SZTE Info

kinarol_-_kiemelt

Tudástőkéjét adhatja Szeged a kínai-magyar kapcsolatokba

A szegedi universitas a magyar Oxford, innovációs potenciált és know-how-t kell felmutatnunk a kínai-magyar kapcsolatokban – világlott ki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési Központja által szervezett Szakképzési Kerekasztal idei félévi utolsó tanácskozásán, június 19-én.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európa nyit Kína felé, és ebben a folyamatban Szeged és az egyetem a hídfőállás szerepét töltheti be – hangsúlyozta a Szakképzési Kerekasztal félévet záró tanácskozásának köszöntőjében Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja. A fórum programját az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ programigazgatója, Tóth Károly ismertette.

 

Szeged is nyit

A világ technológiai és kutatásfejlesztési központjai Kínába települnek, felértékelődnek a magas hozzáadott tudással működő iparágak, így Szeged az egyetem, a Gabonakutató és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont révén tudástőkéjével profitálhat a kínai kapcsolatokból – fogalmazott Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke. A Konfuciusz Intézet alapításának egyik kezdeményezője előadásában elmondta, már a Medgyesi-kormány idején elkezdték a Kína felé való nyitást a diplomácia és a kultúra területén, és ezt a jelenlegi kormány is támogatja. Emlékeztetett: 2006-ban az ELTE keretében létrejött a budapesti Konfuciusz Intézet, illetve megalakult egy kéttannyelvű kínai-magyar általános iskola is. Ujhelyi István szerint fontos előnyünk, hogy gondolkodásmódunkban közelebb állunk az ázsiai népekhez, mint Európa más országai.

A Konfuciusz Intézet alapításának hírére máris érdeklődőbbé váltak a kínai partnerek, közismert Szeged jó kapcsolata Sanghajjal – tudtuk meg Solymos László alpolgármestertől. Szegeden évek óta folyik kínai nyelvoktatás a Radnóti-gimnáziumban, sőt vannak általános iskolák is, amelyek jelezték, hogy szeretnének részt venni ebben. Jelentős fejlődésen megy keresztül a kínai környezetvédelem, ezen a területen is lesznek közös pontok a szegedi kutatásokkal.

 

Jó pont a sanghaji lista

Dömötör Máté, az SZTE főtitkára kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemnek jó pontot jelent, hogy előkelő helyen szerepel a sanghaji listán, és az ELI is az itteni kutatások színvonalát mutatja Kína felé. A főtitkár azt is elmondta, az egyeztetéseken végig azt igyekeztek felmutatni, hogy a szegedi universitas a magyar Oxford. Az SZTE-nek a Konfuciusz Intézethez tanárokat biztosító Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem mellett a Sanghaji Jogi és Közigazgatási Egyetemmel, a Fudan Egyetemmel, és a híres ranglistát készítő Jiao Tong Egyetemmel is van kapcsolata, melyek mind katalizátorai lehetnek a későbbi gazdasági kooperációknak is. Dömötör Máté előadásában kis történelmi visszatekintést is adott: megtudtuk, már a Monarchia korában is voltak kínai-magyar gazdasági kapcsolatok. A második világháború után a két ország ugyanazon politikai blokkhoz tartozott, Magyarország 1949-ben elsőként ismerte el a Kínai Népköztársaságot. A nyolcvanas évek második felében a kultúra, tudomány és az oktatás területén szerveztek együttműködéseket. 2003-tól fejlesztik még komolyabban a kapcsolatokat, Magyarország számára Kína az első számú, Európán kívüli export- és importország. A kínai tulajdonú kazincbarcikai BorsodChem vegyi üzem, vagy a Miskolci Egyetem Kína-központja is mutatja a két ország kölcsönös érdekeltségét.

 

Egy intézetnyi Kína

A Konfuciusz Intézetek a világ összes országában jelen vannak, összesen mintegy 400, és ehhez további 580 Konfuciusz-tanterem jön, mely az intézetek leányintézményei. Mindezek szervezetileg a Hanbanhoz tartoznak (Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács), Szegednek nyelvtanárokat a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) biztosít majd, ez az universitas delegálja az intézet igazgatóhelyettesét is – mondta el előadásában Szentmártoni Lívia, a kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízott, a szegedi Konfuciusz Intézet igazgatónője. Az intézet célja a nyelvoktatás, a kultúra terjesztése, Kína integrálása a világba. A nyelvoktatás keretében térítésmentes és költségtérítéses nyelvtanfolyamokat is szerveznek – ingyenes alkalmak mind középiskolások, mind egyetemisták számára, mind felnőttoktatásban elérhetők lesznek havonta két alkalommal, kéthetes intenzív kurzus formájában. Lehetőség van nyelvvizsga letételére is, a kínai állam nyelvvizsgája, a HSK még csak Budapesten érhető el, de az Origónak is van kínai nyelvvizsgája. Szeretnének kínai nyelvtankönyveket kiadni, és nyelvtanárok képzésére is lesz lehetőség, valamint kínai érettségire való felkészítés is zajlik majd az intézetben. A Hanban 3 ezer könyvvel támogatja a szegedi intézetet. A középiskolásoknak nyári tábort szerveznek, valamint ösztöndíjakkal segítik a Kína iránt érdeklődőket. Számos kulturális programmal készülnek, így például megtartják a holdújévi gálaműsort, mely Kínában akkora ünnep, mint nálunk a karácsony. Előadások, kiállítások, hangversenyek, tanfolyamok szervezése is az intézet profiljába tartozik. Az igazgatónő hangsúlyozta, Kína hatalmas piacot és vásárlóerőt jelent, növekvő üzleti lehetőségekkel. Kiemelt uniós támogatások irányulnak a kínai kapcsolatépítésre. Az ázsiai országnak mindössze 6 százaléka művelhető terület, így a magyar élelmiszeripar felvevő piacra találhat. A vizek szennyezettek, nagy hangsúlyt kap vízgazdálkodás, a környezetvédelem, a zöld energia és a gyógyszeripar is. Az intézet sok más mellett üzleti tréningekkel, tolmácsokkal is segítheti a helyi és a kínai vállalkozók kölcsönös kapcsolatfelvételét.

 Arany Mihály

 

További részletek: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5897


Kínáról - galéria
A tanácskozáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018