SZTE Info

Élő Könyvtárral az előítéletek ellen az ETSZK-n

Különleges programon vehettek részt az érdeklődők április 24-én az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán: Élő Könyvtár nyílt a Temesvári körúti épületben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élő könyvtár lényege, hogy az információkhoz nem a könyvekből, olvasva jutunk, hanem a témához értő, élő emberekkel beszélgethetünk. A rendezvényen olyan könyvcímekkel találkozhattak az olvasók, mint a hajléktalan, a leszbikus, a cigány, a mozgáskorlátozott, a transznemű, a vak és sokan mások. A résztvevők a kölcsönzött „könyvvel” félrevonulva beszélgethettek a témáról. A párbeszéd lehetőséget adott olyan kérdések tisztázására, melyeket más keretek között igen nehéz lenne feltenni. A módszer által megismerhetjük a gyakran előítélettel kezelt emberek életét, világlátásukat.

 

A feladatban a szervezőket együttműködő civil szervezetek segítették, az általuk delegált – vagy valamilyen módon a könyvállományba keveredő – önkéntesek meghívásával, akik összesen mintegy huszonöten voltak. A résztvevők 15 témában „olvashattak”, néhol több könyv közül választva. A témák között szerepelt többek között a szenvedélybeteg, a rabbi, a hajléktalan, a muszlim, az értelmi fogyatékkal élő, a cigány, a katona, a szociális munkás.


A könyvtárra mintegy 50 olvasó volt kíváncsi. Egy átlagos kölcsönzés 40-45 percig tartott, ám akadt maratoninak mondható kétórás is. A bestsellerek közé tartozott a rabbi, a muszlim, a transznemű is. Az olvasók – és nem mellékesen a „könyvek” – visszajelzései alapján a program igen komoly sikert aratott.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *