SZTE Info

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

Nem csak a testnek kell a gyógyszer

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magatartástudományok összefoglaló név, tulajdonképpen tudományterületet és tantárgyi füzért fog össze, az orvosképzés integráns része. Az oktatásban arra irányítja a figyelmet, hogy milyen magatartású orvosokat nevelnek, illetve feladata az orvos-beteg kapcsolat kutatása – a medikális terület humán vonulata. A magatartástudományoknak most fókuszba kerülő része Szegeden leginkább az oktatás: az orvosi pszichológia, szociológia, antropológia, etika, de azért ott van mögötte a halállal foglalkozó tanatológia, vagy a szenvedélybetegségekhez fűződő (addiktológiai) témakör is. Összegezve: a viselkedéssel – biológiai és társadalmi irányultságból – foglalkozó tudományok összessége, integrációja – mondta el az SZTE Médiacentrumnak Barabás Katalin szervező.

A Magatartástudományi Napokat az idén elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) indította útjára. Ezek tanulmányi napok, kollegiális, baráti összejövetelek négy képzőhely részvételével: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged. Minden évben más és más város intézménye rendezi a tudományos tanácskozást, mely a fiataloknak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra amellett, hogy a szakemberek oktatási, kutatási témákról és eredményekről, közös gondokról folytatnak eszmecserét – tudtuk meg Barabás Katalintól.

Vécsei László neurológus professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kétnapos tudományos tanácskozás megnyitóján úgy fogalmazott, a beteg elsősorban nem az orvos szakmai tudását látja, hanem azt, miként kommunikál vele, mennyire tud útmutatást adni neki a problémáiban. Különösen is fontos ez a terület, hiszen az orvosok szenvedő emberekkel dolgoznak, akikkel sokszor rossz hírt kell közölni. „A legbriliánsabb orvosi elme sem mindig tudja megteremteni a beteggel a megfelelő kapcsolatot. Épp ezért feladatunk és kötelezettségünk, hogy az orvosok ilyen téren is képzettek, tájékozottak legyenek” – hangsúlyozta a professzor.

A Magatartástudományi Napok plenáris előadásaiban áttekintették az orvosi pszichológia, orvosi szociológia történetét, az orvosi antropológia sorsát és a magyarországi orvosi etika oktatását. A szekcióelőadások között pedig olyan témák kerültek elő, mint például az öngyilkosság hátterében álló pszichés és szociokulturális tényezők, az interkulturális tudás szerepe az orvoslásban, az orvostanhallgatók mentális egészsége, a daganatos betegség okozta trauma, a dizájner drogok és a drogpolitika, vagy a dohányzás abbahagyását befolyásoló tényezők.

 

Arany Mihály

Magatartástudományi napok - galéria
A tudományos tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."