SZTE Info

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

Nem csak a testnek kell a gyógyszer

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magatartástudományok összefoglaló név, tulajdonképpen tudományterületet és tantárgyi füzért fog össze, az orvosképzés integráns része. Az oktatásban arra irányítja a figyelmet, hogy milyen magatartású orvosokat nevelnek, illetve feladata az orvos-beteg kapcsolat kutatása – a medikális terület humán vonulata. A magatartástudományoknak most fókuszba kerülő része Szegeden leginkább az oktatás: az orvosi pszichológia, szociológia, antropológia, etika, de azért ott van mögötte a halállal foglalkozó tanatológia, vagy a szenvedélybetegségekhez fűződő (addiktológiai) témakör is. Összegezve: a viselkedéssel – biológiai és társadalmi irányultságból – foglalkozó tudományok összessége, integrációja – mondta el az SZTE Médiacentrumnak Barabás Katalin szervező.

A Magatartástudományi Napokat az idén elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) indította útjára. Ezek tanulmányi napok, kollegiális, baráti összejövetelek négy képzőhely részvételével: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged. Minden évben más és más város intézménye rendezi a tudományos tanácskozást, mely a fiataloknak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra amellett, hogy a szakemberek oktatási, kutatási témákról és eredményekről, közös gondokról folytatnak eszmecserét – tudtuk meg Barabás Katalintól.

Vécsei László neurológus professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kétnapos tudományos tanácskozás megnyitóján úgy fogalmazott, a beteg elsősorban nem az orvos szakmai tudását látja, hanem azt, miként kommunikál vele, mennyire tud útmutatást adni neki a problémáiban. Különösen is fontos ez a terület, hiszen az orvosok szenvedő emberekkel dolgoznak, akikkel sokszor rossz hírt kell közölni. „A legbriliánsabb orvosi elme sem mindig tudja megteremteni a beteggel a megfelelő kapcsolatot. Épp ezért feladatunk és kötelezettségünk, hogy az orvosok ilyen téren is képzettek, tájékozottak legyenek” – hangsúlyozta a professzor.

A Magatartástudományi Napok plenáris előadásaiban áttekintették az orvosi pszichológia, orvosi szociológia történetét, az orvosi antropológia sorsát és a magyarországi orvosi etika oktatását. A szekcióelőadások között pedig olyan témák kerültek elő, mint például az öngyilkosság hátterében álló pszichés és szociokulturális tényezők, az interkulturális tudás szerepe az orvoslásban, az orvostanhallgatók mentális egészsége, a daganatos betegség okozta trauma, a dizájner drogok és a drogpolitika, vagy a dohányzás abbahagyását befolyásoló tényezők.

 

Arany Mihály

Magatartástudományi napok - galéria
A tudományos tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.