SZTE Info

Ősbemutatós koncert, kiállítás a C-vitaminnak

2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, aki 80 éve fedezte fel a C-vitamint. A szegedi egyetem kitüntetett kutatója, oktatója 1937. december 13-ig tartózkodott Stockholmban a Nobel-napokon. December 10-13. között zárul a Szegedi Tudományegyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A stockholmi Nobel-napokon 1937. december 10-13. között vett részt Szent-Györgyi Albert – a feleségével és leányával. A szegedi egyetem 44 éves professzora – 75 éve – fényes ünnepség-sorozaton vette át a tudományos világ legjelentősebb kitüntetését, majd részt vett a Nobel-díjasokat köszöntő, alakjukat középpontba állító rendezvényeken. Erre is utal, hogy a Szegedi Tudományegyetem december 10-13. között zárja a Nobel-díjas kutatója, oktatója, egykori rektora előtt tisztelgő Szent-Györgyi-emlékévet.

 

A szegedi egyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve ünnepi zárókoncertje és a hallgatói díjkiosztó ünnepség december 10-én 18 órakor kezdődik az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) dísztermében.

Az estet Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, majd átadja a hallgatói díjakat – többek között a Szent-Györgyi-emlékévben hirdetett két pályázat nyerteseinek. (Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája „Az én Szent–Györgyim” címmel esszépályázatot, „Minden, ami C-vitamin” címmel egyetemi fotópályázatot hirdetett az idei jubileumokra emlékeztetve.)

A díjkiosztó után a Szegedi Egyetemi Énekkar koncertjén a műsor – Hassler: Ünnepre jöttünk, Bárdos Lajos: Hajnalozó, Égig érő énekek – a népdalcsokrot kíséri a Mestertanoda koboz együttese, Kocsár Miklós: Régi magyar diákdalok, Kodály Zoltán: Cohors generosa, Karai József: Esti ima.

Ősbemutatóként felcsendül a Szegedi Egyetemi Énekkar számára az ünnepi alkalomra komponált mű: Benedekfi István Szent-Györgyi Albert himnusza. Közreműködik az Universitas Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese; vezényel: Száz Krisztina és Kohlmann Péter.

 

További információ: http://www.u-szeged.hu/szent-gyorgyi-albert/koncertek/koncertek-120913

A rendezvényre szóló meghívó itt olvasható:

*

3 napon át ünnepli az egykor a szegedi Kálvária téri épületében dolgozó, ott a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albertet a Déri Miksa szakközépiskola.

A Dériben a Szent-Györgyi-napok programja december 10-én 13 órakor az iskola 112. termében kezdődik, ahol az SZTE Kémiai Tanszékcsoport oktatói mutatnak be kísérleteket C-vitaminnal és paprikával. A 307. teremben 13 órától Oláh Katalin és Csukás Sándor filmjét, a Milleniumi meséket vetítik. 14 órakor a 306. teremben az In memoriam Szent-Györgyi Albert című film (Juhász Árpád és Kardos Ferenc alkotása) megy. Az iskola földszintjén 14 órakor tartják a 3 napos programsorozat megnyitó ünnepségét, ahol kihirdetik az iskolai Szent-Györgyi – pályázatok eredményét és átadják a Szent-Györgyi Kupa díját, majd felavatják a Szent-Györgyi – emlékszobát. A C-vitamin felfedezésének történetéről a díszteremben 15 órakor Hannus István egyetemi tanár (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) tart előadást.

A Dériben december 11-én (kedden) 12 -14 óra között a 112. teremben ismét kísérleteket mutatnak be a C-vitaminnal és paprikával az SZTE Kémiai Tanszékcsoport oktatóinak irányításával. A „filmes” 307. teremben 12 -13 óra között Kisfilmek kerülnek terítékre: Tudja-e, hogy ki volt…?, Magyarok cselekedetei, Korabeli híradórészletek címmel. Majd levetítik Dénes Gábor Psalmus Humanus című filmjét. Ugyanekkor a díszteremben bemutatják a díjnyertes Szent-Györgyi – pályamunkákat. Ezt követően pedig Szent-Györgyi Albert politikai szerepvállalásáról beszél Vajda Tamás levéltárvezető (SZTE Levéltár).

December 12-én (szerdán) hasonló a menetrend: 12 órától a 112. teremben több kísérlet, a 216. teremben filmvetítés kezdődik. Sári Zsuzsa Egy világfi Szegeden című alkotását követően 13 órától a 307. teremben Bubryák István Legenda – A szegedi diák-Hamlet története című filmjét vetítik. A díszteremben 14 órakor kezdődik Tóth Gábor egyetemi tanár (SZTE Orvosi Vegytani Intézet) Szent-Györgyi Albert intézetvezetői tevékenységét, intézeteinek kutatásit bemutató előadása.

A dísztermi előadások előtt a déris diákok Tudod-e? című riportfilmjét vetítik, az iskola két kiállítását – a földszinten a Szent-Györgyi – emlékszobát, a díszteremben a Szeged régen és ma – nosztalgia kiállítást – is megtekinthetik az érdeklődők.

 

A szegedi Déri szakközépiskola Szent-Györgyi-napok programjai itt megtekinthetők:

 

*

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén résztvevő 29 középiskola ajándékba kapja a 2012. október versenynapról szóló 45 perces filmet, az SZTE Médiacentrumhoz tartozó SZTEtv BTK-stúdiója készített. (Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről szóló rövid, híradós összefoglaló megtekinthető itt:*

Ráadásnak számít a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) új előadása: a Szent-Györgyi rektorsága idején, az 1940–1941. tanévben bemutatott „szegedi diák-Hamlet" két kulcsfigurája, Horváth István és Tóth Kata tragikus szerelmének történetét dolgozza fel a Rohadt az államgépben valami című dráma. A sikerdarabot december 13-án (csütörtökön) 19 órától láthatja a közönség a Szegedi Pinceszínházban.

Ezzel lezárul a szegedi egyetem idei Szent-Györgyi-emlékévének gazdag programsora.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.