SZTE Info

Közművelődési konferencia a sokszínűség jegyében

A hazánkban egyedülálló rendezvényt, az Országos Közművelődési Konferenciát idén 22. alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetemen. A szakmai programokat kulturális rendezvények kísérték március végén, ahol összeültek a közélet és az egyetem fontos szereplői, s győzteseket is hirdettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Városi vetélkedő, ismerkedős est, tárlatlátogatás és több koncert kísérte március végén a 22. Országos Közművelődési Konferenciát (KMK) a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A szakmai és kulturális programsorozat különlegessége, hogy – hazánkban egyedülálló módon – évről-évre a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet másodéves andragógus hallgatói szervezik.

 

Galambos Gábor dékán a JGYPK zászlóshajójának nevezte a rendezvényt hallgatói oldalról, amely megmutatja, hogy ha szabad teret engednek a karra járóknak, akkor ők képesek színvonalas rendezvényt szervezni.

Az oktatóknak is kijutott az elismerésből a konferencián: idén az egykori intézetvezetőről elnevezett Rigó Jázón-díjjal Szirmai Évát jutalmazták. - A laudáció kezdőmondata, amely szerint azért kapom a díjat, mert a demokratikus értékek közvetítésében jelentős érdemeim vannak, mélyen meghatott, és bizonyítja számomra, hogy van jelentősége a munkámnak – mondta az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Andragógus Szakcsoporjának az adjunktusa. – Az idei rendezvény új volt abban, hogy a két mesterszakunkat, az andragógiát és a kulturális mediációt igyekeztek megjeleníteni a hallgatóink. Igazi szakmai gyakorlat ez számukra, ahol teret kap a kreativitás, az alkalmazkodóképesség, és a felelősség – beszélt a konferenciáról is Szirmai Éva.

 

Idén az andragógia szak, valamint a felnőttoktatás változásai köré csoportosultak a szakmai programok. A kerekasztal-beszélgetésen megtudhattuk, hogy hazánkban évente több tízezer felnőtt érettségizik, s több százezren vesznek részt nyelvi, vagy egyéb képzéseken. – Ezek a számadatok már önmagukban bizonyítják a képzés létjogosultságát – állapította meg Keczer Gabriella főiskolai docens. Azonban andragógusok nem „csupán” az oktatás területén tevékenykednek: a kultúra-közvetítésben és rendezvényszervezésben is komoly feladat hárul rájuk. Orbán Hedvig, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója a munkaerő-piaci elhelyezkedés titkairól is beszélt: - Nehéz a hallgatók dolga, mert már tanulmányaik alatt jelen kell lenniük a közművelődés színterein ahhoz, hogy később aktív és élő szereplőivé váljanak a szakmának.

 

A KMK-n – a fenti értékeket demonstrálva – a szakmai programokat kulturális rendezvények is kísérték. A Szent-Györgyi Agórán belül kialakított SZTE-Informatorium mellett így az érdeklődők a Reök-palotába is ellátogattak, ahol Joan Miró képeit csodálhatták meg közösen. De a résztvevők a kései órákban sem unatkoztak, hiszen az intézet éjszakáján, a hastánc bemutatón túl, többek között a Critical Silence zenekar akusztikus koncertjét is élvezhették.

 

Az esti programon az „Utazás a kultúrában” című fotókiállítás győzteseire is fény derült. A pályázatra közel harmincan jelentkeztek. – Jó képek születtek. Bárki, aki hajlandó részt venni egy pályázaton, és dolgozni rajta, biztos, hogy gondolkodik. Németh György, a zsűri tagja azt is elárulta: - Nyitott a téma, mert bármi beletartozhat a kultúra tárgykörébe. Néhány alkotáson látszik, hogy régóta munkálkodó, tapasztalt szemű fotográfus készítette– értékelte a pályaműveket az SZTE JGYPK képzésein is oktató fotóművész és karikaturista.

 

A konferencia harmadik napja is tartogatott izgalmakat. Az andragógiát hallgató Torma Tibortól, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk: - Azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki számára találjunk egy jó programot szakmai és szabadidős szempontból is, hiszen az andragógiának is sok területe van.

Így a zárónapon a zenei menedzsmentképzés rejtelmeivel, a roma művészek helyzetével, a rendezvény élőkönyvtárával is megismerkedhettek a résztvevők.

Harmadjára veszek részt a konferencián. Eddig hallgatóként látogattam el ide, most az Alma Materembe tértem vissza – mondta Ferencz Barbara, akivel két program között beszélgettünk. A Domoszlóról érkezett résztvevő a rendezvényt is értékelte: – Végzett andragógusként művelődésszervezéssel foglalkozom, és úgy gondolom, még mindig hallhatok valami újat, valami hasznosat a KMK-n. Ugyan a rendezvény középpontjában most maga a képzés állt, de szeretném, ha a településünkön is körvonalazódna valamilyen felnőttoktatási lehetőség.

Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."