SZTE Info

Ezreket csábított a Dóm térre a Csillagászat Napja

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvény április 20-án kora délutántól éjfélig várta az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csill_napja03Sok-sok család, kicsik és nagyok is élvezték a napsütéses időt a Dóm téren. Már kora délután érkeztek a látogatók, a Csillagászat Napja zárására pedig mintegy háromezer érdeklődőt regisztráltak a szervezők. A rendezvény első óráiban egy speciális szűrőn keresztül a Napot és annak foltjait lehetett megfigyelni. Ezután a Hold is megmutatta magát. A téren mindeközben nagy készülődés folyt: a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) állította fel az új mobilplanetáriumát, a Partiscum Planetáriumot. A szeles idő ellenére a planetárium jól bírta: a negyedórás előadások 5 órától egészen 11-ig tartottak folyamatosan, 5 perces szünetekkel. Összesen 25 előadást tartottak. A nézők utazást tehettek a Naprendszerben, és egy kisfilmet is megnézhettek a dinoszauruszok korának hangulatáról, természeti környezetéről.

 

A mobilplanetárium volt a nap slágere: délután 5 órától már hosszú sor állt, hogy megtekinthessék a szokatlan szerkezetet és a benne tartott előadásokat. A kicsik igen kedvelték a dinoszauruszos kisfilmet is. Családok kisebb-nagyobb gyermekekkel és párok a délutáni-esti séta és fagyizás után a téren találkoztak a programmal, mások célirányosan jöttek. A harmadikos Krisztiánék csak a rendezvény miatt bicikliztek el a Dóm térre. – Tetszett, hogy láttam, mennyi bolygó van. Nem tudtam, hogy a Jupiternek van gyűrűje is, pedig az apukám már mesélte, hogy az a legnagyobb az összes bolygó közül. A dinók is szuperek voltak! Kár, hogy nekem csak műanyag van... – tartott élménybeszámolót Krisztián.

 

Csill_napja05Illés Tibor, a PACSI alapítója és elnöke beszélt a planetáriumról és az eseményről a www.u-szeged.hu-nak. – A Partiscum Planetárium egy magánkezdeményezés: magam terveztem meg, és készíttettem el. Egy ilyen szerkezet, ha gyárilag rendeljük, több millióba kerül, nem is beszélve a benne lévő projektorról. Bár kicsit szeles az idő, és a ventillátorok a generátorról érkező áram miatt kisebb teljesítménnyel működnek, a planetárium így is jól tartja magát. Igyekszünk a gyerekekkel megszerettetni a csillagászatot és a tudományt, hiszen nem csak csillagászati témájú előadásokat lehet tartani a planetáriumban. A planetáriummal iskolákba, művelődési házakba és különféle rendezvényekre szeretnénk eljutni, ahol 40-45 perces előadásokat láthat a közönség. Célunk, hogy a gyerekek az űrbe ne csak űrhajósként vágyjanak, hiszen a Földről is csodálatos a látvány, és felfedezéseket is lehet innen tenni, illetve próbáljuk érdekesen átadni az ismereteket, hiszen a tudomány nemcsak unalmas, de szórakoztató is lehet. Úgy tűnik, hogy a Csillagászat Napja évről évre sikeres. A távcsöveknél mindig sor áll, az emberek pedig bátran kérdeznek – mondta.

 

A napnyugtával egyre több égi objektum vált megfigyelhetővé a távcsöveken keresztül. A tér és a templom díszkivilágítását a PACSI erre az estére lekapcsoltatta, így a fényszennyezés mértéke néhány órára csökkent. Azok, akik a dómot teljes fényében szerették volna megörökíteni, teljes sötétséggel szembesültek. A fényszennyezés az emberekre és az állatokra is kihatással van. A bioritmus felborulhat, kialvatlanság, álmatlanság jelentkezhet az embereknél. Az állatok a fényerősség alapján érzékelik az időt, és alapvetően meghatározza egyes fajoknál a szaporodást és az élőhelyválasztást. A teljes sötétségben a távcsövekben a Hold krátereit és a Jupiter felszínét hozták közelebb azoknak, akik kíváncsiak voltak az égitestekre. Eközben folytak a műszeres bemutatók, a planetárium mellett pedig különböző éggömbökkel, kicsinyített modellekkel történtek a szemléltetések. Egy kisfiú még a saját távcsövét is kihozta, és a lépcsők tetején állította fel, hogy azon kémlelje a Holdat. A csillagképtúrán is szép számmal vettek részt. A rendezvény végére az ég fátyolfelhőssé vált, így lényegesen csökkent az égitestek láthatósága.

 

Illés Réka Gabriella


Csillagaszat_napja_galéria
A csillagászat napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.