SZTE Info
bringazz

Bringázz az egyetemre!

A Magyar Kerékpárosklub idén tavasszal is meghirdette a „Bringázz a munkába!” kampányt. Vállalatok és iskolák is csatlakozhatnak az évek óta működő biciklis-mozgalomhoz. Május közepén derül ki, melyik cég vagy iskola bizonyul a leginkább környezettudatosnak, ami a közlekedést illeti.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Bringázz a munkába!” A környezet védelmét, az egészségtudatos magatartást is népszerűsítő kampány, azaz a BAM idei akciója április 11-én biciklis-felvonulással a Parlament elől indult. A Magyar Kerékpárosklub és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös programja évről-évre tízezreket aktivizál. A jelszó: a mozgáshiány orvosolható!

Kevesebb parkoló autó, pontosabb közlekedés, jobb egészség… az előnyök sora hosszú. A környezetvédelem mellett a „Bringázz munkába!” akció szervezői kiemelik: kutatások igazolják, hogy 30%-kal csökken a bicikliző dolgozók betegállományban eltöltött ideje. A csatlakozó vállalatok és szervezetek online regisztrálnak, a BAM! oldalán (http://kerekparosklub.hu/bam) nyilvánosan vezetik fel eredményeiket. A kampányban nem csak a kerékpárral közlekedő dolgozók száma mérvadó, többek között az is, hány biciklitárolója van egy munkahelynek, hogyan könnyítik meg a kerékpáros kollégák mindennapjait. A program öt héten át, május 15-ig tart. A nyerteseket a legaktívabb szervezetek közül sorsolja ki a Kerékpárosklub.2

A Szegedi Tudományegyetem is teker a környezetvédelem jegyében. Harmincnál is több egyetemi egység regisztrált már a programba. „Az egyetem közössége és értékrend-kifejezése szempontjából tartom fontosnak, hogy a dolgozók és hallgatók aktívak legyen a BAM! kampányban” – hangsúlyozza Révész Balázs, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: az egyetem újabb beruházásaihoz hozzátartozik a kerékpártárolók kiépítése, mint az látható például a József Attila Tanulmányi és Információs Központnál vagy az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületénél is.

Nagy az érdeklődés az oktatók és hallgatók körében is, jelentős százalékuk közlekedik biciklivel. Ezért is alakítottunk ki zárt kerékpártárolókat” – mondja Szakál Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékáni hivatalának vezetője. A GTK a kezdetek óta részt vesz a programban. Parkolóhelyekről mondott le a kar, amikor egy pályázat révén kerékpártárolókat szerezhettek be, azóta alapvető szerszámokat is biztosítanak a bicikliseknek a karbantartáshoz.

Egyre több hallgató választja a tömegközlekedés helyett a kerékpárt. „Főleg azért szeretek biciklizni, mert ha sietek valahova és lekésem a buszt, nem kell aggódnom, hogy elkések. Emellett mindennapi sportot, testmozgást is jelent a kerékpározás” –sorolja az előnyöket Boros Erika. Az ötödéves biológushallgató rendszeresen kerékpárral közlekedik.

Az SZTE nem csak elvben támogatja a közlekedés természetbarát alternatíváját és a csatlakozást a BAM! Kampányhoz: az egyetem nyereménysorsolást hirdet a program résztvevőinek. A nyereménysorsolás részletei itt olvashatóak.

 

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig