SZTE Info

kinarol_-_kiemelt

Tudástőkéjét adhatja Szeged a kínai-magyar kapcsolatokba

A szegedi universitas a magyar Oxford, innovációs potenciált és know-how-t kell felmutatnunk a kínai-magyar kapcsolatokban – világlott ki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési Központja által szervezett Szakképzési Kerekasztal idei félévi utolsó tanácskozásán, június 19-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európa nyit Kína felé, és ebben a folyamatban Szeged és az egyetem a hídfőállás szerepét töltheti be – hangsúlyozta a Szakképzési Kerekasztal félévet záró tanácskozásának köszöntőjében Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja. A fórum programját az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ programigazgatója, Tóth Károly ismertette.

 

Szeged is nyit

A világ technológiai és kutatásfejlesztési központjai Kínába települnek, felértékelődnek a magas hozzáadott tudással működő iparágak, így Szeged az egyetem, a Gabonakutató és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont révén tudástőkéjével profitálhat a kínai kapcsolatokból – fogalmazott Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke. A Konfuciusz Intézet alapításának egyik kezdeményezője előadásában elmondta, már a Medgyesi-kormány idején elkezdték a Kína felé való nyitást a diplomácia és a kultúra területén, és ezt a jelenlegi kormány is támogatja. Emlékeztetett: 2006-ban az ELTE keretében létrejött a budapesti Konfuciusz Intézet, illetve megalakult egy kéttannyelvű kínai-magyar általános iskola is. Ujhelyi István szerint fontos előnyünk, hogy gondolkodásmódunkban közelebb állunk az ázsiai népekhez, mint Európa más országai.

A Konfuciusz Intézet alapításának hírére máris érdeklődőbbé váltak a kínai partnerek, közismert Szeged jó kapcsolata Sanghajjal – tudtuk meg Solymos László alpolgármestertől. Szegeden évek óta folyik kínai nyelvoktatás a Radnóti-gimnáziumban, sőt vannak általános iskolák is, amelyek jelezték, hogy szeretnének részt venni ebben. Jelentős fejlődésen megy keresztül a kínai környezetvédelem, ezen a területen is lesznek közös pontok a szegedi kutatásokkal.

 

Jó pont a sanghaji lista

Dömötör Máté, az SZTE főtitkára kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemnek jó pontot jelent, hogy előkelő helyen szerepel a sanghaji listán, és az ELI is az itteni kutatások színvonalát mutatja Kína felé. A főtitkár azt is elmondta, az egyeztetéseken végig azt igyekeztek felmutatni, hogy a szegedi universitas a magyar Oxford. Az SZTE-nek a Konfuciusz Intézethez tanárokat biztosító Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem mellett a Sanghaji Jogi és Közigazgatási Egyetemmel, a Fudan Egyetemmel, és a híres ranglistát készítő Jiao Tong Egyetemmel is van kapcsolata, melyek mind katalizátorai lehetnek a későbbi gazdasági kooperációknak is. Dömötör Máté előadásában kis történelmi visszatekintést is adott: megtudtuk, már a Monarchia korában is voltak kínai-magyar gazdasági kapcsolatok. A második világháború után a két ország ugyanazon politikai blokkhoz tartozott, Magyarország 1949-ben elsőként ismerte el a Kínai Népköztársaságot. A nyolcvanas évek második felében a kultúra, tudomány és az oktatás területén szerveztek együttműködéseket. 2003-tól fejlesztik még komolyabban a kapcsolatokat, Magyarország számára Kína az első számú, Európán kívüli export- és importország. A kínai tulajdonú kazincbarcikai BorsodChem vegyi üzem, vagy a Miskolci Egyetem Kína-központja is mutatja a két ország kölcsönös érdekeltségét.

 

Egy intézetnyi Kína

A Konfuciusz Intézetek a világ összes országában jelen vannak, összesen mintegy 400, és ehhez további 580 Konfuciusz-tanterem jön, mely az intézetek leányintézményei. Mindezek szervezetileg a Hanbanhoz tartoznak (Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács), Szegednek nyelvtanárokat a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) biztosít majd, ez az universitas delegálja az intézet igazgatóhelyettesét is – mondta el előadásában Szentmártoni Lívia, a kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízott, a szegedi Konfuciusz Intézet igazgatónője. Az intézet célja a nyelvoktatás, a kultúra terjesztése, Kína integrálása a világba. A nyelvoktatás keretében térítésmentes és költségtérítéses nyelvtanfolyamokat is szerveznek – ingyenes alkalmak mind középiskolások, mind egyetemisták számára, mind felnőttoktatásban elérhetők lesznek havonta két alkalommal, kéthetes intenzív kurzus formájában. Lehetőség van nyelvvizsga letételére is, a kínai állam nyelvvizsgája, a HSK még csak Budapesten érhető el, de az Origónak is van kínai nyelvvizsgája. Szeretnének kínai nyelvtankönyveket kiadni, és nyelvtanárok képzésére is lesz lehetőség, valamint kínai érettségire való felkészítés is zajlik majd az intézetben. A Hanban 3 ezer könyvvel támogatja a szegedi intézetet. A középiskolásoknak nyári tábort szerveznek, valamint ösztöndíjakkal segítik a Kína iránt érdeklődőket. Számos kulturális programmal készülnek, így például megtartják a holdújévi gálaműsort, mely Kínában akkora ünnep, mint nálunk a karácsony. Előadások, kiállítások, hangversenyek, tanfolyamok szervezése is az intézet profiljába tartozik. Az igazgatónő hangsúlyozta, Kína hatalmas piacot és vásárlóerőt jelent, növekvő üzleti lehetőségekkel. Kiemelt uniós támogatások irányulnak a kínai kapcsolatépítésre. Az ázsiai országnak mindössze 6 százaléka művelhető terület, így a magyar élelmiszeripar felvevő piacra találhat. A vizek szennyezettek, nagy hangsúlyt kap vízgazdálkodás, a környezetvédelem, a zöld energia és a gyógyszeripar is. Az intézet sok más mellett üzleti tréningekkel, tolmácsokkal is segítheti a helyi és a kínai vállalkozók kölcsönös kapcsolatfelvételét.

 Arany Mihály

 

További részletek: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5897


Kínáról - galéria
A tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja