SZTE Info

Magatartastudomanyi_napok_-_kiemelt

Nem csak a testnek kell a gyógyszer

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg fővárosi, pécsi, debreceni és szegedi szakemberek részvételével a Magatartástudományi Napokat a SZAB-székázban június 14-én és 15-én. Az évente más és más városban rendezett tudományos tanácskozásnak Szeged immár negyedik alkalommal adott otthont.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magatartástudományok összefoglaló név, tulajdonképpen tudományterületet és tantárgyi füzért fog össze, az orvosképzés integráns része. Az oktatásban arra irányítja a figyelmet, hogy milyen magatartású orvosokat nevelnek, illetve feladata az orvos-beteg kapcsolat kutatása – a medikális terület humán vonulata. A magatartástudományoknak most fókuszba kerülő része Szegeden leginkább az oktatás: az orvosi pszichológia, szociológia, antropológia, etika, de azért ott van mögötte a halállal foglalkozó tanatológia, vagy a szenvedélybetegségekhez fűződő (addiktológiai) témakör is. Összegezve: a viselkedéssel – biológiai és társadalmi irányultságból – foglalkozó tudományok összessége, integrációja – mondta el az SZTE Médiacentrumnak Barabás Katalin szervező.

A Magatartástudományi Napokat az idén elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) indította útjára. Ezek tanulmányi napok, kollegiális, baráti összejövetelek négy képzőhely részvételével: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged. Minden évben más és más város intézménye rendezi a tudományos tanácskozást, mely a fiataloknak is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra amellett, hogy a szakemberek oktatási, kutatási témákról és eredményekről, közös gondokról folytatnak eszmecserét – tudtuk meg Barabás Katalintól.

Vécsei László neurológus professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kétnapos tudományos tanácskozás megnyitóján úgy fogalmazott, a beteg elsősorban nem az orvos szakmai tudását látja, hanem azt, miként kommunikál vele, mennyire tud útmutatást adni neki a problémáiban. Különösen is fontos ez a terület, hiszen az orvosok szenvedő emberekkel dolgoznak, akikkel sokszor rossz hírt kell közölni. „A legbriliánsabb orvosi elme sem mindig tudja megteremteni a beteggel a megfelelő kapcsolatot. Épp ezért feladatunk és kötelezettségünk, hogy az orvosok ilyen téren is képzettek, tájékozottak legyenek” – hangsúlyozta a professzor.

A Magatartástudományi Napok plenáris előadásaiban áttekintették az orvosi pszichológia, orvosi szociológia történetét, az orvosi antropológia sorsát és a magyarországi orvosi etika oktatását. A szekcióelőadások között pedig olyan témák kerültek elő, mint például az öngyilkosság hátterében álló pszichés és szociokulturális tényezők, az interkulturális tudás szerepe az orvoslásban, az orvostanhallgatók mentális egészsége, a daganatos betegség okozta trauma, a dizájner drogok és a drogpolitika, vagy a dohányzás abbahagyását befolyásoló tényezők.

 

Arany Mihály

Magatartástudományi napok - galéria
A tudományos tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.