SZTE Info

Koncertekkel és ceremóniával búcsúzott frekvenciájától a Rádió Mi

„Az net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz”- elmélkedett Balog József, a Rádió Mi egyik alapítója a médium által szervezett frekvenciabúcsúztató rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) szorosan kötődő közösségi rádió egész napos programokkal várta hallgatóit: szabadtéri sütögetés és klubkoncertek kísérték az elköszönést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Együtt üldögéltek műsorvezetők és hallgatók a Rádió Mi frekvenciabúcsúztató rendezvényén. ARongy Kocsmában egész napos programok kísérték az elköszönést: a délután a lounge, az indie, a new és a drum and bass jegyében telt, hiszen a médiumhoz kötődő lemezlovasok kísérték a közös nosztalgiázást.

radiomi_monastereoSzeged egyetlen közösségi rádiója így búcsúzott a 89.9-eds hullámhossztól, hiszen június 4-től nem használhatják tovább a frekvenciát. Azonban az underground kedvelői továbbra is hallgathatják a „katicás” műsorokat: az interneten folytatódik a műsorkészítés. – A működésünkkel kapcsolatban annyi változás fog történni, hogy innentől nem ismételjük műsorainkat, mert az interneten bármikor elérhetőek lesznek. Nem attól mozdul előre egy rádió, vagy lesz presztízse, hogy van-e frekvenciája, hanem attól, milyen tartalmakat sugároz – ecsetelte a médium jövőjét Medvegy Gábor műsorvezető és „mindenes” a kert fái alatt.

 

Amíg az ebéd rotyogott a bográcsban, Balog Józsefet, a Rádió Mi egyik alapítóját, az SZTE oktatóját egy kis nosztalgiázásra invitáltuk. -2002-ben határoztuk el, hogy legyen egy civil rádió, amihez később sok-sok ember csatlakozott – mi csak elindítottuk, mint egy hógolyót. Abban a periódusban rádióztunk civilként, amikor ennek a műfajnak majdnem befellegzett, amikor az internet átvette a rádió, televízió és a nyomtatott sajtó helyét – emlékezett vissza a médiaszakember, félretéve a fakanalat egy rövid időre. – Egy podcast rádió teljesen más struktúrát, működést kíván, és egyúttal egy igazibb önkéntességet is igényel. Nem kell bemenni a stúdióba előadni a produkciót – az interneten milliárd dolgok egyvelegéből néhányan kiválaszthatják azt, hogy mit szeretnének tartalomként megosztani. Néhányan – direkt vagy kevésbé direkt módon – erre rátalálnak, majd találkoznak olyasvalamivel, amiről nem is feltétlenül kell tudniuk, micsoda. A net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz.

 

radiomi_kertA délutáni programokat szegedi zenekarok koncertjei követték a koncertteremben. Az Attention Chérie indie dallamaira, a MonaStereo funkos muzsikájára vagy éppen Suhov hip-hop mixeire az egykori és mai műsorvezetők mellett több száz érdeklődő ropta hajnalig. Az esten szintén fellépő Tha Sudras énekese, Molnár Tibor így beszélt meghívásukról: - Léptünk már fel Rádió Mi-bulin, most ismét meghívtak minket. Kedveljük a médium underground szellemiségét, amihez mi is szerettünk volna hozzáadni. Ez egy lüktető organizmus, ami szívja magába a hasonló gondolkozású, ízlésű embereket.

Mindeközben éjfélkor – az alapító tagok és műsorvezetők részvételével- egy „ceremóniát” követően megszüntették a 89.9-en való sugárzást. Azonban a színpadon többször is elhangzott: – A frekvencia történetének vége van, de minden más folytatódik.

Kiss Tímea


radiomi_teljeslogo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.