SZTE Info

Fotósok vették birtokba az SZTE Rektori Hivatalát

Fényképezőgépek kattogtatása és vakuk fénye borította el április 21-én az SZTE Dugonics téri központi épületét. Az SZTE alkalmazott fotográfusai Varga Csaba esküvőfotós workshopján ismerkedhettek meg a menyegzők megörökítésének fortélyaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magas színvonalú oktatás

Donat_portre1
fotó: Szávics Iván

Délelőtt elméleti oktatás, délután pedig terepgyakorlat várta az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ alkalmazott fotográfusait és a tanulni vágyókat. Az egész napos kurzus tanári gárdáját ezúttal Varga Csaba hazai és nemzetközi szinten is elismert esküvői fotós, valamint Herner Donát, a szak oktatója alkották. – A workshop elsősorban azoknak szólt, akik az esküvőfotózás szakmai titkait akarták enni magas szinten, nagy kanállal. Azoknak, akik rendelkeznek fotós alapismeretekkel, és nem a hot dogra kíváncsiak az étlapon, hanem a báránysültre, és ez már jelzi a minőséget is. Varga Csaba személyében egy olyan profit kerestünk, aki otthonosan mozog a nyugat-európai elit esküvős szinteken is – válaszolta Herner Donát arra a kérdésünkre, hogy kik vehettek részt a kurzuson. Az alkalmazott fotográfusképzés remek alapul szolgál az ilyen jellegű gyakorlatorientált, de kiegészítő előadásoknak. Bár a fotóstanoncok már most is kiváló fotóművészektől
sajátíthatják el a vizuális kultúra művészetét, mint Dömötör Mihály, Dusha Béla vagy Németh György; Varga Csaba közreműködése tovább emeli a képzés színvonalát és az egyetem hírét.

 

A fotósok nemrégiben egy kisebb stúdiót is kaptak az SZTE-n, mely remek szemléltető lehetőséget nyújthatna az egyéb vizuális kommunikációval foglalkozó szakok számára is. – Szerintem az lenne ideális az aktuális takarékosság jegyében, ha nemcsak az alkalmazott fotográfusképzés használná, hanem akár a rajz tanszék vagy más, vizuális kommunikációs oktatással foglalkozó szakirány is, hiszen például a filmes, mozgóképes alapok is a fotográfiából indulnak ki. Nemcsak fényképeken lehetne nézegetni, hanem egy speckoll gyakorlati foglalkozás keretében ki is lehet próbálni, hogyan kell bevilágítani egy 'Rembrandt ' háromszöges portrét például – fejtette ki ebbéli nézeteit az oktató.

 

„Megtanuljuk kezelni a környezetet”

fotosora_1
Alkalmazott fotográfusok munka közben
fotó: T Joe

A fotózás – különös tekintettel az esküvőfotózás – alapjait elméleti szinten a Hattyas soron sajátíthatták el a workshopra jelentkezők, majd a nap második felében az SZTE Rektori Hivatalban profi modellek közreműködésével gyakorolhatták a tanultakat. – Voltak itt olyanok, akik régóta fotóznak esküvőket, és akadtak, akik csak most kezdik. Mi úgy állítottuk össze ezt az anyagot, hogy lehetőség szerint a kezdők kapják a legtöbb tudásanyagot. A haladók is tanuljanak újdonságokat, új információkat kapjanak, amit később fel tudnak használni a munkájuk során. Kreatív fotózást csinálunk, ami azt jelenti, hogy irányítottan fotózunk. Beállítjuk a modelleket különböző pózokba, használjuk a meglévő természetes fényeket, megtanuljuk kezelni a környezetet, ami valós szituáció egy esküvőn –ismertette Varga Csaba a gyorstalpaló legfontosabb ismérveit. A díjnyertes fotós néhány munkát kiemelkedően profinak talált. Az Esküvő Magazin szerkesztőségétől ígéretet kapott arra, hogy a szegedi workshopon készült legjobb munkák szerzőinek lehetőségük lesz bemutatkozni a magazin weboldalán.

 

Esküvőfotós-képzés Szegeden?

ws8pici
fotó: Herner Donát

Varga Csaba elárulta, Herner Donáttal és Tóth Károllyal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ programigazgatójával folyik az egyeztetés arról, hogy a szegedi egyetemen valósulhasson meg Magyarország első esküvőfotós-képzése. – Ilyen irányú szakosodás nincs, holott Magyarországon nagyon nagy az érdeklődés arra, hogy esküvőfotózást lehessen tanulni. Az a tervünk, hogy itt, az alkalmazott fotográfus szakon csinálunk egy kiegészítő esküvőfotós-szakképzést az érdeklődőknek. Ez még a jövő zenéje, de nagyon szeretnénk – mondta a fotóművész a képzés jövőjéről. Az előzetes tervek szerint nemcsak magyarországi, hanem külföldi vendégelőadókat is hívnának a képzés oktatói gárdájának erősítésére. A szak jövőjéről és a következő gyakorlat előadójáról Herner Donát is közölt a www.u-szeged.hu-val néhány információt, miszerint Varga Csaba még visszatér egy beauty worshop erejéig, valamint Féner Tamás fotóművészt is szeretnék meghívni.

 

Gaál Bernadett


Varga Csaba weboldala: http://www.vargacsabafoto.com


Varga_Csaba_eskuvoi_workshopja_galeria
Az esküvői workshopon készült képgaléria itt megtekinthető; fotók: Szuda Sándor
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.