SZTE Info

kiemelt

Klebelsberg örökében – reliefet avattak az egyetemi könyvtár névadójának

A szegedi egyetemi könyvtár tavaly novemberi névváltoztatása alkalmából készített Klebelsberg-reliefet avattak fel ünnepélyesen a bibliotéka aulájában. Az ünnepségen előadásokkal is emlékeztek a kultuszminiszterre.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Nem az a kérdés, miért nevezték el az egyetemi bibliotékát Klebelsbergről, hanem sokkal inkább az, miért nem viselte még eddig semmilyen intézmény az egykori kultúrpolitikus nevét” – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: Klebelsbergnek Szeged, az egyetem és az ország is nagyon sokkal tartozik. „Azzal vihetjük tovább a klebelsbergi örökséget, ha komolyan gondolja az universitas, hogy nemzetközi értelemben is kutatóegyetem kíván lenni – a Szegedi Tudományegyetemnek nincs más missziója” – szögezte le a rektor. „Nem tehetjük meg azt, hogy különféle nehézségek és finanszírozási anomáliák hatására feladjuk azt a célt, ami az egyedül méltó és elfogadható egy olyan egyetemnek, mint a szegedi” – így Szabó Gábor. A rektor arról is beszélt, Klebelsberg munkássága annak is tanúbizonysága, hogy a sikeres oktatáspolitikához a közép- és felsőoktatást együtt kell fejleszteni.

Romsics Ignác akadémikus a Bethleni konszolidáció – klebelsbergi kultúrpolitika címmel tartott előadást. A történész elmondta, Klebelsberg Kuno volt az a szakpolitikus, aki a Bethlen-kormány minisztereként közel tíz évig irányította a magyar oktatás- és kultúrpolitikát. A két arisztokrata származású politikus pályaindulása alapvetően különbözött: Bethlen tanulmányai után 5 ezer holdas örökségéhez tért vissza, később pedig a parlamenti politikusok útját járta, Klebelsberg pályakezdése ehhez képest olyan, mint egy szegény, de törekvő és tehetséges honorácioré. Budapesti jogászhallgató volt, a könyvekhez egész életében bensőséges viszony fűzte. Doktorált, majd pályáját a legalacsonyabb fizetési osztályba tartozó segédfogalmazóként kezdte – tudtuk meg Romsics Ignáctól. 1919-ben a két politikus együtt alakította meg a Nemzeti Egység Pártját, szoros politikai szövetségesek lettek. Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az elitképzésnek, hanem a népiskolai oktatásnak is nagy figyelmet szentelt. Az 1920-as évek második felében a kultúrtárca kapta a költségvetés 9-10 százalékát, melynek nagy részét a népiskolai oktatásra fordítottak (ebben az időben a felére csökkent az analfabéták száma). További részletek: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/

Mader Béla, az SZTE Klebelsberg-könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott, minden nemzet életében traumatikus események, de hogy ezek milyen sokáig tartanak, és egyáltalán túl lehet-e lépni rajtuk, nagyon sokban függ attól is, hogy vannak-e olyan nagyformátumú személyiségek, államférfiak, akik irányt, kivezető utat mutatnak – ilyen volt Trianon után Klebelsberg Kuno gróf is.

„Régi adósságát törleszti az egyetem Klebelsberggel szemben, mostantól évente az intézmény egymillió látogatója fogja olvasni a jeles kultúrpolitikus nevét” – fogalmazott a Fritz Mihály szobrászművész által készített reliefet felavató Rácz Béla általános rektorhelyettes. A bibliotéka aulájában tizenhárom tablóból álló kiállítás is emlékezik a névadóra.

SZTEpress


Klebelsberg konferencia.zip
A Klebelsberg-relief felavatása, képekben
Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ünnepségéről a VTV Szeged tudósítása megtekinthető itt:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.