SZTE Info
GYTK1_2

Először avattak gyógyszerészdoktorokat Szegeden

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2009. június 27-én avatták az első olyan végzős gyógyszerészeket, akik – a 2009. január 1-jétől hatályos törvény értelmében – diplomájukkal együtt doktori címet szereztek.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Ezzel együtt Prof. Dr. Szabó Gábor rektor további, a megelőző években-évtizedekben a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán diplomát szerzett régi hallgatókat is gyógyszerészdoktorrá avatott.

A rendkívüli gyógyszerészavató tanácsülés élén Prof. Dr. Szabó Gábor rektorral, a Magyar Rektori Konferencia július 1-jén hivatalba lépő elnökével, valamint Prof. Dr. Fülöp Ferenccel, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánjával; Prof. Dr. Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi Kar dékánjával és Prof. Dr. Benedek Györggyel, az Általános Orvostudományi Kar dékánjával ötvenegy frissen diplomázott gyógyszerészhallgatót, valamint további hetvenöt korábban végzett gyógyszerészt avatott doktorrá.

GYTK2_2

A szertartás alapján egy most diplomázott hallgató társai nevében tiszteletteljes kérelemmel fordult a rendkívüli gyógyszerészavató tanácsüléshez, hogy kérvényezze az ünnepélyes avatást. Fülöp Ferenc dékán szólalt fel ezt követően, hogy megerősítse a gyógyszerészek avatási kérelmét, egyúttal felterjessze azt a rektornak. Prof. Dr. Szabó Gábor rektor a jelöléseket elfogadta. Ezt ünnepélyes eskütétel követte, majd a rektor, az avatótanács és Prof. Dr. Fülöp Ferenc dékán a diploma átadásával egy időben gyógyszerészdoktorrá avatta a végzős hallgatókat. A korábban végzett gyógyszerészek következtek, a hetvenöt díszoklevelet néhány éve végzett hallgatóktól már deres halántékú gyógyszerészekig több szakember, köztük nem egy apa-fia vagy apa-lánya vehette át.

Prof. Dr. Fülöp Ferenc köszöntőjében külön kitért a rendkívül fontos eseményre, még különlegesebb ünnepnek nevezve meg ezt a napot, melyen nem felejtett el megemlékezni a tudományág példátlan fejlődéséről, továbbá sikeres és göröngyös történelmének fontos alakjairól. Külön kiemelte a kar régebbi professzorainak munkásságát, köztük a 2004-ben elhunyt Selmeczi Béláét, Erős Istvánét és Falkay Györgyét. Kiemelten köszönetet mondott a gyakorlati képzést biztosító helyszíneknek, köztük a Sanofi-Aventis Chinoin Zrt.-nek. A Chinoinnal folytatott partnerkapcsolat révén – árulta el – minden hallgató, aki doktori képzésre jelentkezett, felvételt nyert. A dékán búcsúzóul arra biztatta a gyógyszerészdoktorokat, hogy EU-kompatibilis diplomájukkal minél többen lássanak világot és szerezzenek többféle tapasztalatot, mellyel azonban – kérte –, térjenek vissza Magyarországra, hogy a hazai gyógyszerésztudomány eddigi elismeréseit bővítsék. Bár ehhez az itthoni feltételeknek is változniuk kell – folytatta –, de nem felejtette el figyelmeztetni a friss diplomásokat, hogy mekkora felelősséggel tartoznak a magyar lakosság felé.

A hallgatók nevében Deák Beáta köszöntötte Prof. Dr. Szabó Gábort és a rendkívüli gyógyszerészavató tanácsülést, búcsúzott oktatóiktól, mondott köszönetet szüleiknek. A kar Aranyérmét Juhász Hedvig, Arányi Péter, Hermecz István és Újhelyi Gabriella kapták. A Discipuli pro Universitate díjat – melyet az a végzős hallgató kap, aki a hallgatói tevékenységek szervezésében és a tanulmányi követelmények teljesítésében kiemelkedő teljesítményt nyújt – Biczók Zsuzsanna érdemelte ki. Az Idősebb Réthy Béla Pályadíjat annak a Békés megyéből származó végzős hallgatónak ítélik, aki a legjobb tanulmányi eredményeket érte el. Idén a megosztott és megemelt pályadíjat Deák Beáta és Seress Adrienn kapta, azt – az ugyancsak a Gyógyszerésztudományi Kar Aranyérmével kitüntetett Magyar Sándorné helyett ezúttal – Réthy Imre adta át. A kar zászlójának ünnepélyes átadóját Huszár Gergely, a Zeneművészeti Kar hallgatójának gitárjátéka követte.

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora beszédét a Gyógyszerésztudományi Kar oktatói gárdájának dicséretével kezdte. Gratulált az itt tanítóknak, elismerte tudományos teljesítményüket, és tapssal köszöntötte őket. A rektor sem felejtett el megemlékezni a törvényi szabályozás folytán a karon végzetteket érintő változásokról. Bár beszédébe számos, az ünnepély résztvevőit megmosolyogtató és a szigorú szertartásokat kissé feloldó humoros megjegyzést is fűzött, tisztéhez híven búcsúztatta a frissen végzetteket. Kifejezte abbéli reményét is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen eltöltött évek nemcsak az életszemléletet és a szellemiséget fejlesztették, hanem a világra és a tudományokra való nyitottságot is bővítették. Barátságos búcsúszavaival méltó útravalót nyújtott a most és korábban végzett, de a mai nappal gyógyszerészdoktorrá avatottaknak.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft