SZTE Info
DSC_5984R_3

Az SZTE-n járt a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

Dr. Varga István Prof. Dr. Szabó Gábor rektor meghívására látogatott a Szegedi Tudományegyetemre.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Prof. Dr. Szabó Gábor rektor meghívására a Szegedi Tudományegyetemre látogatott csütörtökön Dr. Varga István, a Magyar Köztársaság nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztere, valamint Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke. Programjuk során megismerkedtek az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével, valamint megtekintették az elmúlt öt év kiemelt infrastrukturális beruházásait.

Dr. Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, illetve Dr. Csopaki Gyulát, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökét Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Prof. Dr. Kiricsi Imre kutatás-fejlesztési és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Rácz Béla stratégiai rektorhelyettes, Prof. Dr. Palkó András, a tudományos és nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettese, Prof. Dr. Penke Botond akadémikus, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) koordinátora, illetve Dr. Gyimóthy Tibor, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztési Tanszék vezetője fogadta a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az SZTE szakemberei az egyetemen folyó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel ismertették meg a vendégeket. Prof. Dr. Kiricsi Imre elmondta: az SZTE K+F+I aktivitása a legerősebben öt nagy területen, az élet-, a környezet-, az anyag- és az informatikatudományban, valamint a mezőgazdaság- és élelmiszertudományban jut érvényre. Az egyetem kutatói évről évre többet publikálnak, cikkeiket is egyre növekvő számban citálják. Az SZTE az utóbbi években igen aktívan és sikeresen vett részt a különböző állami és európai uniós pályázatokon. Kooperációs kutatási központ jött létre, mely a hároméves támogatási időszak lejártával jelenleg zrt.-ként működik, és regionális egyetemi tudásközpontok létesültek. Az ipari partnerek nem csak a régióból kerülnek ki, az egyetemi kutatócsoportok számtalan magyar és külföldi vállalkozással működnek együtt a K+F+I területén.

A sikeres innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként 28 szabadalmi bejelentés született az SZTE-n, melyek közül 16 már nemzetközi fázisba jutott – árulta el Prof. Dr. Kiricsi Imre.

DSC_6013R_2

Az egyetemen a kooperációs kutatási központ (DEAK) volt az első olyan projekt, amelyben az alapkutatás mellett szervezett formában is megjelent az iparorientált kutatás. A DEAK-ban többek között orvosi képalkotással, kozmetológiával, hulladék-újrahasznosítással kapcsolatos fejlesztések történtek. A Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontban (KNRET) egyebek mellett a biogáz-termelésre, a bioetanol- és biodízel-előállításra dolgoztak ki új, hatékony eljárásokat. A pályázati támogatás lejárta után ez a központ is folytatja működését, az elmúlt egy év során 300 millió forint saját bevételre tett szert az ipari partnerek fejlesztési igényének kiszolgálásával.

Prof. Dr. Penke Botond akadémikus elmondta, az elmúlt öt évben a DNT kutatói elsősorban azt vizsgálták, milyen folyamatok játszódnak le az emberi agyban és erekben az öregedés nyomán. A kutatások eredményeként két olyan ígéretes alapvegyületet sikerült előállítani, melyekkel az elvégzett állatkísérletek szerint lelassítható az Alzheimer-kór, és javíthatók a memóriafunkciók. Ezek a vegyületek esélyesek arra, hogy öt-nyolcéves munka után a klinikai kipróbálás kettes, hármas fázisába jutó gyógyszerek lehetnek.

Dr. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, az egyetemen világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú szoftverminőséggel kapcsolatos kutatások zajlanak olyan partnerekkel, mint az IBM, a SUN vagy a Nokia. Fontosak a beágyazott- és mobilrendszerekkel kapcsolatos fejlesztések, ezen a területen a szegedi kutatók már tizenöt éve együtt dolgoznak a Nokiával, és az egyetemen működik az ország legnagyobb nyíltforrású szotverfejlesztő központja is.

Az SZTE vezetése részéről elhangzott, fontos lenne, hogy az egyetemi tudásközpontok támogatása – ha csökkenő mértékben is – a hároméves finanszírozási időszak lejárta után is folytatódjon, mivel az alapkutatásokból kiinduló fejlesztések többségét nem lehet befejezni ilyen rövid idő alatt.

Prof. Dr. Szabó Gábor kifejtette: az SZTE fontos feladatának tartja a klebelsbergi hagyományok ápolását. 2009-ben az ELTE után Szegedre vették föl a legtöbb elsős hallgatót, több mint 9200 főt. Mindez annak a bizonyítéka, hogy a szegedi univerzitáson hatékony és minőségi tömegképzés folyik, amit elitképzés szintű mesterképzés egészít ki. Az oktatási piramis csúcsán pedig a 19 kiváló doktori iskola helyezkedik el.

Dr. Varga István miniszter úgy foglalta össze a látogatás tapasztalatait, hogy kiterjedt és alapos munka folyik a Szegedi Tudományegyetemen. A pályázati sikerek a jól átgondolt és eredményesen megvalósított, következetesen végigvitt stratégiát jelzik. Külön örömmel nyugtázta, hogy az intézmény rengeteg ipari partnerrel működik együtt határokon innen és túl, s alkalmazott kutatási aktivitása a piaci igényeihez igazodva kiválónak mondható.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint az NKTH elnöke a prezentációkat követően megtekintette az SZTE szívét, a József Attila Tanulmányi és Információs Központot. Ezután a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont épületét látogatták meg, s részletes tájékoztatást kaptak az ott folyó kutatásokról. Az út következő állomása a 2007-ben felavatott újszegedi „biológus épület” volt, ahol Prof. Dr. Kovács Kornéllal, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával és ifj. Duda Ernővel, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatójával találkoztak a vendégek. A program az Öthalmi Diáklakások 2009 nyarán felújított épületének megtekintésével zárult: itt Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Dr. Tráser Ferenc gazdasági és műszaki főigazgató vezette körbe a minisztert és az elnököt.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft