SZTE Info
bringazz

Bringázz az egyetemre!

A Magyar Kerékpárosklub idén tavasszal is meghirdette a „Bringázz a munkába!” kampányt. Vállalatok és iskolák is csatlakozhatnak az évek óta működő biciklis-mozgalomhoz. Május közepén derül ki, melyik cég vagy iskola bizonyul a leginkább környezettudatosnak, ami a közlekedést illeti.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Bringázz a munkába!” A környezet védelmét, az egészségtudatos magatartást is népszerűsítő kampány, azaz a BAM idei akciója április 11-én biciklis-felvonulással a Parlament elől indult. A Magyar Kerékpárosklub és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös programja évről-évre tízezreket aktivizál. A jelszó: a mozgáshiány orvosolható!

Kevesebb parkoló autó, pontosabb közlekedés, jobb egészség… az előnyök sora hosszú. A környezetvédelem mellett a „Bringázz munkába!” akció szervezői kiemelik: kutatások igazolják, hogy 30%-kal csökken a bicikliző dolgozók betegállományban eltöltött ideje. A csatlakozó vállalatok és szervezetek online regisztrálnak, a BAM! oldalán (http://kerekparosklub.hu/bam) nyilvánosan vezetik fel eredményeiket. A kampányban nem csak a kerékpárral közlekedő dolgozók száma mérvadó, többek között az is, hány biciklitárolója van egy munkahelynek, hogyan könnyítik meg a kerékpáros kollégák mindennapjait. A program öt héten át, május 15-ig tart. A nyerteseket a legaktívabb szervezetek közül sorsolja ki a Kerékpárosklub.2

A Szegedi Tudományegyetem is teker a környezetvédelem jegyében. Harmincnál is több egyetemi egység regisztrált már a programba. „Az egyetem közössége és értékrend-kifejezése szempontjából tartom fontosnak, hogy a dolgozók és hallgatók aktívak legyen a BAM! kampányban” – hangsúlyozza Révész Balázs, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: az egyetem újabb beruházásaihoz hozzátartozik a kerékpártárolók kiépítése, mint az látható például a József Attila Tanulmányi és Információs Központnál vagy az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületénél is.

Nagy az érdeklődés az oktatók és hallgatók körében is, jelentős százalékuk közlekedik biciklivel. Ezért is alakítottunk ki zárt kerékpártárolókat” – mondja Szakál Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatalának vezetője. A GTK a kezdetek óta részt vesz a programban. Parkolóhelyekről mondott le a kar, amikor egy pályázat révén kerékpártárolókat szerezhettek be, azóta alapvető szerszámokat is biztosítanak a bicikliseknek a karbantartáshoz.

Egyre több hallgató választja a tömegközlekedés helyett a kerékpárt. „Főleg azért szeretek biciklizni, mert ha sietek valahova és lekésem a buszt, nem kell aggódnom, hogy elkések. Emellett mindennapi sportot, testmozgást is jelent a kerékpározás” –sorolja az előnyöket Boros Erika. Az ötödéves biológushallgató rendszeresen kerékpárral közlekedik.

Az SZTE nem csak elvben támogatja a közlekedés természetbarát alternatíváját és a csatlakozást a BAM! Kampányhoz: az egyetem nyereménysorsolást hirdet a program résztvevőinek. A nyereménysorsolás részletei itt olvashatóak.

 

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00