SZTE Info

mernoki_kar_-_kiemelt

Az ötvenéves mérnökképzést ünnepli az SZTE MK

Ünnepi tanácsüléssel emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenedik évfordulójáról. A kar kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel, találkozókkal és konferenciákkal június 6-7-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor rektor köszöntőjében úgy fogalmazott az intézmény munkájának színvonalát két tényezőn lehet leginkább lemérni, az egyik, hogy jó oktatókat és kutatókat foglalkoztat, a másik, hogy az itt végzettek megállják a helyüket a munkaerőpiacon. „Az élet visszaigazolta a kar jó működését” – emelte ki a professzor, és hozzátette, az universitas és fakultása továbbra is együtt lesz képes fejlődni. „A Mérnöki Kar tudja, hova tart” – így a professzor.

 

Értékteremtő mérnökök

A Mérnöki Kar dékáni pozícióját 2006 óta tölti be Véha Antal, aki az ünnepi ülésen skype-kapcsolaton keresztül jelentkezett be, egy baleset miatt jelenleg klinikai megfigyelés alatt áll. A dékán örömét fejezte ki, hogy a kar félévszázados évfordulójának ünneplése egy időben zajlik a műszaki értelmiség ünnepével. Értékteremtés és termelés nélkül nem tudunk kijutni a gazdasági válságból – a gazdaságot új érték előállításával mozgatni képes szakember pedig a mérnök – emelte ki a dékán.

Nem létezik termelés nélkül gazdaság, termelés viszont nincs mérnök nélkül – a mérnök pedig nem terem megfelelő közép- és felsőoktatási intézmények, mérnökműhelyek nélkül – mondta el köszöntőjében Horváth Zsuzsanna, az SZTE MK oktatási és közkapcsolati dékánhelyettese, aki az intézmény fejlődéséről beszélt. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának jogelőd intézményében, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 1962-ben kezdődött meg a szakemberek képzése. Az elmúlt ötven évben az intézmény fokozatosan fejlődött, és mint SZÉF (Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) vált ismertté, és képezte először az élelmiszeripar számára a mérnököket. 1970-től önálló főiskolaként – 1986-tól a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemhez, majd 1998-tól a szegedi József Attila Tudományegyetemhez tartozott – majd 2000-től az akkor megalakuló Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karaként működött. 2006-ban az intézmény neve SZTE Mérnöki Karra változott. A névváltozást a képzési portfólió bővülése indokolta. A hagyományos agrárképzések fenntartása mellett a kar mostanra a Szegedi Tudományegyetem és ezáltal a dél-alföldi régió műszaki képzésének legfőbb bázisává vált, ahol az alapszakokon végző hallgatók mesterképzéseken tanulhatnak tovább. A kar az idegen nyelvű képzések irányába is nyitni szeretne, először az élelmiszermérnöki képzést lehet majd angolul hallgatni.

A jubileumra az intézmény a történetét összefoglaló interjúkötettel is készült, melyet Újszászi Ilona, az egyetem kiadói és médiakapcsolati igazgatója állított össze.

 

Erős bástya

A szegedi mérnökkar erős bástyája a magyar agráriumnak, utánpótlással szolgál kiváló mérnökei révén a vidéknek, tudományos műhelyeiben kihívásokra keresi a választ – mondta el köszöntőjében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Fónagy János közlekedésért felelős kormánybiztos kiemelte: szervező és irányító mérnökök nélkül közélet sem létezik. Szövényi Zsolt, az Emberi Erőforrás-minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott, a szegedi Mérnöki Karnak mindig éltető ereje voltak az ipari kapcsolatok, megtartó gyökere pedig a szegedi egyetem. B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy az új felsőoktatási törvény és a gazdasági körülmények az SZTE térségi szerepének további erősödéséhez fognak vezetni, valamint a 2015-re megvalósuló ELI-projekt a mérnökképzésnek is lendületet adhat.

 

Alapítók és díszpolgárok

Az ünnepségen a kar Alapító Díszpolgár címet adományozott azon korábbi munkatársainak, akik az intézmény létrehozásában részt vettek: Gábor Miklósné professor emerita, Kovács Imréné nyugalmazott testnevelő tanár, Horváth Károly nyugalmazott főiskolai tanár és Zsigó István nyugalmazott főiskolai docens részesült az elismerésben. A korábbi főigazgatók a Mérnöki Kar Díszpolgára címet vehették át: Balogh Sándor professor emeritus, Dinya László, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola tudományos rektorhelyettese, Szabó Gábor György intézetvezető egyetemi tanár, rector emeritus, valamint Fenyvessy József emeritus professor.

Halbritter Mátyás özvegye, Halbritterné Raffai Judit bejelentette, az élelmiszermérnök-hallgatóknak Halbritter-ösztöndíjat alapított, amely a diákok tanulmányait, a magasabb szintű tudományos és gyakorlati ismeretek megszerzését lesz hivatott segíteni. A 2011-ben elhunyt Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori igazgatója a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán szerzett oklevelet.

A kétnapos rendezvénysorozatot tudományos találkozók és konferenciák teszik teljessé. Délután a kar Mars tér 7. szám alatti épületében aktív és nyugdíjas professzorok, oktatók, valamint a kar jelenlegi és hajdani diákjai együtt emlékeztek az elmúlt ötven évre. Június 6-án délután ERASMUS-találkozóra és Lengyel-magyar Tudományos Kerekasztalra került sor, majd június 7-én az angol nyelvű ICOSTAF 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencián és a VI. Európai Kihívások Konferencián közel száz tudományos munkát mutatnak be a résztvevők.

 Arany Mihály

 

50 éves a mérnöki kar - galéria
Az ünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.