Bezár

Hírarchívum

hallgatok_kopad_2

Az SZTE a második legjobb networkegyetem

Az SZTE a második legjobb networkegyetem

2011. április 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az ország második legjobb networkegyeteme a Budapesti Corvinus után, a Műegyetemmel holtversenyben, vagyis a vidéki egyetemek közül a szegedin a legjobbak a nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Moha Belépő című kiadványa -- mely a SZTE Jegyzetboltjában is megvásárolható -- Magyarországon először vizsgálja, melyik felsőoktatási intézmény kínálja a legtöbb és leginkább sokszínű nemzetközi ösztöndíj- és szakmaigyakorlat-lehetőséget a hallgatók számára. A kutatás a nagy hallgatói tanulmányi mobilitásprogramok, szakmai gyakorlatok és ösztöndíjalapok 2009/10-es tanévre vonatkozó adataiból indult ki, a kiutazók létszámából következtetve annak jelentőségére intézményen belül. A szakmai gyakorlatok – munkaerő-piaci jelentőségük miatt – ugyanakkora súllyal szerepeltek a rangsor kritériumai között, mint a tanulmányi ösztöndíjak.

A Budapesti Corvinus Egyetem első helyezése a gyakorlatias képzésében rejlik. Ugyanakkor a vidéki egyetemek éllovasáról, a Szegedi Tudományegyetemről körülbelül ugyanannyi hallgató jut ki az USA-ba, mint a BME-ről a Magyar–Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alapnak köszönhetően. Ráadásul az Erasmus ia SZTE-n igazi tömegösztöndíj, amit az intézmény további kiegészítő forrásokkal támogat. A Corvinus, a SZTE és a BME szakmai gyakorlat szempontjából előnyösebb, míg az ELTE-nek a legszerteágazóbbak a nemzetközi kapcsolatai – derül ki a Moha összeállításából. (www.mohaonline.hu)

Az ERASMUS programon belül a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a 699 kétoldalú szerződés alapján, 30 ország 266 városában, 380 partneregyetem által kínált, az összesen 8 618 ösztöndíjas hónapot kitevő ERASMUS ösztöndíjas lehetőségek közül választhatnak. Az ösztöndíjas lehetőségek a Szegedi Tudományegyetem oktatott minden tudományterületre kiterjednek. A 2009/2010. tanévben összesen 343 hallgató utazott ki ERASMUS ösztöndíjjal külföldre, közülük 283 részképzésben, 60 fő szakmai gyakorlaton vett részt.

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Mobilitási Alapot hozott létre a hallgatók külföldi tanulmányainak és szakmai gyakorlatainak kiegészítő támogatására. Minden ERASMUS ösztöndíjas az uniós ösztöndíján felül központilag, automatikusan egyetemi kiegészítő támogatásban részesül, míg a Hallgatói Mobilitási Alap kari kiegészítő támogatásra az egyes karokon, egyénileg is pályázhatnak a külföldi (ERASMUS-os vagy egyéb) ösztöndíjat elnyert hallgatóink.

A SZTE oktatóinak nemzetközi aktivitása európai szinten is kiemelkedő, a fenti tanévben csak az ERASMUS program keretében 188 oktató tartott órákat és előadásokat a program támogatásával, míg a nem oktatói, adminisztratív mobilitás keretében 17 munkatárs járt tanulmányúton a partnereknél.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek