Bezár

Hírarchívum

Európai uniós pályázati támogatással fejlesztik szolgáltatásaikat a szegedi felsőoktatási könyvtárak

Európai uniós pályázati támogatással fejlesztik szolgáltatásaikat a szegedi felsőoktatási könyvtárak

2009. november 25.
1 perc

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett 'Tudásdepó-Expressz' pályázaton Szegedi Tudományegyetem 12 karának Egyetemi Könyvtára a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola könyvtárával közös konzorciumban 59 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. E támogatást a könyvtárak – a pályázati kiírásnak megfelelően – legfőbb stratégiai céljaik infrastrukturális alapját jelentő eszközök beszerzésére fordítják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új szerverek rendszerbe állításával jelentősen bővülő tárolókapacitás hosszú időre biztosítja az országosan egységes elektronikus szolgáltatások tökéletesítéséhez, valamint az elektronikus dokumentumok tárolásához szükséges biztonságos hátteret.

A nyilvános terekben elhelyezett számítógépek számának növelésével biztosítani tudjuk az egyre gyarapodó számú, elekronikusan elérhető információforráshoz (adatbázisok, e-kurzus-, és tananyagok, online folyóiratok, digitális, multimédiás dokumentumok) és a digitális szolgáltatásokhoz (online hosszabbítás, kölcsönzés előkészítő rendszer, digitális másolatigénylés, online médiatéka, elektronikus vizsgáztatás) való kényelmesebb, egyidejű hozzáférést.

Az elnyert összeg egy részét az Egyetemi Könyvtár arra fordítja, hogy dokumentumainak egy részét alkalmassá tegye önkiszolgáló, automatikus kölcsönzésre. Ez a világszerte egyre népszerűbb rendszer egyben arra is alkalmas, hogy segítségével digitális állományellenőrzés valósuljon meg.

Nagyteljesítményű hálózati aktív elemek beszerzésével jelentősen javulni fog, illetve megvalósul mindkét épületben a WiFi szolgáltatás.

A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének további javítása érdekében bővíteni kívánjuk azt az eszközparkunkat, amely a könyvtári szolgáltatások igénybevételét a gyengén látók számára is lehetővé teszi: a már meglévő eszközök mellé az Egyetemi Könyvtár hangszigetelt Braille-nyomtatót, a Hittudományi Főiskola Könyvtára pedig a képernyő nagyítására vagy a képernyőn található információk felolvasására alkalmas szofvereket vásárol.

A pályázat megvalósítása 2009 őszétől 2010 március 31-ig tart.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek