SZTE Info

Francia_kiemelt

Az országban csak két helyen! Francia-magyar kettős diploma a szegedi egyetemen

Ünnepélyes tanévnyitóval indult meg a francia nyelvű kettős diplomát adó nemzetközi tanulmányok mesterképzés szeptember 20-án. A képzés a szakismeretek átadásán túl az európaiság gondolatát szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012 szeptemberében elstartolt képzés jelenleg tizenhárom hallgatót számlál, közülük négy magyar, a többiek elsősorban nyugat-balkáni országokból – például Koszovó, Montenegró, Moldávia stb. érkeztek. A képzés létrehozásával az is volt a cél, hogy ezen országok diákjait Szeged földrajzi adottsága révén összehozzák – tájékoztatta portálunkat Kruzslicz Péter, az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ képzési igazgatója. A négy féléves mesterképzésre elsősorban társadalomtudományos BA-diplomával rendelkezőket várnak, tehát természetesen a nemzetközi tanulmányok, illetve politológia alapszakot végzetteket, vagy közgazdaságtudományi, illetve bizonyos bölcsész (például szociológia) diplomával rendelkezőket.

A képzés ideje alatt a hallgatók egy félévet a partner Lille-i Politikatudományi Intézetben végeznek, illetve a szegedi időszakban is elsősorban külföldi oktatók segíti a szak résztvevőinek felkészülését, a lille-i intézmény mellett például a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjából is. Emellett gyakorlati szakembereket is meghívnak előadónak, például pár hét múlva a luxemburgi bíróság egyik bírója lesz az ETK vendége. A képzési igazgató arról is beszélt, az oktatott tárgyak között sok más mellett gazdasági ismeretek, integrációtörténet szerepel, illetve az európai intézmény- és jogrendszerről, a schengeni övezet gyakorlati és jogi kérdéseiről, energia- és külpolitikáról is hallhatnak a diákok. A Lille-ben töltött félév során pedig elsősorban a politikatudományok kerülnek elő, a jelenlegi rendszerek elemzése. Kruzslicz Péter kiemelte, nagy dolog, hogy a diákok valóban két intézmény – a szegedi és a lille-i egyetem – által kiállított diplomát kapnak, Magyarországon Szegeden kívül csak egy helyen lehet francia-magyar oklevelet szerezni.

Az ünnepélyes tanévnyitón a szegedi vezetés mellett – Szabó Imre jogi kari dékán, illetve Trócsányi László, az Európa-jogi Mesterképzés és Európai Integráció és Civilizáció Képzés szak szakfelelőse – részt vett a külföldi partnerektől Patrick Mardellat professzor, a Lille-i Politikatudományi Intézet nemzetközi kapcsolatok igazgatója, valamint Vincent Dujardin professzor, a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója, a Budapesti Francia Nagykövetséget pedig Didier Haguenauer a tudományos és egyetemi együttműködésért felelős attasé képviselte.

Patrick Mardellat professzor az SZTE Média Centrumnak elmondta, a kettős diploma az intézmények közötti lehető legszorosabb együttműködés és a bizalom jele, közösen dolgozták ki a képzés hálótervét, közösen választják ki a hallgatókat és közösen zajlik az oktatás. A képzés célja olyan fiatalok felkészítése, akik az európai integrációs kérdések valódi szakértőjévé, elemzőjévé szeretnének válni, és a politikai, közigazgatási rendszer központi csúcsállásaiban szeretnének elhelyezkedni. Az igazgató hangsúlyozta, a hallgatók képzésén keresztül az európaiság gondolatát is szeretnék továbbadni. A professzor kérdésünkre, hogy a francia partner mit profitálhat az együttműködésből, úgy nyilatkozott, nem pénzügyi hozadékot várnak, hanem hogy olyan országok – Magyarország és régiója, valamint a Nyugat-Balkán – diákjait érhetik el, akiket egyébként nem. A képzés azt a lehetőséget rejti magában, hogy kulturális párbeszéd alakuljon ki eltérő gondolkodású emberek között. Patrick Mardellat szólt még az „akadémiai profitról” is, vagyis hogy olyan kritikai látásmódot adnak hozzá a szakhoz, ami egy francia politikatudományi intézetet jellemez. A képzés nyitottságot közvetít, a professzor szavai szerint a lille-i intézmény büszke arra, hogy számos országgal működik együtt szerte a világon – mindez a pedagógiai módszertanban és a közös gondolkodásban is megmutatkozik.

 

Arany Mihály


Francia nemzetközi tanulmányok galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.