SZTE Info

Közművelődési konferencia a sokszínűség jegyében

A hazánkban egyedülálló rendezvényt, az Országos Közművelődési Konferenciát idén 22. alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szakmai programokat kulturális rendezvények kísérték március végén, ahol összeültek a közélet és az egyetem fontos szereplői, s győzteseket is hirdettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Városi vetélkedő, ismerkedős est, tárlatlátogatás és több koncert kísérte március végén a 22. Országos Közművelődési Konferenciát (KMK) a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A szakmai és kulturális programsorozat különlegessége, hogy – hazánkban egyedülálló módon – évről-évre a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet másodéves andragógus hallgatói szervezik.

 

Galambos Gábor dékán a JGYPK zászlóshajójának nevezte a rendezvényt hallgatói oldalról, amely megmutatja, hogy ha szabad teret engednek a karra járóknak, akkor ők képesek színvonalas rendezvényt szervezni.

Az oktatóknak is kijutott az elismerésből a konferencián: idén az egykori intézetvezetőről elnevezett Rigó Jázón-díjjal Szirmai Évát jutalmazták. - A laudáció kezdőmondata, amely szerint azért kapom a díjat, mert a demokratikus értékek közvetítésében jelentős érdemeim vannak, mélyen meghatott, és bizonyítja számomra, hogy van jelentősége a munkámnak – mondta az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Andragógus Szakcsoporjának az adjunktusa. – Az idei rendezvény új volt abban, hogy a két mesterszakunkat, az andragógiát és a kulturális mediációt igyekeztek megjeleníteni a hallgatóink. Igazi szakmai gyakorlat ez számukra, ahol teret kap a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, és a felelősség – beszélt a konferenciáról is Szirmai Éva.

 

Idén az andragógia szak, valamint a felnőttoktatás változásai köré csoportosultak a szakmai programok. A kerekasztal-beszélgetésen megtudhattuk, hogy hazánkban évente több tízezer felnőtt érettségizik, s több százezren vesznek részt nyelvi, vagy egyéb képzéseken. – Ezek a számadatok már önmagukban bizonyítják a képzés létjogosultságát – állapította meg Keczer Gabriella főiskolai docens. Azonban andragógusok nem „csupán” az oktatás területén tevékenykednek: a kultúra-közvetítésben és rendezvényszervezésben is komoly feladat hárul rájuk. Orbán Hedvig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója a munkaerő-piaci elhelyezkedés titkairól is beszélt: - Nehéz a hallgatók dolga, mert már tanulmányaik alatt jelen kell lenniük a közművelődés színterein ahhoz, hogy később aktív és élő szereplőivé váljanak a szakmának.

 

A KMK-n – a fenti értékeket demonstrálva – a szakmai programokat kulturális rendezvények is kísérték. A Szent-Györgyi Agórán belül kialakított SZTE-Informatorium mellett így az érdeklődők a Reök-palotába is ellátogattak, ahol Joan Miró képeit csodálhatták meg közösen. De a résztvevők a kései órákban sem unatkoztak, hiszen az intézet éjszakáján, a hastánc bemutatón túl, többek között a Critical Silence zenekar akusztikus koncertjét is élvezhették.

 

Az esti programon az „Utazás a kultúrában” című fotókiállítás győzteseire is fény derült. A pályázatra közel harmincan jelentkeztek. – Jó képek születtek. Bárki, aki hajlandó részt venni egy pályázaton, és dolgozni rajta, biztos, hogy gondolkodik. Németh György, a zsűri tagja azt is elárulta: - Nyitott a téma, mert bármi beletartozhat a kultúra tárgykörébe. Néhány alkotáson látszik, hogy régóta munkálkodó, tapasztalt szemű fotográfus készítette– értékelte a pályaműveket az SZTE JGYPK képzésein is oktató fotóművész és karikaturista.

 

A konferencia harmadik napja is tartogatott izgalmakat. Az andragógiát hallgató Torma Tibortól, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk: - Azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki számára találjunk egy jó programot szakmai és szabadidős szempontból is, hiszen az andragógiának is sok területe van.

Így a zárónapon a zenei menedzsmentképzés rejtelmeivel, a roma művészek helyzetével, a rendezvény élőkönyvtárával is megismerkedhettek a résztvevők.

Harmadjára veszek részt a konferencián. Eddig hallgatóként látogattam el ide, most az Alma Materembe tértem vissza – mondta Ferencz Barbara, akivel két program között beszélgettünk. A Domoszlóról érkezett résztvevő a rendezvényt is értékelte: – Végzett andragógusként művelődésszervezéssel foglalkozom, és úgy gondolom, még mindig hallhatok valami újat, valami hasznosat a KMK-n. Ugyan a rendezvény középpontjában most maga a képzés állt, de szeretném, ha a településünkön is körvonalazódna valamilyen felnőttoktatási lehetőség.

Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.