SZTE Info

Ősbemutatós koncert, kiállítás a C-vitaminnak

2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, aki 80 éve fedezte fel a C-vitamint. A szegedi egyetem kitüntetett kutatója, oktatója 1937. december 13-ig tartózkodott Stockholmban a Nobel-napokon. December 10-13. között zárul a Szegedi Tudományegyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A stockholmi Nobel-napokon 1937. december 10-13. között vett részt Szent-Györgyi Albert – a feleségével és leányával. A szegedi egyetem 44 éves professzora – 75 éve – fényes ünnepség-sorozaton vette át a tudományos világ legjelentősebb kitüntetését, majd részt vett a Nobel-díjasokat köszöntő, alakjukat középpontba állító rendezvényeken. Erre is utal, hogy a Szegedi Tudományegyetem december 10-13. között zárja a Nobel-díjas kutatója, oktatója, egykori rektora előtt tisztelgő Szent-Györgyi-emlékévet.

 

A szegedi egyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve ünnepi zárókoncertje és a hallgatói díjkiosztó ünnepség december 10-én 18 órakor kezdődik az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) dísztermében.

Az estet Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, majd átadja a hallgatói díjakat – többek között a Szent-Györgyi-emlékévben hirdetett két pályázat nyerteseinek. (Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája „Az én Szent–Györgyim” címmel esszépályázatot, „Minden, ami C-vitamin” címmel egyetemi fotópályázatot hirdetett az idei jubileumokra emlékeztetve.)

A díjkiosztó után a Szegedi Egyetemi Énekkar koncertjén a műsor – Hassler: Ünnepre jöttünk, Bárdos Lajos: Hajnalozó, Égig érő énekek – a népdalcsokrot kíséri a Mestertanoda koboz együttese, Kocsár Miklós: Régi magyar diákdalok, Kodály Zoltán: Cohors generosa, Karai József: Esti ima.

Ősbemutatóként felcsendül a Szegedi Egyetemi Énekkar számára az ünnepi alkalomra komponált mű: Benedekfi István Szent-Györgyi Albert himnusza. Közreműködik az Universitas Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese; vezényel: Száz Krisztina és Kohlmann Péter.

 

További információ: http://www.u-szeged.hu/szent-gyorgyi-albert/koncertek/koncertek-120913

A rendezvényre szóló meghívó itt olvasható:

*

3 napon át ünnepli az egykor a szegedi Kálvária téri épületében dolgozó, ott a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albertet a Déri Miksa szakközépiskola.

A Dériben a Szent-Györgyi-napok programja december 10-én 13 órakor az iskola 112. termében kezdődik, ahol az SZTE Kémiai Tanszékcsoport oktatói mutatnak be kísérleteket C-vitaminnal és paprikával. A 307. teremben 13 órától Oláh Katalin és Csukás Sándor filmjét, a Milleniumi meséket vetítik. 14 órakor a 306. teremben az In memoriam Szent-Györgyi Albert című film (Juhász Árpád és Kardos Ferenc alkotása) megy. Az iskola földszintjén 14 órakor tartják a 3 napos programsorozat megnyitó ünnepségét, ahol kihirdetik az iskolai Szent-Györgyi – pályázatok eredményét és átadják a Szent-Györgyi Kupa díját, majd felavatják a Szent-Györgyi – emlékszobát. A C-vitamin felfedezésének történetéről a díszteremben 15 órakor Hannus István egyetemi tanár (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) tart előadást.

A Dériben december 11-én (kedden) 12 -14 óra között a 112. teremben ismét kísérleteket mutatnak be a C-vitaminnal és paprikával az SZTE Kémiai Tanszékcsoport oktatóinak irányításával. A „filmes” 307. teremben 12 -13 óra között Kisfilmek kerülnek terítékre: Tudja-e, hogy ki volt…?, Magyarok cselekedetei, Korabeli híradórészletek címmel. Majd levetítik Dénes Gábor Psalmus Humanus című filmjét. Ugyanekkor a díszteremben bemutatják a díjnyertes Szent-Györgyi – pályamunkákat. Ezt követően pedig Szent-Györgyi Albert politikai szerepvállalásáról beszél Vajda Tamás levéltárvezető (SZTE Levéltár).

December 12-én (szerdán) hasonló a menetrend: 12 órától a 112. teremben több kísérlet, a 216. teremben filmvetítés kezdődik. Sári Zsuzsa Egy világfi Szegeden című alkotását követően 13 órától a 307. teremben Bubryák István Legenda – A szegedi diák-Hamlet története című filmjét vetítik. A díszteremben 14 órakor kezdődik Tóth Gábor egyetemi tanár (SZTE Orvosi Vegytani Intézet) Szent-Györgyi Albert intézetvezetői tevékenységét, intézeteinek kutatásit bemutató előadása.

A dísztermi előadások előtt a déris diákok Tudod-e? című riportfilmjét vetítik, az iskola két kiállítását – a földszinten a Szent-Györgyi – emlékszobát, a díszteremben a Szeged régen és ma – nosztalgia kiállítást – is megtekinthetik az érdeklődők.

 

A szegedi Déri szakközépiskola Szent-Györgyi-napok programjai itt megtekinthetők:

 

*

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén résztvevő 29 középiskola ajándékba kapja a 2012. október versenynapról szóló 45 perces filmet, az SZTE Médiacentrumhoz tartozó SZTEtv BTK-stúdiója készített. (Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről szóló rövid, híradós összefoglaló megtekinthető itt:*

Ráadásnak számít a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) új előadása: a Szent-Györgyi rektorsága idején, az 1940–1941. tanévben bemutatott „szegedi diák-Hamlet" két kulcsfigurája, Horváth István és Tóth Kata tragikus szerelmének történetét dolgozza fel a Rohadt az államgépben valami című dráma. A sikerdarabot december 13-án (csütörtökön) 19 órától láthatja a közönség a Szegedi Pinceszínházban.

Ezzel lezárul a szegedi egyetem idei Szent-Györgyi-emlékévének gazdag programsora.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.