SZTE Info

almaweekend_kiemelt

Több százakat mozgatott meg weekendjén az Alma Mater

Foci, streetball, tenisz, falmászás, zumba – csak néhány azon sportok közül, melyekkel várták az érdeklődőket június 24-én a VII. SZTE Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnapon. A mintegy 400 résztvevő most is egy jó hangulatú vasárnapot tölthetett együtt az SZTE Sportközpontban.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagy hőség ellenére több százan gyűltek össze a Hattyas soron, hogy újra találkozzanak, közösen sportoljanak, és örüljenek a gyermekek rajz- és sportverseny-sikereinek. „Az idei év újdonságaként az SZTE GMF Biztonságvédelmi Csoporttal közös weekendet tartottunk töretlen jókedvvel. Az Alma Mater üzenete az, hogy mi egyetemi polgárok, végzett hallgatók mind egy családhoz, a Szegedi Tudományegyetemhez tartozunk, s az Alma-weekend keretében ünnepeljük az egy közösséghez tartozást!” – számolt be a részletekről Törőcsikné Görög Márta, az alumni szervezet vezetője.

A hagyományos csapatversenyek mellett idén is lehetőséget biztosítottak a szervezők különleges vagy ritka sportok – mint a petanque, a nordic walking, az íjászat vagy a turul – kipróbálására, a hagyományosabb mozgásfajtákat kedvelők pedig golfozhattak, tekézhettek. A könnyedebb műfaj hívei többek közt jógát vagy body-artot is választhattak.

A rendezvényhez kapcsolódóan az Alma Mater Rajzpályázatot is hirdetett a Napfényfürdő Aquapolis támogatásával „Jajj, úgy élvezem én a strandot” címmel gyermekek számára, több kategóriában. A szép számban beérkezett alkotásokat Szabó András festőművész és Dobóczky Zsolt fotóművész mint a zsűri tagjai értékelték. A rajzverseny nyertesei, különdíjasai az Aquapolis ajándékában részesültek. Az eredményhirdetés után az EHÖK SE szurkolólány csapata tartott bemutatót.

 

VII. SZTE Alma Mater versenyek eredményei

 

 

 

 

 

Rajzverseny

Aprónép (0-3)

Manó (4-6)

Törpe (7-10)

1

Kurai Ábel

Boa Zsófia

Csepi Szonja

2

 

Istókovics Petra

Tóth Veronika

3

 

Bozóki Lili

Kutas Réka

4

 

Törőcsik Hanna (különdíj)

Tóth Barbara (különdíj)

5

 

Kelemen Maja

Vincze Dorka

6

 

Lőrincz Laura

Bozóki Gábor

 

 

 

 

Sportverseny

Aprónép (0-3)

Manó (4-6)

Törpe (7-10)

1

Vincze Dorka

Andor Adrián

Ferencfi Olivér

2

Tamás Hanna

Szeri Áron

Máté Márk

3

Takó Valentin

Szeri Anna

Bélteki Péter

4

Szabó Flóra

Tamási Dániel

Módra Martin

5

Lakatos Renáta

Tiszai Brigitta

Boruzs Lilla

6

Polák Norbert

Süli Bence

Szeri Ádám

 

 

 

 

Asztalitenisz

 

 

 

1

Dr. Sipos Miklós

 

 

2

Kutasi Sándor

 

 

3

Kereki Ádám

 

 

 

 

 

 

Tenisz

 

 

 

1

Szabolics Enikő

 

 

2

Máté József

 

 

3

Bagi Sándor

 

 

 

 

 

 

Kispályás Labdarúgás

 

 

1

RK Jeromos

 

 

2

KGYV

 

 

3

Buliból Jöttünk

 

 

 

 

Alma weekend galéria
A sportközpontban készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.