SZTE Info

kiemelt

Klebelsberg örökében – reliefet avattak az egyetemi könyvtár névadójának

A szegedi egyetemi könyvtár tavaly novemberi névváltoztatása alkalmából készített Klebelsberg-reliefet avattak fel ünnepélyesen a bibliotéka aulájában. Az ünnepségen előadásokkal is emlékeztek a kultuszminiszterre.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Nem az a kérdés, miért nevezték el az egyetemi bibliotékát Klebelsbergről, hanem sokkal inkább az, miért nem viselte még eddig semmilyen intézmény az egykori kultúrpolitikus nevét” – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: Klebelsbergnek Szeged, az egyetem és az ország is nagyon sokkal tartozik. „Azzal vihetjük tovább a klebelsbergi örökséget, ha komolyan gondolja az universitas, hogy nemzetközi értelemben is kutatóegyetem kíván lenni – a Szegedi Tudományegyetemnek nincs más missziója” – szögezte le a rektor. „Nem tehetjük meg azt, hogy különféle nehézségek és finanszírozási anomáliák hatására feladjuk azt a célt, ami az egyedül méltó és elfogadható egy olyan egyetemnek, mint a szegedi” – így Szabó Gábor. A rektor arról is beszélt, Klebelsberg munkássága annak is tanúbizonysága, hogy a sikeres oktatáspolitikához a közép- és felsőoktatást együtt kell fejleszteni.

Romsics Ignác akadémikus a Bethleni konszolidáció – klebelsbergi kultúrpolitika címmel tartott előadást. A történész elmondta, Klebelsberg Kuno volt az a szakpolitikus, aki a Bethlen-kormány minisztereként közel tíz évig irányította a magyar oktatás- és kultúrpolitikát. A két arisztokrata származású politikus pályaindulása alapvetően különbözött: Bethlen tanulmányai után 5 ezer holdas örökségéhez tért vissza, később pedig a parlamenti politikusok útját járta, Klebelsberg pályakezdése ehhez képest olyan, mint egy szegény, de törekvő és tehetséges honorácioré. Budapesti jogászhallgató volt, a könyvekhez egész életében bensőséges viszony fűzte. Doktorált, majd pályáját a legalacsonyabb fizetési osztályba tartozó segédfogalmazóként kezdte – tudtuk meg Romsics Ignáctól. 1919-ben a két politikus együtt alakította meg a Nemzeti Egység Pártját, szoros politikai szövetségesek lettek. Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az elitképzésnek, hanem a népiskolai oktatásnak is nagy figyelmet szentelt. Az 1920-as évek második felében a kultúrtárca kapta a költségvetés 9-10 százalékát, melynek nagy részét a népiskolai oktatásra fordítottak (ebben az időben a felére csökkent az analfabéták száma). További részletek: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/

Mader Béla, az SZTE Klebelsberg-könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott, minden nemzet életében traumatikus események, de hogy ezek milyen sokáig tartanak, és egyáltalán túl lehet-e lépni rajtuk, nagyon sokban függ attól is, hogy vannak-e olyan nagyformátumú személyiségek, államférfiak, akik irányt, kivezető utat mutatnak – ilyen volt Trianon után Klebelsberg Kuno gróf is.

„Régi adósságát törleszti az egyetem Klebelsberggel szemben, mostantól évente az intézmény egymillió látogatója fogja olvasni a jeles kultúrpolitikus nevét” – fogalmazott a Fritz Mihály szobrászművész által készített reliefet felavató Rácz Béla általános rektorhelyettes. A bibliotéka aulájában tizenhárom tablóból álló kiállítás is emlékezik a névadóra.

SZTEpress


Klebelsberg konferencia.zip
A Klebelsberg-relief felavatása, képekben
Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ünnepségéről a VTV Szeged tudósítása megtekinthető itt:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.