SZTE Info

Fotósok vették birtokba az SZTE Rektori Hivatalát

Fényképezőgépek kattogtatása és vakuk fénye borította el április 21-én az SZTE Dugonics téri központi épületét. Az SZTE alkalmazott fotográfusai Varga Csaba esküvőfotós workshopján ismerkedhettek meg a menyegzők megörökítésének fortélyaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magas színvonalú oktatás

Donat_portre1
fotó: Szávics Iván

Délelőtt elméleti oktatás, délután pedig terepgyakorlat várta az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ alkalmazott fotográfusait és a tanulni vágyókat. Az egész napos kurzus tanári gárdáját ezúttal Varga Csaba hazai és nemzetközi szinten is elismert esküvői fotós, valamint Herner Donát, a szak oktatója alkották. – A workshop elsősorban azoknak szólt, akik az esküvőfotózás szakmai titkait akarták enni magas szinten, nagy kanállal. Azoknak, akik rendelkeznek fotós alapismeretekkel, és nem a hot dogra kíváncsiak az étlapon, hanem a báránysültre, és ez már jelzi a minőséget is. Varga Csaba személyében egy olyan profit kerestünk, aki otthonosan mozog a nyugat-európai elit esküvős szinteken is – válaszolta Herner Donát arra a kérdésünkre, hogy kik vehettek részt a kurzuson. Az alkalmazott fotográfusképzés remek alapul szolgál az ilyen jellegű gyakorlatorientált, de kiegészítő előadásoknak. Bár a fotóstanoncok már most is kiváló fotóművészektől
sajátíthatják el a vizuális kultúra művészetét, mint Dömötör Mihály, Dusha Béla vagy Németh György; Varga Csaba közreműködése tovább emeli a képzés színvonalát és az egyetem hírét.

 

A fotósok nemrégiben egy kisebb stúdiót is kaptak az SZTE-n, mely remek szemléltető lehetőséget nyújthatna az egyéb vizuális kommunikációval foglalkozó szakok számára is. – Szerintem az lenne ideális az aktuális takarékosság jegyében, ha nemcsak az alkalmazott fotográfusképzés használná, hanem akár a rajz tanszék vagy más, vizuális kommunikációs oktatással foglalkozó szakirány is, hiszen például a filmes, mozgóképes alapok is a fotográfiából indulnak ki. Nemcsak fényképeken lehetne nézegetni, hanem egy speckoll gyakorlati foglalkozás keretében ki is lehet próbálni, hogyan kell bevilágítani egy 'Rembrandt ' háromszöges portrét például – fejtette ki ebbéli nézeteit az oktató.

 

„Megtanuljuk kezelni a környezetet”

fotosora_1
Alkalmazott fotográfusok munka közben
fotó: T Joe

A fotózás – különös tekintettel az esküvőfotózás – alapjait elméleti szinten a Hattyas soron sajátíthatták el a workshopra jelentkezők, majd a nap második felében az SZTE Rektori Hivatalban profi modellek közreműködésével gyakorolhatták a tanultakat. – Voltak itt olyanok, akik régóta fotóznak esküvőket, és akadtak, akik csak most kezdik. Mi úgy állítottuk össze ezt az anyagot, hogy lehetőség szerint a kezdők kapják a legtöbb tudásanyagot. A haladók is tanuljanak újdonságokat, új információkat kapjanak, amit később fel tudnak használni a munkájuk során. Kreatív fotózást csinálunk, ami azt jelenti, hogy irányítottan fotózunk. Beállítjuk a modelleket különböző pózokba, használjuk a meglévő természetes fényeket, megtanuljuk kezelni a környezetet, ami valós szituáció egy esküvőn –ismertette Varga Csaba a gyorstalpaló legfontosabb ismérveit. A díjnyertes fotós néhány munkát kiemelkedően profinak talált. Az Esküvő Magazin szerkesztőségétől ígéretet kapott arra, hogy a szegedi workshopon készült legjobb munkák szerzőinek lehetőségük lesz bemutatkozni a magazin weboldalán.

 

Esküvőfotós-képzés Szegeden?

ws8pici
fotó: Herner Donát

Varga Csaba elárulta, Herner Donáttal és Tóth Károllyal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ programigazgatójával folyik az egyeztetés arról, hogy a szegedi egyetemen valósulhasson meg Magyarország első esküvőfotós-képzése. – Ilyen irányú szakosodás nincs, holott Magyarországon nagyon nagy az érdeklődés arra, hogy esküvőfotózást lehessen tanulni. Az a tervünk, hogy itt, az alkalmazott fotográfus szakon csinálunk egy kiegészítő esküvőfotós-szakképzést az érdeklődőknek. Ez még a jövő zenéje, de nagyon szeretnénk – mondta a fotóművész a képzés jövőjéről. Az előzetes tervek szerint nemcsak magyarországi, hanem külföldi vendégelőadókat is hívnának a képzés oktatói gárdájának erősítésére. A szak jövőjéről és a következő gyakorlat előadójáról Herner Donát is közölt a www.u-szeged.hu-val néhány információt, miszerint Varga Csaba még visszatér egy beauty worshop erejéig, valamint Féner Tamás fotóművészt is szeretnék meghívni.

 

Gaál Bernadett


Varga Csaba weboldala: http://www.vargacsabafoto.com


Varga_Csaba_eskuvoi_workshopja_galeria
Az esküvői workshopon készült képgaléria itt megtekinthető; fotók: Szuda Sándor
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.