SZTE Info

main

Információéhséget csillapított az Educatio kiállítás – SZTE nyílt nap: február 4-én

32 ezer látogatót vonzott a 12. Educatio kiállítás, ahol a Szegedi Tudományegyetem standjánál is több ezren kaptak információt a továbbtanulási lehetőségekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A többség az alapszakokról, az ösztöndíjjal támogatott helyek számáról és az önköltségi összegről érdeklődött. Az informálódásra további lehetőséget kínál a szegedi egyetem: 2012. február 4-én újból nyílt napot tart az SZTE.

– Egyszerre szólt diákoknak, szülőknek és tanároknak a 12. Educatio kiállítás, így a programok között mindhárom célcsoport megtalálhatta a maga számára fontos információkat – értékelte a hazai felsőoktatás legnagyobb börzéjét, a 138 kiállítót felvonultató budapesti rendezvényt szervező Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kerékgyártó Sándor.

Az egyik legnépszerűbb stand a Szegedi Tudományegyetemé volt az Educatio két napja alatt, az ott érdeklődőket összesen 80 egyetemi vezető, oktató, hallgató tájékoztatta. A leggyakoribb kérdés: a „Mennyit és mennyiért?” volt. A legtöbben a felsőoktatásban a közelmúltban lezajlott változások iránt érdeklődtek, illetve a keretszámokról, az ösztöndíjjal támogatott helyek számáról és a fizetendő önköltségekről kérdeztek.

Január 31-ig megjelenik a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amelyet – ahogy minden évben – mindenképp érdemes megvárni az elektronikus jelentkezés véglegesítésével vagy a jelentkezési lap kitöltésével, mivel előfordulhat, hogy egyes képzések feltételei megváltoznak – közölte az Educatión Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke – miután egy diákokból álló kisebb csoport hangot adott a változtatásokkal kapcsolatos véleményének. Azt is kiemelte, hogy mindazoknak, akiknek van némi érdeklődése és affinitása a természettudományok iránt, azoknak érdemes erre a területre jelentkezniük, hiszen itt a legmagasabbak az állami ösztöndíjjal felvehetők keretszámai.

Az SZTE karonkénti külön pultokkal, látványos marketing eszközökkel fogadta a látogatókat. Ilyen volt például a tömegeket vonzó fogorvosi szék, az Angyal és Ördög jelmezes szegediektől ajándékba kapott és a „kiterjesztett valóság” kipróbálására alkalmas markerek, amelyek olyan fontos üzenetet erősítettek föl, mint hogy „SZEGED RÁD VÁR!” Az elsődleges cél persze az SZTE-standnál is a korrekt és részletes tájékoztatás volt. Számos szórólap és kiadvány segítette azokat is, akik nem tudták személyesen feltenni kérdéseiket.

– A szegedi képzésekről, a több nemzetközi rangsorban is előkelő helyen szereplő SZTE nyújtotta lehetőségekről a tájékoztatást folytatjuk. 2012. február 4-én, szombaton 9-15 óra között ismét nyílt napot tartunk, de most a Szegedi Tudományegyetem gyönyörűen felújított központi épületében, a Dugonics tér 13. alatt várjuk – többek között – érdekes előadással, egyfajta nyílt szülői értekezlettel a családokat. Az új felsőoktatási törvénnyel, a szegedi képzésekkel kapcsolatos kérdéseiket máris feltehetik az egyetem honlapján, a http://www.u-szeged.hu/szte-nyiltnapreg felületen. Ezekre a kérdésekre is válaszol, illetve a fiatalok jövőjét érintő, továbbtanulási stratégiájuk kialakításához ad szempontokat előadásában Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese. Ugyanis a technikai tudnivalók, hasznos információk mellett több olyan tipp is elhangzik, fény derül olyan részletekre is, amelyekre érdemes odafigyelnie a felvételizőnek. Ugyanakkor a 12 kar, a szegedi kutatóegyetem keresztmetszetét kapják meg az érdeklődők – sorolja Gusztosné Thékes Andrea. Az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága beiskolázással is foglalkozó PR-referense hangsúlyozza: az SZTE-nyílt napon fontos információk hangzanak el – többek között – a külföldi nyelvtanulási és ösztöndíj lehetőségekről, a diákéletről, az önköltséges szakokra jelentkezőknek nyújtott új ösztöndíjakról, a kollégiumi lehetőségekről. – Azért is érdemes ellátogatni az SZTE február 4-i nyílt napjára, mert segítséget nyújtunk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében. Itt a lehetőség az általános tájékozódásra, az SZTE-vel való ismerkedésre az alsóbb évfolyamra járó diákoknak is. A programból persze most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

A nyílt nap honlapja elérhető a www.u-szeged.hu/nyiltnap oldalon.


Az SZTE február 4-i nyílt napján a program:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az Átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a Díszteremben.

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben

Egész nap:UNIFACE regisztrációs lehetőség az Átriumban

A programra várjuk a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

Helyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

Regisztráció a nyílt napra, illetve előzetes lehetőség a kérdezésre

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex