógusokat, hogy a diploma átvételét kísérő kézfogással esküt is tesznek, melynek szövege: „Tanár vagyok.” Ezt ugyan az egész képzés alatt mondogatták magukban, de attól a naptól alkalmassá váltak a rájuk bízott eskü szövegére. Az átadott értékítélet, amely a pedagógusi pályával jár, megfelel a valóságnak, és akinek még hiányosságai vannak – szabadkozott Dr. Homor Géza, hogy nem kíván ünneprontó lenni – lehetőség szerint mihamarabb pótolja azokat. A pedagógusképzés választás és harc, az új építéséé és a régi méltósággal elkezdéséé – a Szegedi Tudományegyetem azonban olyan képzést nyújtott, amelyről mindenki tudja, mit takar és milyen tudást jelent. A diplomások egy része a régi típusú képzést fejezte be, de a dékánhelyettes arra bíztatott minden végzőst, hogy lehetőség szerint tanuljon tovább, képezze magát, hogy megszerzett végzettsége ne értékelődjön le, és többféle munkalehetőség közül választhasson.

DSC_0245R

A dékánhelyettesi beszédet követően egy öttagú énekegyüttes műsorával folytatódott a diplomaosztó, majd a végzett pedagógusok átvették diplomáikat.
Az ünnepséget Prof. Dr. Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes köszöntőbeszéde zárta, melyben hangsúlyozta – összhangban a dékánhelyettes által elmondottakkal –, hogy a Szegedi Tudományegyetem végzett hallgatói általában néhány hónap alatt munkába állnak. A magas színvonalú diploma ugyanis elismert, hiszen mindenki tisztában van a mögötte lévő, megszerzett tudás, továbbá szellemiség és nyitottság mértékével. Reményét fejezte ki, hogy az egyetemi évek alatt kialakult hivatástudat mellett más életszemlélet is kialakult a jövendő pedagógusokban, akik ezt követően is hűek maradnak az intézményhez.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)