SZTE Info

kiemelt

Klebelsberg örökében – reliefet avattak az egyetemi könyvtár névadójának

A szegedi egyetemi könyvtár tavaly novemberi névváltoztatása alkalmából készített Klebelsberg-reliefet avattak fel ünnepélyesen a bibliotéka aulájában. Az ünnepségen előadásokkal is emlékeztek a kultuszminiszterre.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Nem az a kérdés, miért nevezték el az egyetemi bibliotékát Klebelsbergről, hanem sokkal inkább az, miért nem viselte még eddig semmilyen intézmény az egykori kultúrpolitikus nevét” – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: Klebelsbergnek Szeged, az egyetem és az ország is nagyon sokkal tartozik. „Azzal vihetjük tovább a klebelsbergi örökséget, ha komolyan gondolja az universitas, hogy nemzetközi értelemben is kutatóegyetem kíván lenni – a Szegedi Tudományegyetemnek nincs más missziója” – szögezte le a rektor. „Nem tehetjük meg azt, hogy különféle nehézségek és finanszírozási anomáliák hatására feladjuk azt a célt, ami az egyedül méltó és elfogadható egy olyan egyetemnek, mint a szegedi” – így Szabó Gábor. A rektor arról is beszélt, Klebelsberg munkássága annak is tanúbizonysága, hogy a sikeres oktatáspolitikához a közép- és felsőoktatást együtt kell fejleszteni.

Romsics Ignác akadémikus a Bethleni konszolidáció – klebelsbergi kultúrpolitika címmel tartott előadást. A történész elmondta, Klebelsberg Kuno volt az a szakpolitikus, aki a Bethlen-kormány minisztereként közel tíz évig irányította a magyar oktatás- és kultúrpolitikát. A két arisztokrata származású politikus pályaindulása alapvetően különbözött: Bethlen tanulmányai után 5 ezer holdas örökségéhez tért vissza, később pedig a parlamenti politikusok útját járta, Klebelsberg pályakezdése ehhez képest olyan, mint egy szegény, de törekvő és tehetséges honorácioré. Budapesti jogászhallgató volt, a könyvekhez egész életében bensőséges viszony fűzte. Doktorált, majd pályáját a legalacsonyabb fizetési osztályba tartozó segédfogalmazóként kezdte – tudtuk meg Romsics Ignáctól. 1919-ben a két politikus együtt alakította meg a Nemzeti Egység Pártját, szoros politikai szövetségesek lettek. Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az elitképzésnek, hanem a népiskolai oktatásnak is nagy figyelmet szentelt. Az 1920-as évek második felében a kultúrtárca kapta a költségvetés 9-10 százalékát, melynek nagy részét a népiskolai oktatásra fordítottak (ebben az időben a felére csökkent az analfabéták száma). További részletek: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/

Mader Béla, az SZTE Klebelsberg-könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott, minden nemzet életében traumatikus események, de hogy ezek milyen sokáig tartanak, és egyáltalán túl lehet-e lépni rajtuk, nagyon sokban függ attól is, hogy vannak-e olyan nagyformátumú személyiségek, államférfiak, akik irányt, kivezető utat mutatnak – ilyen volt Trianon után Klebelsberg Kuno gróf is.

„Régi adósságát törleszti az egyetem Klebelsberggel szemben, mostantól évente az intézmény egymillió látogatója fogja olvasni a jeles kultúrpolitikus nevét” – fogalmazott a Fritz Mihály szobrászművész által készített reliefet felavató Rácz Béla általános rektorhelyettes. A bibliotéka aulájában tizenhárom tablóból álló kiállítás is emlékezik a névadóra.

SZTEpress


Klebelsberg konferencia.zip
A Klebelsberg-relief felavatása, képekben
Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ünnepségéről a VTV Szeged tudósítása megtekinthető itt:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00