SZTE Info

Ezreket csábított a Dóm térre a Csillagászat Napja

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvény április 20-án kora délutántól éjfélig várta az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csill_napja03Sok-sok család, kicsik és nagyok is élvezték a napsütéses időt a Dóm téren. Már kora délután érkeztek a látogatók, a Csillagászat Napja zárására pedig mintegy háromezer érdeklődőt regisztráltak a szervezők. A rendezvény első óráiban egy speciális szűrőn keresztül a Napot és annak foltjait lehetett megfigyelni. Ezután a Hold is megmutatta magát. A téren mindeközben nagy készülődés folyt: a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) állította fel az új mobilplanetáriumát, a Partiscum Planetáriumot. A szeles idő ellenére a planetárium jól bírta: a negyedórás előadások 5 órától egészen 11-ig tartottak folyamatosan, 5 perces szünetekkel. Összesen 25 előadást tartottak. A nézők utazást tehettek a Naprendszerben, és egy kisfilmet is megnézhettek a dinoszauruszok korának hangulatáról, természeti környezetéről.

 

A mobilplanetárium volt a nap slágere: délután 5 órától már hosszú sor állt, hogy megtekinthessék a szokatlan szerkezetet és a benne tartott előadásokat. A kicsik igen kedvelték a dinoszauruszos kisfilmet is. Családok kisebb-nagyobb gyermekekkel és párok a délutáni-esti séta és fagyizás után a téren találkoztak a programmal, mások célirányosan jöttek. A harmadikos Krisztiánék csak a rendezvény miatt bicikliztek el a Dóm térre. – Tetszett, hogy láttam, mennyi bolygó van. Nem tudtam, hogy a Jupiternek van gyűrűje is, pedig az apukám már mesélte, hogy az a legnagyobb az összes bolygó közül. A dinók is szuperek voltak! Kár, hogy nekem csak műanyag van... – tartott élménybeszámolót Krisztián.

 

Csill_napja05Illés Tibor, a PACSI alapítója és elnöke beszélt a planetáriumról és az eseményről a www.u-szeged.hu-nak. – A Partiscum Planetárium egy magánkezdeményezés: magam terveztem meg, és készíttettem el. Egy ilyen szerkezet, ha gyárilag rendeljük, több millióba kerül, nem is beszélve a benne lévő projektorról. Bár kicsit szeles az idő, és a ventillátorok a generátorról érkező áram miatt kisebb teljesítménnyel működnek, a planetárium így is jól tartja magát. Igyekszünk a gyerekekkel megszerettetni a csillagászatot és a tudományt, hiszen nem csak csillagászati témájú előadásokat lehet tartani a planetáriumban. A planetáriummal iskolákba, művelődési házakba és különféle rendezvényekre szeretnénk eljutni, ahol 40-45 perces előadásokat láthat a közönség. Célunk, hogy a gyerekek az űrbe ne csak űrhajósként vágyjanak, hiszen a Földről is csodálatos a látvány, és felfedezéseket is lehet innen tenni, illetve próbáljuk érdekesen átadni az ismereteket, hiszen a tudomány nemcsak unalmas, de szórakoztató is lehet. Úgy tűnik, hogy a Csillagászat Napja évről évre sikeres. A távcsöveknél mindig sor áll, az emberek pedig bátran kérdeznek – mondta.

 

A napnyugtával egyre több égi objektum vált megfigyelhetővé a távcsöveken keresztül. A tér és a templom díszkivilágítását a PACSI erre az estére lekapcsoltatta, így a fényszennyezés mértéke néhány órára csökkent. Azok, akik a dómot teljes fényében szerették volna megörökíteni, teljes sötétséggel szembesültek. A fényszennyezés az emberekre és az állatokra is kihatással van. A bioritmus felborulhat, kialvatlanság, álmatlanság jelentkezhet az embereknél. Az állatok a fényerősség alapján érzékelik az időt, és alapvetően meghatározza egyes fajoknál a szaporodást és az élőhelyválasztást. A teljes sötétségben a távcsövekben a Hold krátereit és a Jupiter felszínét hozták közelebb azoknak, akik kíváncsiak voltak az égitestekre. Eközben folytak a műszeres bemutatók, a planetárium mellett pedig különböző éggömbökkel, kicsinyített modellekkel történtek a szemléltetések. Egy kisfiú még a saját távcsövét is kihozta, és a lépcsők tetején állította fel, hogy azon kémlelje a Holdat. A csillagképtúrán is szép számmal vettek részt. A rendezvény végére az ég fátyolfelhőssé vált, így lényegesen csökkent az égitestek láthatósága.

 

Illés Réka Gabriella


Csillagaszat_napja_galéria
A csillagászat napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja