SZTE Info

mernoki_kar_-_kiemelt

Az ötvenéves mérnökképzést ünnepli az SZTE MK

Ünnepi tanácsüléssel emlékezett meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenedik évfordulójáról. A kar kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel, találkozókkal és konferenciákkal június 6-7-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor rektor köszöntőjében úgy fogalmazott az intézmény munkájának színvonalát két tényezőn lehet leginkább lemérni, az egyik, hogy jó oktatókat és kutatókat foglalkoztat, a másik, hogy az itt végzettek megállják a helyüket a munkaerőpiacon. „Az élet visszaigazolta a kar jó működését” – emelte ki a professzor, és hozzátette, az universitas és fakultása továbbra is együtt lesz képes fejlődni. „A Mérnöki Kar tudja, hova tart” – így a professzor.

 

Értékteremtő mérnökök

A Mérnöki Kar dékáni pozícióját 2006 óta tölti be Véha Antal, aki az ünnepi ülésen skype-kapcsolaton keresztül jelentkezett be, egy baleset miatt jelenleg klinikai megfigyelés alatt áll. A dékán örömét fejezte ki, hogy a kar félévszázados évfordulójának ünneplése egy időben zajlik a műszaki értelmiség ünnepével. Értékteremtés és termelés nélkül nem tudunk kijutni a gazdasági válságból – a gazdaságot új érték előállításával mozgatni képes szakember pedig a mérnök – emelte ki a dékán.

Nem létezik termelés nélkül gazdaság, termelés viszont nincs mérnök nélkül – a mérnök pedig nem terem megfelelő közép- és felsőoktatási intézmények, mérnökműhelyek nélkül – mondta el köszöntőjében Horváth Zsuzsanna, az SZTE MK oktatási és közkapcsolati dékánhelyettese, aki az intézmény fejlődéséről beszélt. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának jogelőd intézményében, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 1962-ben kezdődött meg a szakemberek képzése. Az elmúlt ötven évben az intézmény fokozatosan fejlődött, és mint SZÉF (Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) vált ismertté, és képezte először az élelmiszeripar számára a mérnököket. 1970-től önálló főiskolaként – 1986-tól a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemhez, majd 1998-tól a szegedi József Attila Tudományegyetemhez tartozott – majd 2000-től az akkor megalakuló Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karaként működött. 2006-ban az intézmény neve SZTE Mérnöki Karra változott. A névváltozást a képzési portfólió bővülése indokolta. A hagyományos agrárképzések fenntartása mellett a kar mostanra a Szegedi Tudományegyetem és ezáltal a dél-alföldi régió műszaki képzésének legfőbb bázisává vált, ahol az alapszakokon végző hallgatók mesterképzéseken tanulhatnak tovább. A kar az idegen nyelvű képzések irányába is nyitni szeretne, először az élelmiszermérnöki képzést lehet majd angolul hallgatni.

A jubileumra az intézmény a történetét összefoglaló interjúkötettel is készült, melyet Újszászi Ilona, az egyetem kiadói és médiakapcsolati igazgatója állított össze.

 

Erős bástya

A szegedi mérnökkar erős bástyája a magyar agráriumnak, utánpótlással szolgál kiváló mérnökei révén a vidéknek, tudományos műhelyeiben kihívásokra keresi a választ – mondta el köszöntőjében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Fónagy János közlekedésért felelős kormánybiztos kiemelte: szervező és irányító mérnökök nélkül közélet sem létezik. Szövényi Zsolt, az Emberi Erőforrás-minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott, a szegedi Mérnöki Karnak mindig éltető ereje voltak az ipari kapcsolatok, megtartó gyökere pedig a szegedi egyetem. B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy az új felsőoktatási törvény és a gazdasági körülmények az SZTE térségi szerepének további erősödéséhez fognak vezetni, valamint a 2015-re megvalósuló ELI-projekt a mérnökképzésnek is lendületet adhat.

 

Alapítók és díszpolgárok

Az ünnepségen a kar Alapító Díszpolgár címet adományozott azon korábbi munkatársainak, akik az intézmény létrehozásában részt vettek: Gábor Miklósné professor emerita, Kovács Imréné nyugalmazott testnevelő tanár, Horváth Károly nyugalmazott főiskolai tanár és Zsigó István nyugalmazott főiskolai docens részesült az elismerésben. A korábbi főigazgatók a Mérnöki Kar Díszpolgára címet vehették át: Balogh Sándor professor emeritus, Dinya László, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola tudományos rektorhelyettese, Szabó Gábor György intézetvezető egyetemi tanár, rector emeritus, valamint Fenyvessy József emeritus professor.

Halbritter Mátyás özvegye, Halbritterné Raffai Judit bejelentette, az élelmiszermérnök-hallgatóknak Halbritter-ösztöndíjat alapított, amely a diákok tanulmányait, a magasabb szintű tudományos és gyakorlati ismeretek megszerzését lesz hivatott segíteni. A 2011-ben elhunyt Halbritter Mátyás, a Győri Keksz- és Ostyagyár egykori igazgatója a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolán szerzett oklevelet.

A kétnapos rendezvénysorozatot tudományos találkozók és konferenciák teszik teljessé. Délután a kar Mars tér 7. szám alatti épületében aktív és nyugdíjas professzorok, oktatók, valamint a kar jelenlegi és hajdani diákjai együtt emlékeztek az elmúlt ötven évre. Június 6-án délután ERASMUS-találkozóra és Lengyel-magyar Tudományos Kerekasztalra került sor, majd június 7-én az angol nyelvű ICOSTAF 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencián és a VI. Európai Kihívások Konferencián közel száz tudományos munkát mutatnak be a résztvevők.

 Arany Mihály

 

50 éves a mérnöki kar - galéria
Az ünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.