SZTE Info

Tehetséges kémikusok táboroztak az SZTE-n

Negyedik alkalommal – ezúttal Szegeden – került sor A varázslatos kémia elnevezésű táborra, melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével szervezett a kémia iránt érdeklődő ifjú tehetségek számára.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Július 9-én vette kezdetét az egyhetes tehetséggondozó tábor, amely A varázslatos kémia címet viselte. Huszonöt 8-10. osztályt végzett tanuló utazott Szegedre az ország különböző pontjairól. A tábort a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) szervezte, a helyszínt és a szakmai programokat pedig a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Kémiai Tanszékcsoportja biztosította, a szállás pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiumban volt. A részt vevő diákok közül már sokan szerepeltek különböző kémiaversenyeken. Mivel a tábor a tehetséggondozást tűzte zászlajára, a fiatalok csak tanári ajánlással vehettek részt. A rendezvény fő célja az volt, hogy a tanulók betekintést nyerjenek komolyabb kémiai kutatásokba, és laboratóriumi gyakorlatra tegyenek szert önállóan végzendő kísérletek által.

Az MKE szervezői – Androsits Beáta (Budapest), Martonné Ruzsa Valéria (Szombathely), Németh Veronika (Szeged) – igencsak kitettek magukért, hiszen nem csekély kihívást jelent egy ilyen esemény lebonyolítása, főleg ha a kísérleti anyagokra és a hozzájuk kapcsolódó eszközök előkészítésére gondolunk. A rendezvényen segédkező hallgatók és fiatal szakemberek – Nánási Nikolett, Ocskó Szilárd, Samu Gergely, Berkesi Dániel, Vágvölgyi Máté, Tabajdi Réka, Orosz Eszter, Sipiczki Mónika, Endrődi Balázs – jelenléte pedig egyfajta motivációt jelentett a fiatalok számára, akik ez által sokkal elérhetőbbnek érezhetik kedvelt tárgyukkal kapcsolatos céljaik megvalósítását. A laborvezetők Árus Dávid, Matyuska Ferenc, Oncsik Tamás, Jakusch Tamás, Endrődi Balázs, Medzihradszky Dénes (Budapest), míg a technikusok Fazekas Gézáné és Mityókné Bíró Erika voltak.

A tehetséggondozó tábor – melyről Németh Veronika, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék tanársegédje számolt be honlapunknak – első igazán jelentős állomása a július 9-i, hétfői projektmunka volt, melynek során a diákok 5 fős csapatokban egy-egy egyetemi kutatócsoportot kerestek fel, hogy megismerjék az ott folyó munka célját, gyakorlati hasznait. A feladatra csupán egyetlen órányi időt kaptak, majd pénteken ebből 10 perces összefoglalót kellett előadniuk. Mindezt a városnéző „kalandtúra” követte, ahol ismét 5 fős csapatok járták – térképpel és feladatlappal ellátva – Szegedet. Öt különböző helyszínen vehették át az újabb feladatokat tartalmazó borítékot. A kérdések főleg természettudományi és kémiatörténeti jellegűek voltak. Este 8-kor, mintegy pihenésképpen, látványos kísérleti bemutató vette kezdetét Árus Dávid vezetésével a felújított Dóm téri épület Szent-Györgyi Albert termében.

Másnap délelőtt szakmai kirándulásra került sor. A tanulók ellátogattak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tömegspektrometriás kutatócsoportjának laborjába. A délutánt az egyéni feladatok végrehajtását megcélzó program fedte le. Itt két különböző laborban – egymással párhuzamosan – eltérő feladatokat végeztek a fiatal tehetségek. A napot pedig két előadás zárta. Sipos Pál egyetemi docens Az alternatív tudományok „kész átverés show-ja” címmel az áltudományok elleni küzdelmekről, Pálinkó István egyetemi docens pedig Szokatlan, de annál fontosabb hidrogénkötések és egyéb másodlagos kölcsönhatások címmel a nem konvencionális hidrogénkötésekről beszélt.

A szerdai napon az előző napi egyéni gyakorlatok – feladat- és laborcserés – folytatása, valamint az üvegtechnikai műhely meglátogatása mellett délután felüdülésképpen meglátogatták a Napfényfürdőt, majd este Kiss Tamás professzor a fémvegyületek gyógyászati alkalmazásairól tartott előadást. A napot fórum zárta, ahol az egyetemi oktatók a vegyészpálya szépségeiről és a kutatói létformáról beszélgettek a jövő kémikusaival.

Csütörtökön délelőtt és délután is laboratóriumi gyakorlatok (reakciókinetika, elektrokémia) következtek. Vacsora előtt a tanulók még megtekintették az éppen akkor megnyíló Szent-Györgyi Albert-emlékkiállítást a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Az éjszakába nyúlóan (a Szegedi Szabadtéri Játékok aktuális produkciója, a Hegyen-völgyön lakodalom főpróbájának zenei aláfestése mellett) a másnapi projektbemutatón dolgoztak.

A tábor utolsó napját szórakoztató kémiával kezdték, melynek során párosan egyszerű kísérleteket végeztek el a diákok. Ezt követte a projektek bemutatása, a tábori munka értékelése és a jutalmak kiosztása. Nagyszerűen érezték magukat a diákok a táborban, ahogy arról a www.u-szeged.hu portálnak beszámoltak.

„A kémiatáborban számomra különösen sokat jelent, hogy számos gyakorlatot végzünk egyetemi laborokban, és sok érdekes tapasztalatot gyűjtünk össze. Emellett az előadásokból is sokat lehet tanulni, hiszen az ember nem minden nap hallgathat egyetemi professzorokat” – mondta az egyik fiatal. Egy másik résztvevő úgy kiemelte: „Lehetőségem volt hozzám hasonló, kémia iránt érdeklődő, elkötelezett, vidám diákok körében új, magasabb szintű ismereteket elsajátítani, és olyan egyéni laboratóriumi vizsgálatokat végezhettünk, amelyekre iskolai keretek közt nem lenne lehetőség. Ezenkívül betekinthettünk az egyetemi mindennapokba, láthattuk a kutatások menetét és a laborok felszereltségét.”

A szervezők köszönik minden fentebb felsorolt közreműködő értékes segítségét, továbbá Kónya Zoltán, Visy Csaba, Király Zoltán, Peintler Gábor hozzájárulását a tábor sikeréhez, valamint Asbóth Csabának és Reisz Ferencnek az üvegtechnikai bemutatót, s a MOZAIK Kiadó Kft.-nek a felajánlott könyvjutalmakat.

 

Kucsik László

 

Tehetséges kémikusok galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.