SZTE Info

Fotósok vették birtokba az SZTE Rektori Hivatalát

Fényképezőgépek kattogtatása és vakuk fénye borította el április 21-én az SZTE Dugonics téri központi épületét. Az SZTE alkalmazott fotográfusai Varga Csaba esküvőfotós workshopján ismerkedhettek meg a menyegzők megörökítésének fortélyaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magas színvonalú oktatás

Donat_portre1
fotó: Szávics Iván

Délelőtt elméleti oktatás, délután pedig terepgyakorlat várta az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ alkalmazott fotográfusait és a tanulni vágyókat. Az egész napos kurzus tanári gárdáját ezúttal Varga Csaba hazai és nemzetközi szinten is elismert esküvői fotós, valamint Herner Donát, a szak oktatója alkották. – A workshop elsősorban azoknak szólt, akik az esküvőfotózás szakmai titkait akarták enni magas szinten, nagy kanállal. Azoknak, akik rendelkeznek fotós alapismeretekkel, és nem a hot dogra kíváncsiak az étlapon, hanem a báránysültre, és ez már jelzi a minőséget is. Varga Csaba személyében egy olyan profit kerestünk, aki otthonosan mozog a nyugat-európai elit esküvős szinteken is – válaszolta Herner Donát arra a kérdésünkre, hogy kik vehettek részt a kurzuson. Az alkalmazott fotográfusképzés remek alapul szolgál az ilyen jellegű gyakorlatorientált, de kiegészítő előadásoknak. Bár a fotóstanoncok már most is kiváló fotóművészektől
sajátíthatják el a vizuális kultúra művészetét, mint Dömötör Mihály, Dusha Béla vagy Németh György; Varga Csaba közreműködése tovább emeli a képzés színvonalát és az egyetem hírét.

 

A fotósok nemrégiben egy kisebb stúdiót is kaptak az SZTE-n, mely remek szemléltető lehetőséget nyújthatna az egyéb vizuális kommunikációval foglalkozó szakok számára is. – Szerintem az lenne ideális az aktuális takarékosság jegyében, ha nemcsak az alkalmazott fotográfusképzés használná, hanem akár a rajz tanszék vagy más, vizuális kommunikációs oktatással foglalkozó szakirány is, hiszen például a filmes, mozgóképes alapok is a fotográfiából indulnak ki. Nemcsak fényképeken lehetne nézegetni, hanem egy speckoll gyakorlati foglalkozás keretében ki is lehet próbálni, hogyan kell bevilágítani egy 'Rembrandt ' háromszöges portrét például – fejtette ki ebbéli nézeteit az oktató.

 

„Megtanuljuk kezelni a környezetet”

fotosora_1
Alkalmazott fotográfusok munka közben
fotó: T Joe

A fotózás – különös tekintettel az esküvőfotózás – alapjait elméleti szinten a Hattyas soron sajátíthatták el a workshopra jelentkezők, majd a nap második felében az SZTE Rektori Hivatalban profi modellek közreműködésével gyakorolhatták a tanultakat. – Voltak itt olyanok, akik régóta fotóznak esküvőket, és akadtak, akik csak most kezdik. Mi úgy állítottuk össze ezt az anyagot, hogy lehetőség szerint a kezdők kapják a legtöbb tudásanyagot. A haladók is tanuljanak újdonságokat, új információkat kapjanak, amit később fel tudnak használni a munkájuk során. Kreatív fotózást csinálunk, ami azt jelenti, hogy irányítottan fotózunk. Beállítjuk a modelleket különböző pózokba, használjuk a meglévő természetes fényeket, megtanuljuk kezelni a környezetet, ami valós szituáció egy esküvőn –ismertette Varga Csaba a gyorstalpaló legfontosabb ismérveit. A díjnyertes fotós néhány munkát kiemelkedően profinak talált. Az Esküvő Magazin szerkesztőségétől ígéretet kapott arra, hogy a szegedi workshopon készült legjobb munkák szerzőinek lehetőségük lesz bemutatkozni a magazin weboldalán.

 

Esküvőfotós-képzés Szegeden?

ws8pici
fotó: Herner Donát

Varga Csaba elárulta, Herner Donáttal és Tóth Károllyal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ programigazgatójával folyik az egyeztetés arról, hogy a szegedi egyetemen valósulhasson meg Magyarország első esküvőfotós-képzése. – Ilyen irányú szakosodás nincs, holott Magyarországon nagyon nagy az érdeklődés arra, hogy esküvőfotózást lehessen tanulni. Az a tervünk, hogy itt, az alkalmazott fotográfus szakon csinálunk egy kiegészítő esküvőfotós-szakképzést az érdeklődőknek. Ez még a jövő zenéje, de nagyon szeretnénk – mondta a fotóművész a képzés jövőjéről. Az előzetes tervek szerint nemcsak magyarországi, hanem külföldi vendégelőadókat is hívnának a képzés oktatói gárdájának erősítésére. A szak jövőjéről és a következő gyakorlat előadójáról Herner Donát is közölt a www.u-szeged.hu-val néhány információt, miszerint Varga Csaba még visszatér egy beauty worshop erejéig, valamint Féner Tamás fotóművészt is szeretnék meghívni.

 

Gaál Bernadett


Varga Csaba weboldala: http://www.vargacsabafoto.com


Varga_Csaba_eskuvoi_workshopja_galeria
Az esküvői workshopon készült képgaléria itt megtekinthető; fotók: Szuda Sándor
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra