SZTE Info

Dóm tér felújítás kiemelt

Átadták az SZTE Dóm téri felújított épületegyüttesét

A természettudományi és műszaki képzés megújítását, korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból renoválták a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási, kutatási egységeit, melyeket szeptember 20-án avattak fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dóm tér 7–8. és 9. szám alatti épületek felújítása a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosítószámú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázat támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg, összesen mintegy 1,5 milliárd forintból. A tervezést a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft., a kivitelezést a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. végezte el a megrendelő nagy megelégedésére. Ez a körülbelül négyezer négyzetméter alapterületet érintő beruházás volt az utolsó eleme az egyetemi Tudássétány mintegy 7 milliárd forint összköltségvetésű rendbetételének, melynek részeként az utóbbi években megszépült már a Dugonics téri központi épület, korszerűsödtek a Gyógyszerésztudományi Kar laborjai, s átadták a Mérnöki Kar új épületét is.

 

400 millióból szereztek be új eszközöket, műszereket

A Dóm tér oktatási épületei (ahol egykoron az egyetem egykori Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert is oktatott és kutatott) az 1920-as, 1930-as években külföldi példák alapján, az akkori legkorszerűbb színvonalon készültek el. A szegedi természettudományi képzés és kutatás megújításának érdekében most teljesen kicserélték az elektromos rendszert, a laborok komplett gépészeti technológiáját, s az épületegyüttes egésze korszerű geotermikus, energiatakarékos hűtési-fűtési rendszert kapott. Megtörtént emellett a műemlék ingatlanok szigetelése és a jogszabályoknak megfelelő akadálymentesítése is. A felújítás és a mintegy 400 millió forintból megvalósuló eszköz- és műszerbeszerzés révén modern környezetben és korszerű feltételek között folytathatják munkájukat az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Kémiai, illetve a Fizikus Tanszékcsoportjai, valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) érintett egységei.

 

A kicsinosított és modernizált egységeket, szemináriumi és előadótermeket, hallgatói laborokat helyszíni bejáráson mutatták be a sajtó képviselőinek. Megtudtuk: a Kémiai Tanszékcsoport egy helyre, egy külön oktatási szintre koncentrálta erőforrásait, ahol tiszta, világos, szellős környezetben hat multifunkcionális hallgatói laboratórium és három takaros szemináriumi szoba is szolgálja a továbbiakban a gyógyszerész- és kémikushallgatók képzését. (Csak egyetlen laborjuk maradt a Béke-épületben, az már nem fért el itt.) Az egyes laborokhoz különböző színekkel ellátott öltözőszekrények is tartoznak. Kisebb eszközöket és berendezéseket is beszereztek, Horváth Dezső tanszékcsoport-vezető bemutatta például az új víztisztítót. A lézerekkel foglalkozó Kísérleti Fizikai Tanszék pedig az optikai kísérletek számára ideális otthont kapott az alagsori részben, hiszen itt biztosított a rezgésmentesség és a terhelhetőség – számolt be róla Szatmári Sándor tanszékvezető egyetemi tanár.

 

Nemzetközi kihívásoknak kell megfelelni

Ezt követően a Dóm tér 9. szám alatt található épület Budó Ágoston-tantermében Szabó Gábor akadémikus, az intézmény rektora, illetve Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, és Hernádi Klára, a TTIK dékánja méltatta a beruházás eredményeit. Szabó Gábor kiemelte: a szegedi műszaki-természettudományos képzés végre valóban 21. századi körülmények között folytatódhat az épületfelújítás eredményeként. Külön köszönetet mondott a Ferroép Zrt.-nek, hogy nehéz helyzetben „beugróként” vállalta a kivitelezést, s örömét fejezte ki, hogy a beruházó, a megrendelő és a kivitelező harmonikus együttműködése révén a szoros határidőket sikerült betartani. – Az idő vasfoga bizony megviselte az egyébként nagyszerűen megtervezett Dóm téri ingatlanokat. Alkalmazkodnunk kellett ahhoz a helyzethez, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek nemzetközi kihívásoknak kell megfelelnie, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen épületekben, milyen infrastrukturális feltételek között dolgozunk, oktatunk, illetve kutatunk – mutatott rá a rektor, aki azt kívánta, hogy az SZTE polgárai jó egészséggel és szívesen dolgozzanak az átadott egységekben.

 

A Természettudományi és Informatikai Kar dékánja, Hernádi Klára azt hangsúlyozta, hogy fantasztikus csapatmunka révén hatékonyan és gördülékenyen sikerült lebonyolítani a projektet a Ferroép Zrt. beszállását követően. Utalt arra is: a legfrissebb nemzetközi felmérések szerint az SZTE a legjobb magyarországi egyetem, s a TTIK 333. a világranglistán, ami nagyban köszönhető az itt tevékenykedő fizikusoknak és kémikusoknak, kiknek munkája a jövőben még hatékonyabbá válhat.

 

Hatékonyabbá válhat „a legkeresettebb árucikk előállítása” is

Ezután Szabó Gábor érdekes és rendhagyó fizikaóráját tekinthették meg az érdeklődők. Az akadémikus úgy kezdte: fizikaórája tulajdonképpen egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a szegedi képzés egyik legfontosabb öröksége éppen az, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletekre. Ő is bemutatott több izgalmas és érdekes kísérletet, melyekbe a közönséget – illetve még kollégáját, Rácz Béla professzort, általános rektorhelyettest – is bevonta.

 

A kísérleteket követően emlékeztető táblát avatott Szabó Gábor rektor és a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál. Köszöntőt mondott Majó Zoltán, aki aláhúzta: a most átadott beruházás több karhoz kapcsolódik, ami jól szimbolizálja az integrált SZTE erejét és sokszínűségét. Dux László, az ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára arról szólt, hogy a továbbiakban kiváló körülmények között „állíthatják elő” Szeged és környéke „legkeresettebb árucikkét”, az idegen nyelvű orvosképzést is a Dóm téren. Az ő intézetükben mintegy 1000 diák hallgat biokémiát, közülük több mint 300 külföldi. Azt kívánta TTIK-s kollégáinak, hogy a fizikusok és a kémikusok is ilyen arányban tudjanak Szegedre vonzani más országokból érkező fiatalokat. Tóth Gábor, az ÁOK tanszékvezető egyetemi tanára a kivitelező munkáját méltatta.

 

A mérnöktársadalom nem kísérletezett

Mielőtt Szabó Gábor és Nemesi Pál leleplezték az emléktáblát, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta: az épületek tervezőmérnökei nagyszerű munkát végeztek, erről egyértelműen megbizonyosodtak a felújításhoz kötődő munka elvégzésekor. Úgy érzi, a mai kor követelményeinek mindenben megfelelő előadótermeket és laborokat sikerült átadniuk az egyetemnek, ráadásul a zöld szellemiség jegyében történhet az energiafelhasználás, ami mindenképpen előremutató. – A mérnöktársadalom ezúttal egyáltalán nem kísérletezett, úgyhogy nyugodtan lehet folytatni a Dóm téren a kísérletezést – jegyezte meg tréfásan.

 

SZTEinfo


Dóm tér felújítás galéria
További képek itt megtekinthetők


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

nfu_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.