SZTE Info

main

Információéhséget csillapított az Educatio kiállítás – SZTE nyílt nap: február 4-én

32 ezer látogatót vonzott a 12. Educatio kiállítás, ahol a Szegedi Tudományegyetem standjánál is több ezren kaptak információt a továbbtanulási lehetőségekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A többség az alapszakokról, az ösztöndíjjal támogatott helyek számáról és az önköltségi összegről érdeklődött. Az informálódásra további lehetőséget kínál a szegedi egyetem: 2012. február 4-én újból nyílt napot tart az SZTE.

– Egyszerre szólt diákoknak, szülőknek és tanároknak a 12. Educatio kiállítás, így a programok között mindhárom célcsoport megtalálhatta a maga számára fontos információkat – értékelte a hazai felsőoktatás legnagyobb börzéjét, a 138 kiállítót felvonultató budapesti rendezvényt szervező Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kerékgyártó Sándor.

Az egyik legnépszerűbb stand a Szegedi Tudományegyetemé volt az Educatio két napja alatt, az ott érdeklődőket összesen 80 egyetemi vezető, oktató, hallgató tájékoztatta. A leggyakoribb kérdés: a „Mennyit és mennyiért?” volt. A legtöbben a felsőoktatásban a közelmúltban lezajlott változások iránt érdeklődtek, illetve a keretszámokról, az ösztöndíjjal támogatott helyek számáról és a fizetendő önköltségekről kérdeztek.

Január 31-ig megjelenik a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amelyet – ahogy minden évben – mindenképp érdemes megvárni az elektronikus jelentkezés véglegesítésével vagy a jelentkezési lap kitöltésével, mivel előfordulhat, hogy egyes képzések feltételei megváltoznak – közölte az Educatión Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke – miután egy diákokból álló kisebb csoport hangot adott a változtatásokkal kapcsolatos véleményének. Azt is kiemelte, hogy mindazoknak, akiknek van némi érdeklődése és affinitása a természettudományok iránt, azoknak érdemes erre a területre jelentkezniük, hiszen itt a legmagasabbak az állami ösztöndíjjal felvehetők keretszámai.

Az SZTE karonkénti külön pultokkal, látványos marketing eszközökkel fogadta a látogatókat. Ilyen volt például a tömegeket vonzó fogorvosi szék, az Angyal és Ördög jelmezes szegediektől ajándékba kapott és a „kiterjesztett valóság” kipróbálására alkalmas markerek, amelyek olyan fontos üzenetet erősítettek föl, mint hogy „SZEGED RÁD VÁR!” Az elsődleges cél persze az SZTE-standnál is a korrekt és részletes tájékoztatás volt. Számos szórólap és kiadvány segítette azokat is, akik nem tudták személyesen feltenni kérdéseiket.

– A szegedi képzésekről, a több nemzetközi rangsorban is előkelő helyen szereplő SZTE nyújtotta lehetőségekről a tájékoztatást folytatjuk. 2012. február 4-én, szombaton 9-15 óra között ismét nyílt napot tartunk, de most a Szegedi Tudományegyetem gyönyörűen felújított központi épületében, a Dugonics tér 13. alatt várjuk – többek között – érdekes előadással, egyfajta nyílt szülői értekezlettel a családokat. Az új felsőoktatási törvénnyel, a szegedi képzésekkel kapcsolatos kérdéseiket máris feltehetik az egyetem honlapján, a http://www.u-szeged.hu/szte-nyiltnapreg felületen. Ezekre a kérdésekre is válaszol, illetve a fiatalok jövőjét érintő, továbbtanulási stratégiájuk kialakításához ad szempontokat előadásában Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese. Ugyanis a technikai tudnivalók, hasznos információk mellett több olyan tipp is elhangzik, fény derül olyan részletekre is, amelyekre érdemes odafigyelnie a felvételizőnek. Ugyanakkor a 12 kar, a szegedi kutatóegyetem keresztmetszetét kapják meg az érdeklődők – sorolja Gusztosné Thékes Andrea. Az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága beiskolázással is foglalkozó PR-referense hangsúlyozza: az SZTE-nyílt napon fontos információk hangzanak el – többek között – a külföldi nyelvtanulási és ösztöndíj lehetőségekről, a diákéletről, az önköltséges szakokra jelentkezőknek nyújtott új ösztöndíjakról, a kollégiumi lehetőségekről. – Azért is érdemes ellátogatni az SZTE február 4-i nyílt napjára, mert segítséget nyújtunk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében. Itt a lehetőség az általános tájékozódásra, az SZTE-vel való ismerkedésre az alsóbb évfolyamra járó diákoknak is. A programból persze most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

A nyílt nap honlapja elérhető a www.u-szeged.hu/nyiltnap oldalon.


Az SZTE február 4-i nyílt napján a program:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az Átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a Díszteremben.

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben

Egész nap:UNIFACE regisztrációs lehetőség az Átriumban

A programra várjuk a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

Helyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

Regisztráció a nyílt napra, illetve előzetes lehetőség a kérdezésre

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft