SZTE Info

Mélyponton a Médeia Fiai

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő zenekar, a Médeia fiai, valamint több ismert, helyi költő részvételével Mélypont Ünnepélyt rendeznek június 6-án. Az ország legmélyebben fekvő pontjának állított, tiszaszigeti emlékhelyen az akusztikus koncertet és a felolvasást szabadtéri programok is kísérik.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tiszaszigeti Mélypont-Emlékhelyen tartanak ünnepélyt június 6-án 17 órától. A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő költők és zenészek vesznek részt. A délutáni programon Orcsik Roland, az SZTE Szláv Filológiai Tanszék tanársegédje, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő mellett felolvas Lanczkor Gábor, egykori Összehasonlító irodalomtudomány PhD-hallgató, szintén Faludy-, valamint Junior Prima Díjas poéta. A rendezvényen Kollár Árpád és Győrffy Ákos is válogat költeményeiből.

Az ország legmélyebben fekvő pontján állított emlékhelyen fennállása óta először ad akusztikus koncertet a Médeia Fiai nevű dark-blues zenekar, amely pszichedelikus dallamait előszeretettel tarkítja industrial elemekkel. A Lanczkor Gábor, Orcsik Roland és Szokol Szilárd alkotta csapatot pedig énekesként Lengyel Zoltán, az SZTE Összehasonlító irodalomtudomány Tanszékének oktatója teszi teljessé.

A Mélypont Ünnepélyt a tiszaszigeti emlékhelyen tartják, ahova helyközi busszal vagy biciklivel érdemes elindulni. A szabadtéri programon szalonnasütésre is lesz lehetőség. Az eseményről további információk olvashatók a Facebookon.


medeiai_plakat

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • október 5. 09:00 - 22. 19:00
    A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
  • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
    A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
  • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
    A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
  • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
    A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
  • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
    Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.