SZTE Info
DSC_0226R_2

Az MGK diplomaosztója

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának diplomaosztójára július 3-án került sor Hódmezővásárhelyen, a kar Lánc utcai épületében.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az Ünnepi Tanács tagjai ezúttal Kiricsi Imre rektorhelyettes, Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere, valamint Bodnár Károly, a Mezőgazdasági Kar dékánja voltak. A diplomaosztó ünnepségen az SZTE többi karának képviselői is megjelentek.
Ünnepi köszöntőbeszédében Bodnár Károly elmondta, hogy nehéz éveket tudhatnak a hátuk mögött, egyúttal kiemelte az oktatói kar és a hallgatók összetartó munkáját és egymást segítését, valamint köszönetet mondott a gyakorlati oktatást nyújtó partnerintézményeknek. Szeretettel teli, meleg hangú búcsúszavakkal köszönt el hallgatóitól.
Ezt követően Almási István mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy a diplomaosztó nemcsak a végzettek és családtagjaik, hanem Hódmezővásárhely számára is ünnepet jelent. Ismert tény, hogy a város nagy büszkesége a kar, és az alpolgármester hangsúlyozta, hogy szükség is van rá, hiszen a város lényegét, a kultúrát és a műveltséget részben az intézmény biztosítja. Almási elmondta, a Mezőgazdasági Kar felkészítést, alapot nyújtott az elkövetkezőkre, egyúttal a múlt legjavát is átadta a hallgatóknak. Éppen ezért nagy a felelőssége minden oktatási intézménynek, hiszen a fiatalok képzését kell szem előtt tartaniuk.

DSC_0230R_2

A harminchárom végzett agrár- és huszonhét mezőgazdasági mérnök Kiricsi Imrétől és Bodnár Károlytól átvették diplomáikat, majd ezt követően ünnepélyes mérnöki fogadalmat tettek.
A rektorhelyettes köszöntőbeszéde következett, melyben arra biztatta a friss diplomás végzetteket, hogy elhagyva a Mezőgazdasági Kart, az életben is tartsanak össze és segítsék egymást. Reményét fejezte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem magas presztízsű diplomája mellett életszemléletet, szellemiséget, nyitottságot is nyújtott.
A hallgatók nevében Fenyődi Andrea köszöntötte a rektorhelyettest, a dékánt és az alpolgármestert. A családiasságáról híres karon – ahogy ő is kiemelte – a küzdelmek és az emlékek remek csapattá kovácsolták őket, és a későbbiekben jó érzéssel tekintenek és térnek majd ide vissza. Ünnepélyesen köszönetet mondott az őket oktatóknak, továbbá kiemelte, hogy bár az intézménynek és a vezetőségnek rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük, a minden tiszteletet kiérdemlő munkában a hivatástudat és -szeretet átsegítette őket. A beszédet követően Erdélyi Péter, a helyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója szaxofonozott.
Ezt követően kitüntetéseket és jutalmakat adtak át. Elsőként a Pedagógiai Szolgálati Emlékérmet adtak a nyugdíjba vonuló Csorbáné Tóth Marianna docensnek – aki a kar oktatási főigazgató-helyettese volt – harmincnégy évnyi oktatói és nevelői munkája elismeréséül. Július elsejei hatállyal a rektor egyetemi magántanári címet adományozott Matuz Jánosnak, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójának, Schmidt János emeritus professzornak, a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatójának, továbbá Szabó Ferenc egyetemi tanárnak. Címzetes főiskolai docensi címet kapott Rácz Fodor Gábor. A Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet vezetőjének, Monostori Tamásnak rektori elismerő oklevelet nyújtottak át. Pro Facultate kitüntetésben részesült Horváth József főiskolai docens (Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet), valamint Antalicz Zoltánné intézeti adminisztrátor. Dékáni elismerő oklevelet kapott Deutsch Márta nyelvtanár és Kaszás Tímea könyvtáros. A diplomaosztó ünnepséget Erdélyi Péter játéka zárta.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex