SZTE Info

Szakmai előadásokkal és továbbképzésekkel vár a Szent-Györgyi Napok

Idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő, az ország minden pontjáról résztvevők százait vonzó eseménysorozat szakmai programjai, előadásai, továbbképzései évről évre átfogják valamennyi orvosi és egészségtudományi szakterületet. A Szent-Györgyi Napok az érintett SZTE-s fakultások (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben, Szeged város és az SZTE kooperációjával valósul meg. Az idei esztendőben különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy kapcsolódik az SZTE Szent-Györgyi-emlékévéhez, melynek során az előtt tisztelgünk, hogy a biokémikus-professzor 80 évvel ezelőtt fedezte fel a C-vitamint, s ennek elismeréseképpen 75 éve vehette át a Nobel-díjat.

A XIX. Szent-Györgyi Napok november 15-én (csütörtökön) 16 órakor indul a Richter Tudós Klubbal az SZTE ÁOK Központi Oktatási Épületében (Dóm tér 13.). Itt a hazai egészségügy aktuális kérdései kerülnek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. Bogsch Erik (Richter Gedeon Nyrt.) Innováció a hazai gyógyszeriparban, Janka Zoltán professzor (SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika) Mit tehetnek a nők a férfiak egészségéért?, Forster Tamás professzor (SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ) Primer és szekunder kardiovaszkuláris prevenció, Pokorny Gyula professzor (SZTE ÁOK Reumatológia Klinika) Férfiak reumatológiai megbetegedései, Pajor László professzor (SZTE ÁOK Urológiai Klinika) Férfiegészség 50 felett az urológus szemével címmel ad elő, Bártfai György professzor (SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika) pedig a férfiak öregedését vizsgáló európai tanulmány (EMAS) hazai tapasztalatait ismerteti.

Másnap, azaz november 16-án 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.) vehetnek részt az érdeklődők a központi ünnepségen. Ennek keretében az SZTE-s egészségtudományi karok dékánjai és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke mondják el beszámolóikat, illetve rangos kitüntetéseket nyújtanak át. Ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is.

A program 14 órától tudományos üléssel folytatódik az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), ahol a Szegedi Tudományegyetem szakemberei hét előadáson ismertetik friss tudományos, terápiás eredményeiket. Majd ugyanezen a helyszínen a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos ülése – Kásler Miklós professzor (Országos Onkológiai Intézet, Budapest) a magyar onkológia fejlesztéséről, Bartyik Katalin (SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ) pedig a gyermekkori daganatok prognózisáról beszél – zárja a napot.

Az eseményhez a hagyományokhoz híven több szakmai továbbképzés is kapcsolódik. November 13. és 15. között tartják a II. Gasztroenterológiai továbbképző tanfolyamot (belgyógyászok, sebészek és háziorvosok számára) és a szinten tartó, kötelező tanfolyamot gasztroenterológusok számára. November 16-án „Modern technológiák a restauratív fogászatban” címmel szabadon választható fogorvos-továbbképző tanfolyam lesz. November 16. és 18. között pedig a „Hét csillagos gyógyszerész” című szinten tartó továbbképzésen vehetnek részt a szakemberek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.