SZTE Info

SZAB_kiemelt

A felfedező tudományról a Magyar Tudomány Ünnepén

A szuperlézertől a nanotechnológián át a művészetekig - a Magyar Tudomány Ünnepén a szegedi programokat a SZAB és az SZTE szervezi. A szegedi megnyitó november 9-én a SZAB-székházban lesz, majd megtartják a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Egy modern felfedezés azért felfedezés, mert ellentétben áll az összes közismert tudással” – írta Szentágotai János. „Az idei Magyar Tudomány Ünnepén nagy dolgokról lesz szó. Alapvetőekről és meghatározókról. Arról a felfedező tudományról, amely ismeri saját felelősségét az elmúlt évszázadok, évtizedek, évek fejlődésében. Arról a felfedező tudományról, amely tágas összefüggésrendszerben vizsgálja jelenünk problémáit. Arról a felfedező tudományról, amely a legnagyobb tudósokat, a legkiválóbb kutatókat készteti újra és újra a legfontosabb kérdések felvetésére” – írja köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke. (http://mta.hu/magyar_tudomany_unnepe_2012/?node_id=26204)

 

A felfedező vagy alapkutatások eredményein alapul az emberiség tudományos ismeretanyagának bővítése, amely eredmények bárhol - előre akár nem látható módon - hasznosíthatók; ezek a vizsgálódások kerülnek az idei tudományünnep fókuszába. A szegedi eseménysorozat első programja az Interpretáció és megismerés című tudományos konferencia, amely november 5-én (hétfőn) 9 órakor kezdődik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában (Szeged, Somogyi utca 7.).

 

A magyar tudomány ünnepét november 9-én 10 órakor a SZAB-székház dísztermében nyitja meg Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke, a megjelent vendégeket köszönti: Dudits Dénes, az MTA alelnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Botka László, Szeged polgármestere. Szintén ezen a napon adják át a III. Dél-alföldi Innovációs Díjat. A plenáris ülés folytatásaként tartják meg a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen projekt záró konferenciáját. E rendezvény hivatalos meghívóját a http://www.u-szeged.hu/kkk-zarorendezveny webcímről tölthetik le.

*

A MEGNYITÓ RÉSZLETES PROGRAMJA

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

SZEGEDI AKADÉMIAI BIZOTTSÁGA

ÉS A

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

„FELFEDEZŐ TUDOMÁNY”

címmel a Magyar Tudomány Ünnepén plenáris ülést tart

2012. november 9. (péntek) 10:00 órakor

Helyszín: SZAB székház (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) 103-104 díszterem

Elnöki megnyitó: Dékány Imre, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke

Köszöntő

Dudits Dénes, az MTA r. tagja, az MTA alelnöke

Szabó Gábor, az MTA r. tagja, a Szegedi Tudományegyetem rektora

Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere

Tudományos előadás

Kinurénsav: egy nehéz kémiai célpont az idegrendszeri kórképek kutatásában (Fülöp Ferenc, Toldi József, Vécsei László)

Fülöp Ferenc, az MTA l. tagja, a kémia tudomány doktora, Szegedi Tudományegyetem

Kérdések-válaszok

III. Dél-alföldi Innovációs Díj – díjkiosztó ünnepség; A nyertes pályázatának bemutatása – a nyertes pályázat előadói

Kuratórium tagjai:

Dékány Imre, az MTA r. tagja

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Maróti Péter, a Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Szabó Gábor, az MTA r. tagja, az SZTE rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke

Zárszó

Szünet

A Plenáris üléshez csatlakozó előadás:

11:45 órától: Kutatóegyetemi Kiválósági Központ eredményeinek záró konferenciája

Köszöntő

Kutatóegyetemi Kiválósági Központ bemutatása

Tájékoztató az öt kiemelt kutatási terület eredményeiről

1. Szuperlézer Alprogram – Dr. Osvay Károly

- Hozzájárulás az ELI lézer sikeres megépítéséhez

- Az ELI-hez kapcsolódó alkalmazások fejlesztése

2. Kémia, anyagtudomány, gyógyszerkutatás AlprogramProf. Dr. Fülöp Ferenc

– A legmodernebb nano- és gyógyszertechnológiák és módszerek honosítása

– Szellemi potenciál fejlesztése saját nevelésű és külföldi kutatók bevonásával

3. Molekuláris biológia, genetika, orvostudomány Alprogram - Prof. Dr. Penke Botond

– betegségek molekuláris patogenézisének feltárása

– neuropszichiátriai zavarok patomechanizmusának tisztázása

– Alzheimer-kór patomechanizmusának kutatása

4. Környezettudomány, energetika Alprogram – Prof. Dr. Kovács Kornél

– UV sugárzás és a nanopartikulumok toxikus és rákkeltő hatásának vizsgálata

– Hidrogéntermelő rendszerek kidolgozása biotechnológiai és kémiai katalizátorokkal

– Polimerekkel kombinált termoelektromos anyagok előállítása

5. Információs Társadalom Alprogram – Dr. Z. Karvalics László

– Az információs társadalom jogi, gazdasági, szociológiai és stratégiai vetületeinek kutatása

– Az információs társadalommal kapcsolatos diszciplináris kutatási területeken az intézményi kompetenciák fejlesztése és az együttműködés erősítése

 

13:30 perckor Sajtótájékoztató (a SZAB-székház elnöki tárgyalójában), állófogadás

November 9. 110. előadóterem 14:00 óra

SZAB Orvostudományi Szakbizottság Humángenetikai Munkabizottság tudományos ülése

– szervezi: SZAB Orvostudományi Szakbizottság Humángenetikai Munkabizottság – Dr. Szabó János

– elérhetőség: tel.: 62/545-134 - e-mail: office.ogen@med.u-szeged.hu

November 9. Fsz. 3-4. előadóterem 17:00 óra

Felházi Ágnes kolozsvári festőművész kiállításának megnyitója (lásd a csatolt meghívót)

– szervezi: SZAB Művészeti Szakbizottság Képző- és Iparművészeti Munkabizottság – Aranyi Sándor

– elérhetőség: - e-mail: aranyi@jgypk.u-szeged.hu

 

*

A tudomány hónapjának szegedi programjairól az alábbi linken tájékozódhat: http://mta.hu/data/cikk/13/8/12/cikk_130812/Programfuzet_2012.pdfRövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7516

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.