SZTE Info

Tananyagfejlesztés a minőségi informatikaoktatásért

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Informatikai Tanszékcsoportja és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara 2010. áprilisában közös projektet indított, melynek célja komplex megközelítésű tananyagfejlesztés az informatikai oktatásban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi és veszprémi intézmény együttműködésében 43 db magyar nyelvű digitális tananyag készült el nemzetközi szinten elismert szakemberek bevonásával a közel 100MFt költségvetésű projektben, melyhez a TÁMOP 4.1.2.A pályázat keretében a két résztvevő közel 80MFt támogatást nyert el.

A pályázat résztvevői szeptember 27-én tartották a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában a sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényt. A rendezvényen a projekt szakmai vezetője, Dr Kató Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (SZTE) ismertette a projekt fő eredményeit, majd a pályázatban résztvevő intézetek rövid ismertetése után néhány kiemelten érdekes jegyzetet mutattak be a szerzők. A kiadói feladatokat a Typotex Elektronikus Kiadó Kft. látta el.

A kifejlesztett tananyagok közül nagyon sok eddig csak idegen nyelven volt elérhető, a most elkészült, ingyenesen hozzáférhető tankönyvek, feladatgyűjtemények a legfrissebb tudást közvetítik magyar nyelven. Interaktív (ún. hipertextes) olvasási lehetőség, animációk, mozgóképi tartalmak és demó programok színesítik az oktatóanyagokat, melyek egyelőre a http://tananyagfejlesztes.mik.uni-pannon.hu/ webcímen érhetők el, de hamarosan a www.tankonyvtar.hu oldalról is letölthetővé válnak.

A fejlesztés közel százmillió forintból 80 százalékban az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00