Bezár

Hírarchívum

Diagnosztikai_konferenciarol

A pedagógiai értékelésről tanácskoznak Szegeden

A pedagógiai értékelésről tanácskoznak Szegeden

2012. november 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja nyitókonferencián mutatja be a „Diagnosztikai mérések fejlesztése” című projektjét november 7-én, a Tisza Szállóban. A kutatócsoport tagjai áttekintik a projekt első fázisának eredményeit, és részletesen ismertetik a második fázis célkitűzéseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportja által megvalósított projekt célja egy olyan számítógép alapú diagnosztikus értékelési rendszer megalkotása, mely az iskola megkezdésétől a hatodik évfolyamig követi nyomon a tanulók egyéni fejlődését, időben jelzi a lemaradásokat, tanulási zavarokat, és megmutatja a fejlesztés lehetőségeit. A Társadalmi Megújulás Operatív Program által támogatott fejlesztőmunka két szakaszra oszlik. A 2009 és 2011 között lezajlott első fázisban sor került többek között az értékelés tudományos megalapozására, a diagnosztikus mérések részletes tartalmi kereteinek kidolgozására az olvasás-szövegértés, a matematika, és a természettudomány területén; az elektronikus tesztelés alapjainak lerakására, valamint az érintett pedagógusok felkészítésére.

A kutatócsoport 2012 tavaszán sikerrel szerepelt a projekt folytatását lehetővé tevő TÁMOP–3.1.9-11/1-2012-0001 pályázaton. A program – melynek szakmai vezetője Csapó Benő, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézetet vezető egyetemi tanár – 2014-ig tartó szakaszában elkészül a több ezer feladatot tartalmazó feladatbank, és kiteljesedik az online elektronikus mérési rendszer (eDia). Az értékelési rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy a tanulók saját iskoláikban levő számítógépeken bármikor megoldják a feladatokat és az eredményekről azonnal visszajelzést kapjanak. A rendszer használatára a pedagógusok különböző továbbképzések keretében készülhetnek fel.

Mindezekről hallhatnak az érdeklődők a Tisza Szállóban (Szeged, Széchenyi tér 3.) november 7-én (szerdán) 15 órakor kezdődő nyitókonferencián.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek