SZTE Info

Fotósok vették birtokba az SZTE Rektori Hivatalát

Fényképezőgépek kattogtatása és vakuk fénye borította el április 21-én az SZTE Dugonics téri központi épületét. Az SZTE alkalmazott fotográfusai Varga Csaba esküvőfotós workshopján ismerkedhettek meg a menyegzők megörökítésének fortélyaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magas színvonalú oktatás

Donat_portre1
fotó: Szávics Iván

Délelőtt elméleti oktatás, délután pedig terepgyakorlat várta az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ alkalmazott fotográfusait és a tanulni vágyókat. Az egész napos kurzus tanári gárdáját ezúttal Varga Csaba hazai és nemzetközi szinten is elismert esküvői fotós, valamint Herner Donát, a szak oktatója alkották. – A workshop elsősorban azoknak szólt, akik az esküvőfotózás szakmai titkait akarták enni magas szinten, nagy kanállal. Azoknak, akik rendelkeznek fotós alapismeretekkel, és nem a hot dogra kíváncsiak az étlapon, hanem a báránysültre, és ez már jelzi a minőséget is. Varga Csaba személyében egy olyan profit kerestünk, aki otthonosan mozog a nyugat-európai elit esküvős szinteken is – válaszolta Herner Donát arra a kérdésünkre, hogy kik vehettek részt a kurzuson. Az alkalmazott fotográfusképzés remek alapul szolgál az ilyen jellegű gyakorlatorientált, de kiegészítő előadásoknak. Bár a fotóstanoncok már most is kiváló fotóművészektől
sajátíthatják el a vizuális kultúra művészetét, mint Dömötör Mihály, Dusha Béla vagy Németh György; Varga Csaba közreműködése tovább emeli a képzés színvonalát és az egyetem hírét.

 

A fotósok nemrégiben egy kisebb stúdiót is kaptak az SZTE-n, mely remek szemléltető lehetőséget nyújthatna az egyéb vizuális kommunikációval foglalkozó szakok számára is. – Szerintem az lenne ideális az aktuális takarékosság jegyében, ha nemcsak az alkalmazott fotográfusképzés használná, hanem akár a rajz tanszék vagy más, vizuális kommunikációs oktatással foglalkozó szakirány is, hiszen például a filmes, mozgóképes alapok is a fotográfiából indulnak ki. Nemcsak fényképeken lehetne nézegetni, hanem egy speckoll gyakorlati foglalkozás keretében ki is lehet próbálni, hogyan kell bevilágítani egy 'Rembrandt ' háromszöges portrét például – fejtette ki ebbéli nézeteit az oktató.

 

„Megtanuljuk kezelni a környezetet”

fotosora_1
Alkalmazott fotográfusok munka közben
fotó: T Joe

A fotózás – különös tekintettel az esküvőfotózás – alapjait elméleti szinten a Hattyas soron sajátíthatták el a workshopra jelentkezők, majd a nap második felében az SZTE Rektori Hivatalban profi modellek közreműködésével gyakorolhatták a tanultakat. – Voltak itt olyanok, akik régóta fotóznak esküvőket, és akadtak, akik csak most kezdik. Mi úgy állítottuk össze ezt az anyagot, hogy lehetőség szerint a kezdők kapják a legtöbb tudásanyagot. A haladók is tanuljanak újdonságokat, új információkat kapjanak, amit később fel tudnak használni a munkájuk során. Kreatív fotózást csinálunk, ami azt jelenti, hogy irányítottan fotózunk. Beállítjuk a modelleket különböző pózokba, használjuk a meglévő természetes fényeket, megtanuljuk kezelni a környezetet, ami valós szituáció egy esküvőn –ismertette Varga Csaba a gyorstalpaló legfontosabb ismérveit. A díjnyertes fotós néhány munkát kiemelkedően profinak talált. Az Esküvő Magazin szerkesztőségétől ígéretet kapott arra, hogy a szegedi workshopon készült legjobb munkák szerzőinek lehetőségük lesz bemutatkozni a magazin weboldalán.

 

Esküvőfotós-képzés Szegeden?

ws8pici
fotó: Herner Donát

Varga Csaba elárulta, Herner Donáttal és Tóth Károllyal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ programigazgatójával folyik az egyeztetés arról, hogy a szegedi egyetemen valósulhasson meg Magyarország első esküvőfotós-képzése. – Ilyen irányú szakosodás nincs, holott Magyarországon nagyon nagy az érdeklődés arra, hogy esküvőfotózást lehessen tanulni. Az a tervünk, hogy itt, az alkalmazott fotográfus szakon csinálunk egy kiegészítő esküvőfotós-szakképzést az érdeklődőknek. Ez még a jövő zenéje, de nagyon szeretnénk – mondta a fotóművész a képzés jövőjéről. Az előzetes tervek szerint nemcsak magyarországi, hanem külföldi vendégelőadókat is hívnának a képzés oktatói gárdájának erősítésére. A szak jövőjéről és a következő gyakorlat előadójáról Herner Donát is közölt a www.u-szeged.hu-val néhány információt, miszerint Varga Csaba még visszatér egy beauty worshop erejéig, valamint Féner Tamás fotóművészt is szeretnék meghívni.

 

Gaál Bernadett


Varga Csaba weboldala: http://www.vargacsabafoto.com


Varga_Csaba_eskuvoi_workshopja_galeria
Az esküvői workshopon készült képgaléria itt megtekinthető; fotók: Szuda Sándor
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."