SZTE Info

Ezreket csábított a Dóm térre a Csillagászat Napja

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvény április 20-án kora délutántól éjfélig várta az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csill_napja03Sok-sok család, kicsik és nagyok is élvezték a napsütéses időt a Dóm téren. Már kora délután érkeztek a látogatók, a Csillagászat Napja zárására pedig mintegy háromezer érdeklődőt regisztráltak a szervezők. A rendezvény első óráiban egy speciális szűrőn keresztül a Napot és annak foltjait lehetett megfigyelni. Ezután a Hold is megmutatta magát. A téren mindeközben nagy készülődés folyt: a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) állította fel az új mobilplanetáriumát, a Partiscum Planetáriumot. A szeles idő ellenére a planetárium jól bírta: a negyedórás előadások 5 órától egészen 11-ig tartottak folyamatosan, 5 perces szünetekkel. Összesen 25 előadást tartottak. A nézők utazást tehettek a Naprendszerben, és egy kisfilmet is megnézhettek a dinoszauruszok korának hangulatáról, természeti környezetéről.

 

A mobilplanetárium volt a nap slágere: délután 5 órától már hosszú sor állt, hogy megtekinthessék a szokatlan szerkezetet és a benne tartott előadásokat. A kicsik igen kedvelték a dinoszauruszos kisfilmet is. Családok kisebb-nagyobb gyermekekkel és párok a délutáni-esti séta és fagyizás után a téren találkoztak a programmal, mások célirányosan jöttek. A harmadikos Krisztiánék csak a rendezvény miatt bicikliztek el a Dóm térre. – Tetszett, hogy láttam, mennyi bolygó van. Nem tudtam, hogy a Jupiternek van gyűrűje is, pedig az apukám már mesélte, hogy az a legnagyobb az összes bolygó közül. A dinók is szuperek voltak! Kár, hogy nekem csak műanyag van... – tartott élménybeszámolót Krisztián.

 

Csill_napja05Illés Tibor, a PACSI alapítója és elnöke beszélt a planetáriumról és az eseményről a www.u-szeged.hu-nak. – A Partiscum Planetárium egy magánkezdeményezés: magam terveztem meg, és készíttettem el. Egy ilyen szerkezet, ha gyárilag rendeljük, több millióba kerül, nem is beszélve a benne lévő projektorról. Bár kicsit szeles az idő, és a ventillátorok a generátorról érkező áram miatt kisebb teljesítménnyel működnek, a planetárium így is jól tartja magát. Igyekszünk a gyerekekkel megszerettetni a csillagászatot és a tudományt, hiszen nem csak csillagászati témájú előadásokat lehet tartani a planetáriumban. A planetáriummal iskolákba, művelődési házakba és különféle rendezvényekre szeretnénk eljutni, ahol 40-45 perces előadásokat láthat a közönség. Célunk, hogy a gyerekek az űrbe ne csak űrhajósként vágyjanak, hiszen a Földről is csodálatos a látvány, és felfedezéseket is lehet innen tenni, illetve próbáljuk érdekesen átadni az ismereteket, hiszen a tudomány nemcsak unalmas, de szórakoztató is lehet. Úgy tűnik, hogy a Csillagászat Napja évről évre sikeres. A távcsöveknél mindig sor áll, az emberek pedig bátran kérdeznek – mondta.

 

A napnyugtával egyre több égi objektum vált megfigyelhetővé a távcsöveken keresztül. A tér és a templom díszkivilágítását a PACSI erre az estére lekapcsoltatta, így a fényszennyezés mértéke néhány órára csökkent. Azok, akik a dómot teljes fényében szerették volna megörökíteni, teljes sötétséggel szembesültek. A fényszennyezés az emberekre és az állatokra is kihatással van. A bioritmus felborulhat, kialvatlanság, álmatlanság jelentkezhet az embereknél. Az állatok a fényerősség alapján érzékelik az időt, és alapvetően meghatározza egyes fajoknál a szaporodást és az élőhelyválasztást. A teljes sötétségben a távcsövekben a Hold krátereit és a Jupiter felszínét hozták közelebb azoknak, akik kíváncsiak voltak az égitestekre. Eközben folytak a műszeres bemutatók, a planetárium mellett pedig különböző éggömbökkel, kicsinyített modellekkel történtek a szemléltetések. Egy kisfiú még a saját távcsövét is kihozta, és a lépcsők tetején állította fel, hogy azon kémlelje a Holdat. A csillagképtúrán is szép számmal vettek részt. A rendezvény végére az ég fátyolfelhőssé vált, így lényegesen csökkent az égitestek láthatósága.

 

Illés Réka Gabriella


Csillagaszat_napja_galéria
A csillagászat napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.