SZTE Info

Közművelődési konferencia a sokszínűség jegyében

A hazánkban egyedülálló rendezvényt, az Országos Közművelődési Konferenciát idén 22. alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szakmai programokat kulturális rendezvények kísérték március végén, ahol összeültek a közélet és az egyetem fontos szereplői, s győzteseket is hirdettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Városi vetélkedő, ismerkedős est, tárlatlátogatás és több koncert kísérte március végén a 22. Országos Közművelődési Konferenciát (KMK) a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A szakmai és kulturális programsorozat különlegessége, hogy – hazánkban egyedülálló módon – évről-évre a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet másodéves andragógus hallgatói szervezik.

 

Galambos Gábor dékán a JGYPK zászlóshajójának nevezte a rendezvényt hallgatói oldalról, amely megmutatja, hogy ha szabad teret engednek a karra járóknak, akkor ők képesek színvonalas rendezvényt szervezni.

Az oktatóknak is kijutott az elismerésből a konferencián: idén az egykori intézetvezetőről elnevezett Rigó Jázón-díjjal Szirmai Évát jutalmazták. - A laudáció kezdőmondata, amely szerint azért kapom a díjat, mert a demokratikus értékek közvetítésében jelentős érdemeim vannak, mélyen meghatott, és bizonyítja számomra, hogy van jelentősége a munkámnak – mondta az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Andragógus Szakcsoporjának az adjunktusa. – Az idei rendezvény új volt abban, hogy a két mesterszakunkat, az andragógiát és a kulturális mediációt igyekeztek megjeleníteni a hallgatóink. Igazi szakmai gyakorlat ez számukra, ahol teret kap a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, és a felelősség – beszélt a konferenciáról is Szirmai Éva.

 

Idén az andragógia szak, valamint a felnőttoktatás változásai köré csoportosultak a szakmai programok. A kerekasztal-beszélgetésen megtudhattuk, hogy hazánkban évente több tízezer felnőtt érettségizik, s több százezren vesznek részt nyelvi, vagy egyéb képzéseken. – Ezek a számadatok már önmagukban bizonyítják a képzés létjogosultságát – állapította meg Keczer Gabriella főiskolai docens. Azonban andragógusok nem „csupán” az oktatás területén tevékenykednek: a kultúra-közvetítésben és rendezvényszervezésben is komoly feladat hárul rájuk. Orbán Hedvig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója a munkaerő-piaci elhelyezkedés titkairól is beszélt: - Nehéz a hallgatók dolga, mert már tanulmányaik alatt jelen kell lenniük a közművelődés színterein ahhoz, hogy később aktív és élő szereplőivé váljanak a szakmának.

 

A KMK-n – a fenti értékeket demonstrálva – a szakmai programokat kulturális rendezvények is kísérték. A Szent-Györgyi Agórán belül kialakított SZTE-Informatorium mellett így az érdeklődők a Reök-palotába is ellátogattak, ahol Joan Miró képeit csodálhatták meg közösen. De a résztvevők a kései órákban sem unatkoztak, hiszen az intézet éjszakáján, a hastánc bemutatón túl, többek között a Critical Silence zenekar akusztikus koncertjét is élvezhették.

 

Az esti programon az „Utazás a kultúrában” című fotókiállítás győzteseire is fény derült. A pályázatra közel harmincan jelentkeztek. – Jó képek születtek. Bárki, aki hajlandó részt venni egy pályázaton, és dolgozni rajta, biztos, hogy gondolkodik. Németh György, a zsűri tagja azt is elárulta: - Nyitott a téma, mert bármi beletartozhat a kultúra tárgykörébe. Néhány alkotáson látszik, hogy régóta munkálkodó, tapasztalt szemű fotográfus készítette– értékelte a pályaműveket az SZTE JGYPK képzésein is oktató fotóművész és karikaturista.

 

A konferencia harmadik napja is tartogatott izgalmakat. Az andragógiát hallgató Torma Tibortól, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk: - Azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki számára találjunk egy jó programot szakmai és szabadidős szempontból is, hiszen az andragógiának is sok területe van.

Így a zárónapon a zenei menedzsmentképzés rejtelmeivel, a roma művészek helyzetével, a rendezvény élőkönyvtárával is megismerkedhettek a résztvevők.

Harmadjára veszek részt a konferencián. Eddig hallgatóként látogattam el ide, most az Alma Materembe tértem vissza – mondta Ferencz Barbara, akivel két program között beszélgettünk. A Domoszlóról érkezett résztvevő a rendezvényt is értékelte: – Végzett andragógusként művelődésszervezéssel foglalkozom, és úgy gondolom, még mindig hallhatok valami újat, valami hasznosat a KMK-n. Ugyan a rendezvény középpontjában most maga a képzés állt, de szeretném, ha a településünkön is körvonalazódna valamilyen felnőttoktatási lehetőség.

Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.