SZTE Info

Egyedülálló Hesse-konferencia Szegeden

Hermann Hesse Nobel-díjas svájci-német író, költő, a Grimm-testvérek után a világon legolvasottabb német szerző halálának ötvenedik évfordulójára nagyszabású konferenciával készül május 2. és 6. között az SZTE Germán Filológiai Intézet, a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) és a Magyar Hermann Hesse Alapítvány. A tanácskozás első napján kiemelt kulturális programként az érdeklődők Temesi Mária Liszt-díjas operaénekesnő előadásában Richard Strauss által megzenésített Hesse-verseket hallhatnak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hesse halálának ötvenedik évfordulójára Európa-szerte konferenciákkal, kiállításokkal emlékeznek, ebből az alkalomból rendeznek Szegeden is többnapos tudományos tanácskozást. A Tisza-parti városban komoly múlttal rendelkezik a Hesse-kutatás, Horváth Géza, a Germán Fiológiai Intézet és a Német Irodalomtudományi Tanszék vezetője a húszkötetes Magyar Hermann Hesse Életműkiadás szerkesztését vállalta magára, és a sorozat mintegy felét maga fordította.

„Ilyen méretű Hesse-konferencia nem volt még Magyarországon” – hangsúlyozza a docens, aki alapító, és jelenleg elnökségi tagja a konferenciát támogató Nemzetközi Hermann Hesse Társaságnak is. 10 ország, 25 előadó – ezek a rendezvény paraméterei, nemzetközileg elismert kutatók érkeznek Ausztria, Svájc és Németország mellett az USÁ-ból, Törökországból, Örményországból, Spanyolországból és Indiából is. Az Egyesült Államokból például Ralph Freedman (Princeton), Németországból Detlef Haberland (Oldenburg) és Volker Wehdeking (Stuttgart) tiszteli meg a tanácskozást, melyhez a Fritz Thyssen Stiftung is komoly anyagi támogatással járult hozzá.

Az egyetemen belüli együttműködés szép példájaként egy igazi kulturális különlegesség is színesíti a konferenciát. Május 2-án a Zeneművészeti Kar Fricsay-termében Richard Strauss által megzenésített Hesse-verseket ad elő Vier letzte Lieder (’A négy utolsó dal’) címmel Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, egyetemi tanár. A dalok 1948-ban keletkeztek Svájcban, a cím nem Strausstól származik, ő maga nem is lezárt ciklusnak szánta művét – eredetileg 12 Hesse-költeményt akart megzenésíteni. A művek olyan témákat szólítanak meg, mint a halál, a búcsú és az elengedés. A 19.45-től 20.15-ig tartó ingyenes koncertre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban másnap Hermann Hesse Magyarországon tematikával nyílik kiállítás.

Másfél millió példányban adták el, és 60 nyelvre fordították le könyveit – Hermann Hesse (1877-1962) recepciója különböző korszakokban élte és éli nagy „bummját”. 1968-ban például Amerikában ennek eredményeképpen vált híressé a – Hesse egyik regénye után elnevezett – Steppenwolf együttes (Born to be wild), de a ’80-as években a Szovjetunióban és Koreában is tombolt a „Hesse-láz”. Magyarországon a ’70-es, ’80-as évekig visszafogottan bánt vele a kultúrpolitika, inkább az úgynevezett „tűrt” kategóriába tartozott. Itt-ott napvilágot látott róla egy-egy kisebb értekezés, például Hesse 80 éves korában a Nagyvilág egy rejtettebb, féltematikus száma jelent meg az idős szerzőről. Halála után adták ki először a Narciß und Goldmundot, majd öt év késéssel, 1992-ben a Steppenwolfot, A pusztai farkas címmel, Horváth Géza fordításában.

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.