SZTE Info

Koncertekkel és ceremóniával búcsúzott frekvenciájától a Rádió Mi

„Az net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz”- elmélkedett Balog József, a Rádió Mi egyik alapítója a médium által szervezett frekvenciabúcsúztató rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) szorosan kötődő közösségi rádió egész napos programokkal várta hallgatóit: szabadtéri sütögetés és klubkoncertek kísérték az elköszönést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Együtt üldögéltek műsorvezetők és hallgatók a Rádió Mi frekvenciabúcsúztató rendezvényén. ARongy Kocsmában egész napos programok kísérték az elköszönést: a délután a lounge, az indie, a new és a drum and bass jegyében telt, hiszen a médiumhoz kötődő lemezlovasok kísérték a közös nosztalgiázást.

radiomi_monastereoSzeged egyetlen közösségi rádiója így búcsúzott a 89.9-eds hullámhossztól, hiszen június 4-től nem használhatják tovább a frekvenciát. Azonban az underground kedvelői továbbra is hallgathatják a „katicás” műsorokat: az interneten folytatódik a műsorkészítés. – A működésünkkel kapcsolatban annyi változás fog történni, hogy innentől nem ismételjük műsorainkat, mert az interneten bármikor elérhetőek lesznek. Nem attól mozdul előre egy rádió, vagy lesz presztízse, hogy van-e frekvenciája, hanem attól, milyen tartalmakat sugároz – ecsetelte a médium jövőjét Medvegy Gábor műsorvezető és „mindenes” a kert fái alatt.

 

Amíg az ebéd rotyogott a bográcsban, Balog Józsefet, a Rádió Mi egyik alapítóját, az SZTE oktatóját egy kis nosztalgiázásra invitáltuk. -2002-ben határoztuk el, hogy legyen egy civil rádió, amihez később sok-sok ember csatlakozott – mi csak elindítottuk, mint egy hógolyót. Abban a periódusban rádióztunk civilként, amikor ennek a műfajnak majdnem befellegzett, amikor az internet átvette a rádió, televízió és a nyomtatott sajtó helyét – emlékezett vissza a médiaszakember, félretéve a fakanalat egy rövid időre. – Egy podcast rádió teljesen más struktúrát, működést kíván, és egyúttal egy igazibb önkéntességet is igényel. Nem kell bemenni a stúdióba előadni a produkciót – az interneten milliárd dolgok egyvelegéből néhányan kiválaszthatják azt, hogy mit szeretnének tartalomként megosztani. Néhányan – direkt vagy kevésbé direkt módon – erre rátalálnak, majd találkoznak olyasvalamivel, amiről nem is feltétlenül kell tudniuk, micsoda. A net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz.

 

radiomi_kertA délutáni programokat szegedi zenekarok koncertjei követték a koncertteremben. Az Attention Chérie indie dallamaira, a MonaStereo funkos muzsikájára vagy éppen Suhov hip-hop mixeire az egykori és mai műsorvezetők mellett több száz érdeklődő ropta hajnalig. Az esten szintén fellépő Tha Sudras énekese, Molnár Tibor így beszélt meghívásukról: - Léptünk már fel Rádió Mi-bulin, most ismét meghívtak minket. Kedveljük a médium underground szellemiségét, amihez mi is szerettünk volna hozzáadni. Ez egy lüktető organizmus, ami szívja magába a hasonló gondolkozású, ízlésű embereket.

Mindeközben éjfélkor – az alapító tagok és műsorvezetők részvételével- egy „ceremóniát” követően megszüntették a 89.9-en való sugárzást. Azonban a színpadon többször is elhangzott: – A frekvencia történetének vége van, de minden más folytatódik.

Kiss Tímea


radiomi_teljeslogo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.