SZTE Info

Francia_kiemelt

Az országban csak két helyen! Francia-magyar kettős diploma a szegedi egyetemen

Ünnepélyes tanévnyitóval indult meg a francia nyelvű kettős diplomát adó nemzetközi tanulmányok mesterképzés szeptember 20-án. A képzés a szakismeretek átadásán túl az európaiság gondolatát szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012 szeptemberében elstartolt képzés jelenleg tizenhárom hallgatót számlál, közülük négy magyar, a többiek elsősorban nyugat-balkáni országokból – például Koszovó, Montenegró, Moldávia stb. érkeztek. A képzés létrehozásával az is volt a cél, hogy ezen országok diákjait Szeged földrajzi adottsága révén összehozzák – tájékoztatta portálunkat Kruzslicz Péter, az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ képzési igazgatója. A négy féléves mesterképzésre elsősorban társadalomtudományos BA-diplomával rendelkezőket várnak, tehát természetesen a nemzetközi tanulmányok, illetve politológia alapszakot végzetteket, vagy közgazdaságtudományi, illetve bizonyos bölcsész (például szociológia) diplomával rendelkezőket.

A képzés ideje alatt a hallgatók egy félévet a partner Lille-i Politikatudományi Intézetben végeznek, illetve a szegedi időszakban is elsősorban külföldi oktatók segíti a szak résztvevőinek felkészülését, a lille-i intézmény mellett például a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjából is. Emellett gyakorlati szakembereket is meghívnak előadónak, például pár hét múlva a luxemburgi bíróság egyik bírója lesz az ETK vendége. A képzési igazgató arról is beszélt, az oktatott tárgyak között sok más mellett gazdasági ismeretek, integrációtörténet szerepel, illetve az európai intézmény- és jogrendszerről, a schengeni övezet gyakorlati és jogi kérdéseiről, energia- és külpolitikáról is hallhatnak a diákok. A Lille-ben töltött félév során pedig elsősorban a politikatudományok kerülnek elő, a jelenlegi rendszerek elemzése. Kruzslicz Péter kiemelte, nagy dolog, hogy a diákok valóban két intézmény – a szegedi és a lille-i egyetem – által kiállított diplomát kapnak, Magyarországon Szegeden kívül csak egy helyen lehet francia-magyar oklevelet szerezni.

Az ünnepélyes tanévnyitón a szegedi vezetés mellett – Szabó Imre jogi kari dékán, illetve Trócsányi László, az Európa-jogi Mesterképzés és Európai Integráció és Civilizáció Képzés szak szakfelelőse – részt vett a külföldi partnerektől Patrick Mardellat professzor, a Lille-i Politikatudományi Intézet nemzetközi kapcsolatok igazgatója, valamint Vincent Dujardin professzor, a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója, a Budapesti Francia Nagykövetséget pedig Didier Haguenauer a tudományos és egyetemi együttműködésért felelős attasé képviselte.

Patrick Mardellat professzor az SZTE Média Centrumnak elmondta, a kettős diploma az intézmények közötti lehető legszorosabb együttműködés és a bizalom jele, közösen dolgozták ki a képzés hálótervét, közösen választják ki a hallgatókat és közösen zajlik az oktatás. A képzés célja olyan fiatalok felkészítése, akik az európai integrációs kérdések valódi szakértőjévé, elemzőjévé szeretnének válni, és a politikai, közigazgatási rendszer központi csúcsállásaiban szeretnének elhelyezkedni. Az igazgató hangsúlyozta, a hallgatók képzésén keresztül az európaiság gondolatát is szeretnék továbbadni. A professzor kérdésünkre, hogy a francia partner mit profitálhat az együttműködésből, úgy nyilatkozott, nem pénzügyi hozadékot várnak, hanem hogy olyan országok – Magyarország és régiója, valamint a Nyugat-Balkán – diákjait érhetik el, akiket egyébként nem. A képzés azt a lehetőséget rejti magában, hogy kulturális párbeszéd alakuljon ki eltérő gondolkodású emberek között. Patrick Mardellat szólt még az „akadémiai profitról” is, vagyis hogy olyan kritikai látásmódot adnak hozzá a szakhoz, ami egy francia politikatudományi intézetet jellemez. A képzés nyitottságot közvetít, a professzor szavai szerint a lille-i intézmény büszke arra, hogy számos országgal működik együtt szerte a világon – mindez a pedagógiai módszertanban és a közös gondolkodásban is megmutatkozik.

 

Arany Mihály


Francia nemzetközi tanulmányok galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."