SZTE Info

Ingyen tanulhat kínaiul az SZTE Konfuciusz Intézetében

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konfuciusz_program_2Szeptember végétől tágra nyitja kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, így segítve, hogy a dél-alföldi emberek megismerhessék Kínát, a világ legősibb civilizációját. A hét utolsó csütörtökjein szakértők mesélnek Kínáról: első alkalommal szeptember 27-én 18 órától az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének adjunktusa, Bóka János jellemzi a távoli ország alkotmányát. Fotókiállítás fogadja október 2-től a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába látogatókat. A kínai oroszlántánccal kezdődő megnyitót követően a Fábri-show-ban is bemutatott operaénekes, az SZTE-n diplomázó Zhang Yu Carolyn énekel népdalokat. Az SZTE őszi kulturális fesztiválja időszakában lesz – többek között – kínai csomózós és kalligráfia kurzus is.

Ingyenes, bevezető kínai nyelvtanfolyamra várja az érdeklődőket a Konfuciusz Intézet. Az október 15-én induló kurzusokra még lehet jelentkezni – tudtuk meg Szentmártoni Líviától. Az intézmény igazgatója (képünkön) elárulta: az alapfokú kínai nyelvtanfolyam díja is méltányos, és hatszor két hónapos tanfolyam többnyire elegendő az alapfokú nyelvvizsgához. Szerinte a kínai nyelvvel való ismerkedés minden kíváncsi, és egy másik kultúrára nyitott ember számára érdekes lehet. Ugyanakkor az ázsiai ország gazdasági szereplőivel köthető megállapodásban reménykedő hazai vállalkozók számára szinte kötelező, ugyanis Kínában az üzleti nyelv: a kínai.

– Szorgalom, kitartás kell a kínai nyelv tanulásához is – hangsúlyozta Szentmártoni Lívia, mikor arról beszélt, hogy nyelvórákat, tandíjmentes kurzusokat hirdet egyetemi hallgatóknak az SZTE Konfuciusz Intézete. – Érdemes tanulni, mert ilyen alapokkal már lehet kínai ösztöndíjakra pályázni. De azért is megéri tanulni, mert a terveink között szerepel a kínai nyelvvizsga lehetőség helybe hozása. Minderről tájékoztat az SZTE Konfuciusz Intézete programfüzete, valamint a már élő internetes oldal, a www.szegedikonfuciuszintezet.hu

„Gazdasági haszna is lesz annak, ha Szegeden Konfuciusz Intézet nyílik” – ígérték a szakemberek. Most, hogy rekord gyorsasággal – a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme együttműködése, valamint a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatása eredményeként – megszületett a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete, várható, hogy a befogadó egyetem városába nagyobb kedvvel jönnek befektetők a világgazdasági nagyhatalomnak számító Kínából.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00