SZTE Info

Bárki lehet egyetemista: SZTE nyílt nap után nyílt hét a kommunikáció szakon

Az idén felvételizők tájékoztatása érdekében a jelentkezés finisében is több programot szervez a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE 12 kara szakjairól és a diákéletről, a felvételi új szabályairól és az ösztöndíjakról, az önköltségi díjakról és a diákhitelről is szó lesz a február 4-i nyílt napon (a szegedi Dugonics tér 13. szám alatt). A kommunikáció- és médiatudomány szakján pedig bárki lehet egy teljes héten át hallgató. A szorgalmi időszak elején, február 6. és 10. között öt tanítási napon, 71 kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, ahol bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát, lehet híradós műsorvezető vagy részt vehet színészmesterség gyakorlaton, újságírás-szemináriumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
– „A kommunikáció szakos hallgatók nem elég hasznosak a munkaerőpiac szempontjából” – hangzott el a legutóbbi években a nyilvánosság fórumain, és megkérdőjeleződött a képzés komolysága is. Meggyőződésem, hogy ezek a vádak nem valósak, és leginkább úgy lehet válaszolni rájuk, ha a képzésünket láthatóvá tesszük kívülről is, s lehetővé tesszük azt, hogy a tavaszi szemeszter első tanítási hetében bármelyik órára bárki bejöjjön és betekintsen a szakon folyó munkába, belehallgasson a képzés óráiba – mondja Szajbély Mihály, az SZTE Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője.

kommszak_nyilthet_rmiA kommunikáció- és médiatudomány szakon február 6. és 10. között nyílt hetet tartanak. E héten korra, végzettségre, valamint tanulmányi eredményekre való tekintet nélkül bárki egyetemistának érezheti magát és részt vehet az ötnapos program 71 kurzusának bármelyikén. A kezdeményezés részeként 17 különböző tanteremben reggel 8-tól este 7-ig lehet majd órákat hallgatni. A nyílt héten az „igazi” egyetemisták és a „vendég” hallgatók együtt ismerkedhetnek a kommunikációs munka hátterével, az egyes tantárgyak követelményeivel. Az órarendben szerepelnek a négy szakirányhoz kötődő gyakorlatok, így bárki betekinthet az elektronikus vagy a nyomtatott sajtó, a PR és a médiainformatika vagy éppen a nemzetközi kommunikáció és turizmus rejtelmeibe.

A nyílt órákra leginkább a döntés előtt álló középiskolásokat és a kommunikáció szakos képzés iránt érdeklődő nebulók szüleit várják. A február eleji nyílt héten a tanszék televízió- és rádióstúdiója is fogadja majd az érdeklődőket. Bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát; hozhatnak az érdeklődők zeneszámokat és megoszthatják gondolataikat a közösségi rádió hullámhosszán. Az egyetemi TV stúdióban pedig az „egy hétig egyetemisták” is híradó-műsorvezetők lehetnek, s beolvashatják kedvenc híreiket, majd a felvételt elvihetik magukkal.
Esténként a korábbi hallgatók vizsgafilmjeiből rendeznek vetítéseket.

A kezdeményezés részleteiről a kommunikáció tanszék honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, a nyílt hét órarendje pedig innen letölthető.

A Szegedi Tudományegyetem 2012 .február 4-i nyílt napjáról további információ

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében