SZTE Info

Koncertekkel és ceremóniával búcsúzott frekvenciájától a Rádió Mi

„Az net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz”- elmélkedett Balog József, a Rádió Mi egyik alapítója a médium által szervezett frekvenciabúcsúztató rendezvényen. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) szorosan kötődő közösségi rádió egész napos programokkal várta hallgatóit: szabadtéri sütögetés és klubkoncertek kísérték az elköszönést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Együtt üldögéltek műsorvezetők és hallgatók a Rádió Mi frekvenciabúcsúztató rendezvényén. ARongy Kocsmában egész napos programok kísérték az elköszönést: a délután a lounge, az indie, a new és a drum and bass jegyében telt, hiszen a médiumhoz kötődő lemezlovasok kísérték a közös nosztalgiázást.

radiomi_monastereoSzeged egyetlen közösségi rádiója így búcsúzott a 89.9-eds hullámhossztól, hiszen június 4-től nem használhatják tovább a frekvenciát. Azonban az underground kedvelői továbbra is hallgathatják a „katicás” műsorokat: az interneten folytatódik a műsorkészítés. – A működésünkkel kapcsolatban annyi változás fog történni, hogy innentől nem ismételjük műsorainkat, mert az interneten bármikor elérhetőek lesznek. Nem attól mozdul előre egy rádió, vagy lesz presztízse, hogy van-e frekvenciája, hanem attól, milyen tartalmakat sugároz – ecsetelte a médium jövőjét Medvegy Gábor műsorvezető és „mindenes” a kert fái alatt.

 

Amíg az ebéd rotyogott a bográcsban, Balog Józsefet, a Rádió Mi egyik alapítóját, az SZTE oktatóját egy kis nosztalgiázásra invitáltuk. -2002-ben határoztuk el, hogy legyen egy civil rádió, amihez később sok-sok ember csatlakozott – mi csak elindítottuk, mint egy hógolyót. Abban a periódusban rádióztunk civilként, amikor ennek a műfajnak majdnem befellegzett, amikor az internet átvette a rádió, televízió és a nyomtatott sajtó helyét – emlékezett vissza a médiaszakember, félretéve a fakanalat egy rövid időre. – Egy podcast rádió teljesen más struktúrát, működést kíván, és egyúttal egy igazibb önkéntességet is igényel. Nem kell bemenni a stúdióba előadni a produkciót – az interneten milliárd dolgok egyvelegéből néhányan kiválaszthatják azt, hogy mit szeretnének tartalomként megosztani. Néhányan – direkt vagy kevésbé direkt módon – erre rátalálnak, majd találkoznak olyasvalamivel, amiről nem is feltétlenül kell tudniuk, micsoda. A net olyan, mint egy patak, amiben nagyon sokan mossák a szennyesüket, és néhány tiszta ruhadarabot elsodor a víz.

 

radiomi_kertA délutáni programokat szegedi zenekarok koncertjei követték a koncertteremben. Az Attention Chérie indie dallamaira, a MonaStereo funkos muzsikájára vagy éppen Suhov hip-hop mixeire az egykori és mai műsorvezetők mellett több száz érdeklődő ropta hajnalig. Az esten szintén fellépő Tha Sudras énekese, Molnár Tibor így beszélt meghívásukról: - Léptünk már fel Rádió Mi-bulin, most ismét meghívtak minket. Kedveljük a médium underground szellemiségét, amihez mi is szerettünk volna hozzáadni. Ez egy lüktető organizmus, ami szívja magába a hasonló gondolkozású, ízlésű embereket.

Mindeközben éjfélkor – az alapító tagok és műsorvezetők részvételével- egy „ceremóniát” követően megszüntették a 89.9-en való sugárzást. Azonban a színpadon többször is elhangzott: – A frekvencia történetének vége van, de minden más folytatódik.

Kiss Tímea


radiomi_teljeslogo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.