SZTE Info

Tanevkezdes-zold_tik

Zöld standdal várja a TIK a beiratkozókat az SZTE-n

Az egyetemi szemeszter első két hetében több mint húszezer hallgató fordul meg a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában, hogy felvegye a diákigazolvány matricát és az ingyenes utazásra jogosító bérletet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A beiratkozás idejére a főbejárat melletti füves területen zöld standot állít fel a TIK Igazgatósága, ahol versenyekkel, jó hangulattal és értékes ajándékokkal várják az oda látogatókat. A 8 nap alatt több mint ezer ajándék várja környezettudatos gazdáját. A zöld standon rendezett feladatok és játékok célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos életmódra.

A nyolc nap során zöld kvízt tölthetnek ki az érdeklődők, mellyel felmérhetik, hogy mennyire jártasak a környezettudatosság, környezetvédelem, klímaváltozás és egyéb globális és lokális problémák területén. A kvízt webes felülten és külön az okostelefonokra kifejlesztett technológia segítségével lehet kitölteni, ezzel is csökkentve a papírfelhasználást és a CO2 kibocsátást. A Szegedi Ifjúsági Napok Zöld placcán nagy sikert aratott Ígéretfa a beiratkozás ideje alatt is várja a környezeti terhelés csökkentése érdekében megtett fogadalmakat a hallgatóktól, kiegészülve a videó ígéret lehetőségével. A kihelyezett kukáknál a látogatók tesztelhetik tudásukat, hogy milyen mértékben vannak tisztában a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival.

A nyolc napos kampány során a TIK pályázatot ír ki látogatói számára, hogy „Zöld videó” formájában rögzítsék és osszák meg velük a környezettudatosságról, környezetvédelemről, globális és lokális problémákról, kihívásokról alkotott elgondolásaikat, tapasztalataikat, véleményeiket. A kitelepített számítógépeken kiszámíthatják az érdeklődők az ökológiai lábnyomukat, amely megmutatja, hogy az életvitelük biztosításához mekkora termőterületre van szükség a Földön.

2012. szeptember 12-én újraindul a kazántúra, ahol a látogatók megismerhetik azokat a gépeket, melyek a Központ folyamatos fűtéséért és hűtéséért felelősek, s jó idő esetén a tetőre telepített több mint 50 m2-es, használati meleg vizet előállító napkollektor mezőt is megnézhetik.

Aki részt vesz a „zöld” versenyen, közvetlenül a feladatok elvégzése után ajándékban részesül, továbbá még aznap este értesítik a 10 legjobb összeredményt elért játékost, akiket külön ajándékokkal jutalmaznak. Ők másnap vehetik át a különdíjakat. A kampány végén, 2011. szeptember 15-én filmvetítéssel egybekötött díjátadón további közel 15 díjazott veheti át értékes és környezettudatos ajándékát.


A kampányban szereplő rendezvényekről részletesen itt olvashatnak


A kampány továbbá nyomon követhető az SZTE TIK Facebook oldalán

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00