SZTE Info

mernoki_kar_-_kiemelt

Az ötvenéves mérnökképzést ünnepli az SZTE MK

Ünnepi tanácsüléssel emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenedik évfordulójáról. A kar kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel, találkozókkal és konferenciákkal június 6-7-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor rektor köszöntőjében úgy fogalmazott az intézmény munkájának színvonalát két tényezőn lehet leginkább lemérni, az egyik, hogy jó oktatókat és kutatókat foglalkoztat, a másik, hogy az itt végzettek megállják a helyüket a munkaerőpiacon. „Az élet visszaigazolta a kar jó működését” – emelte ki a professzor, és hozzátette, az universitas és fakultása továbbra is együtt lesz képes fejlődni. „A Mérnöki Kar tudja, hova tart” – így a professzor.

 

Értékteremtő mérnökök

A Mérnöki Kar dékáni pozícióját 2006 óta tölti be Véha Antal, aki az ünnepi ülésen skype-kapcsolaton keresztül jelentkezett be, egy baleset miatt jelenleg klinikai megfigyelés alatt áll. A dékán örömét fejezte ki, hogy a kar félévszázados évfordulójának ünneplése egy időben zajlik a műszaki értelmiség ünnepével. Értékteremtés és termelés nélkül nem tudunk kijutni a gazdasági válságból – a gazdaságot új érték előállításával mozgatni képes szakember pedig a mérnök – emelte ki a dékán.

Nem létezik termelés nélkül gazdaság, termelés viszont nincs mérnök nélkül – a mérnök pedig nem terem megfelelő közép- és felsőoktatási intézmények, mérnökműhelyek nélkül – mondta el köszöntőjében Horváth Zsuzsanna, az SZTE MK oktatási és közkapcsolati dékánhelyettese, aki az intézmény fejlődéséről beszélt. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának jogelőd intézményében, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 1962-ben kezdődött meg a szakemberek képzése. Az elmúlt ötven évben az intézmény fokozatosan fejlődött, és mint SZÉF (Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) vált ismertté, és képezte először az élelmiszeripar számára a mérnököket. 1970-től önálló főiskolaként – 1986-tól a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemhez, majd 1998-tól a szegedi József Attila Tudományegyetemhez tartozott – majd 2000-től az akkor megalakuló Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karaként működött. 2006-ban az intézmény neve SZTE Mérnöki Karra változott. A névváltozást a képzési portfólió bővülése indokolta. A hagyományos agrárképzések fenntartása mellett a kar mostanra a Szegedi Tudományegyetem és ezáltal a dél-alföldi régió műszaki képzésének legfőbb bázisává vált, ahol az alapszakokon végző hallgatók mesterképzéseken tanulhatnak tovább. A kar az idegen nyelvű képzések irányába is nyitni szeretne, először az élelmiszermérnöki képzést lehet majd angolul hallgatni.

A jubileumra az intézmény a történetét összefoglaló interjúkötettel is készült, melyet Újszászi Ilona, az egyetem kiadói és médiakapcsolati igazgatója állított össze.

 

Erős bástya

A szegedi mérnökkar erős bástyája a magyar agráriumnak, utánpótlással szolgál kiváló mérnökei révén a vidéknek, tudományos műhelyeiben kihívásokra keresi a választ – mondta el köszöntőjében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Fónagy János közlekedésért felelős kormánybiztos kiemelte: szervező és irányító mérnökök nélkül közélet sem létezik. Szövényi Zsolt, az Emberi Erőforrás-minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott, a szegedi Mérnöki Karnak mindig éltető ereje voltak az ipari kapcsolatok, megtartó gyökere pedig a szegedi egyetem. B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy az új felsőoktatási törvény és a gazdasági körülmények az SZTE térségi szerepének további erősödéséhez fognak vezetni, valamint a 2015-re megvalósuló ELI-projekt a mérnökképzésnek is lendületet adhat.

 

Alapítók és díszpolgárok

Az ünnepségen a kar Alapító Díszpolgár címet adományozott azon korábbi munkatársainak, akik az intézmény létrehozásában részt vettek: Gábor Miklósné professor emerita, Kovács Imréné nyugalmazott testnevelő tanár, Horváth Károly nyugalmazott főiskolai tanár és Zsigó István nyugalmazott főiskolai docens részesült az elismerésben. A korábbi főigazgatók a Mérnöki Kar Díszpolgára címet vehették át: Balogh Sándor professor emeritus, Dinya László, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola tudományos rektorhelyettese, Szabó Gábor György intézetvezető egyetemi tanár, rector emeritus, valamint Fenyvessy József emeritus professor.

Halbritter Mátyás özvegye, Halbritterné Raffai Judit bejelentette, az élelmiszermérnök-hallgatóknak Halbritter-ösztöndíjat alapított, amely a diákok tanulmányait, a magasabb szintű tudományos és gyakorlati ismeretek megszerzését lesz hivatott segíteni. A 2011-ben elhunyt Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori igazgatója a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán szerzett oklevelet.

A kétnapos rendezvénysorozatot tudományos találkozók és konferenciák teszik teljessé. Délután a kar Mars tér 7. szám alatti épületében aktív és nyugdíjas professzorok, oktatók, valamint a kar jelenlegi és hajdani diákjai együtt emlékeztek az elmúlt ötven évre. Június 6-án délután ERASMUS-találkozóra és Lengyel-magyar Tudományos Kerekasztalra került sor, majd június 7-én az angol nyelvű ICOSTAF 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencián és a VI. Európai Kihívások Konferencián közel száz tudományos munkát mutatnak be a résztvevők.

 Arany Mihály

 

50 éves a mérnöki kar - galéria
Az ünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/