SZTE Info

Divattörténeti csemege és stílustanácsadás a JGYPK konferenciáján

Tudta ön, hogy az 1920-as években a fiús kinézet volt sikkes, ezért a nők selyemsállal szorították le a mellüket? Hallott már arról, milyen deformitásokat okozott a fűző, vagy hogy kinek köszönhetjük a miniszoknyát? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az SZTE JGYPK stíluskommunikátor szakos hallgatói által szervezett konferencián április 19-én a Reök-palotában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_7009– Tavaly már szerveztünk hasonló konferenciát, akkor a férfiöltözködés volt a téma, most a nőit állítottuk középpontba – hallottuk Mészáros Mónikától. A stíluskommunikátor szak végzett hallgatójától megtudtuk: a minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes konferenciát azért szervezték meg, hogy a résztvevők az előadásokon elhangzott jó tanácsok segítségével stílusosabban öltözködhessenek. A „Nők korok, szerepek, öltözetek” című rendezvényen előadói kilenc témakört érintettek. A prezentáció egyben a végzős hallgatók vizsgaelőadása is volt. Minden esetben hosszas kutatómunka előzte meg.

 

Fűzőtől a miniszoknyáig

Az érdeklődők a divattörténeti blokkban hallhattak többek között arról, hogyan szorították el a nők derekukat a 18. században a fűzővel. Olykor akár annyira is, hogy belső szerveik károsodtak miatta. Akkoriban úgy tartották, aki kényelmesen tud mozogni a ruhában, nincs is rendesen felöltözve. Később a fiús testalkat lett az ideál – a hölgyek selyemsállal szorították le mellüket. Csípőjüket előretolták, hogy még férfiasabb összhatást keltsenek. Az előadások érintették Coco Chanel és Christian Dior munkásságát, de hallhattunk a hippikről és a lázadó punk Vivienne Westwoodról is. Azt is megtudhattuk, hogy a miniszoknyát Mari Quant divattervezőnek köszönhetjük, aki 1955-ben piacra dobta az első ilyen kollekciót.

fuzo
Fűző nélkül és fűzővel - a divathóbortok sokszor az egészség rovására mentek

 

A stíluskommunikátorok küldetése

IMG_7032A divattörténeti blokk után következtek azok az előadások, amelyek öltözködési tippeket is adtak a jelen lévő hölgyeknek. – A stíluskommunikátorok feladata nem csak annyi, hogy a megrendelő külső megjelenését előnyösen megváltoztassák. Küldetésük olyan egyénre szabott fejlesztés megvalósítása, amely által a hölgyek vagy urak külső és belső fejlődésen mennek át – magyarázta Mészáros Mónika, akitől megtudtuk: a stíluskommunikátor más szakemberekkel dolgozik együtt, például pszichológussal és coach-csal. Megrendelőik viselkedés kultúráját is fejlesztik. A közös munka során létrejön a külső és a belső összhang, mely által magabiztosabbak lehetünk.

– Kik a megrendelők? – kérdeztük a stíluskommunikátortól. – Olyan pozícióban lévő emberek, akik új feladatok, kihívások előtt állnak. Akik bizonytalanok abban, mit vegyenek fel bizonyos alkalmakra, protokolláris eseményekre. Akik szeretnének megszerezni egy pozíciót, de úgy érzik, külsejükkel nem azt kommunikálják, hogy alkalmasak lennének a feladatra. De olyan emberek számára is hasznos lehet a stílustanácsadó segítsége, akik változtatni szeretnének önmagukon, de nem tudják, mivel kezdjék ezt el. A közös munka nemcsak néhány alkalomból áll, hanem hosszú fejlesztési folyamatot jelent.

 

A konferencián elhangzottakról és szakról bővebb információt itt olvashatnak: http://www.stiluskommunikacio.eu/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.