SZTE Info
geotermikus

Megkezdődött a geotermikus kaszkádrendszer kiépítése az SZTE-n

A épülő új klinika melletti parkban fúrják az első termálkutat, két héten belül pedig a távvezetékek és a hőközpont megvalósítása is elkezdődik.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtóbejáráson mutatták be április 16-án a Szegedi Tudományegyetem és a kivitelező cég képviselői azt a nagyszabású beruházást, melynek keretében újszegedi és szegedi termálkör létesül az SZTE, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata részvételével. Szeged egyik legjelentősebb, mintegy 3,254 milliárd forint költségvetésű megújulóenergia-hasznosítási projektjétől éves szinten 80-100 millió forint megtakarítást remélnek. A beruházás részleteiről Majó Zoltán, az egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója, Péter Tamás, a kivitelező Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője és Kóbor Balázs geológus, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tudományos főmunkatársa szolgált információkkal.

 

– A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a „zöld egyetem” szemlélet mellett, ennek egyik mérföldköve ez az új beruházás. Büszkék vagyunk rá, hogy az SZTE Magyarország legzöldebb egyeteme, amit sokféle különböző program – szelektív gyűjtés, papírmentes iroda, fűtéskorszerűsítés stb. – támaszt alá. Néhány hete zártuk napelemes projektünket, most pedig megkezdjük a geotermikus energia felhasználásának bővítését. Bízunk benne, hogy ezzel a programmal a „zöld egyetemek” világranglistáján az előkelő ötvenedik hely környékéről még előrébb sikerül lépnünk. Mivel az első tíz universitas a szélenergiát is hasznosítja, a következő években ennek a területnek a feltérkepezése jelenti számunkra az egyik fő feladatot – szögezte le Majó Zoltán. Köszönetet mondott Kóbor Balázs geológusnak és munkatársainak, akik lassan egy évtizede hívják fel az egyetem figyelmét a geotermikus energiában rejlő lehetőségekre. Mindez egyébként nem teljesen új keletű a szegedi egyetemi szférában – árulta el –, hiszen az egészségügyi intézményrendszer már korábban is épített erre a megújuló enerigára.

 

Kóbor Balázs ismertette, régiónkban 1954 óta működnek folyamatosan geotermikus energiát szolgáltató kutak. A szakember szerint a Dél-Alföldnek páratlan esélyt kínál a felsőpannon homokkőrétegben rejlő termálkincs, mely Szeged esetében 180 ezres fogyasztópiacot tud ellátni. – Nem véletlen, hogy a szakma is erre a hévízben gazdag területre koncentrálódik. Hatodik éve működik itt a termálenergetikai klaszterrendszer, melynek közös produktuma a mostani projekt. A kiviteli tervek 2008-ban már készen álltak, de a gazdasági és a környezeti feltételek most teszik lehetővé a beruházás megvalósítását – így a geológus.

 

Az épülő új klinika melletti parkban megkezdődött az első, a belvárosi termálkút fúrása – tájékoztatott a kivitelező Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Péter Tamás a további munkafolyamattal kapcsolatban elmondta, két héten belül a távvezetékek és a hőközpont kiépítése is elindul, majd két visszasajtolókutat létesítenek. Újszegeden a Kisstadionba kerül a második termálkút, s ahogy a szegedi oldalon fekvőhöz, ahhoz is két visszasajtolókút kapcsolódik, mégpedig az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar területén, illetve a Herman Ottó Kollégium melletti részen. A tervek szerint a két kaszkádrendszert másfél év múlva, 2014 őszére adhatják át, s összesen 36 közintézményt fűtését oldhatják meg ezekkel. Mint megtudtuk: az érintett egységekben a gázfűtés 80 százalékát váltják ki megújuló energiával, ami nemcsak jelentős költségmegtakarítással jár, hanem környezetvédelmi szempontból is előremutató. Az idei esztendő végére a klinika melletti termálkútnak már legalább próbaüzemmódban kell működnie, míg az újszegedi a jövő évi fűtésszezonban szolgálhatja ki az igényeket.

 

– A belvárosi termálkút az épülő 265 ágyas magkórház, a meglévő 410 ágyas klinika és a sürgősségi betegellátó osztály fűtését teljes mértékben meg fogja oldani – érzékeltette a fejlesztés fontosságát és az egyetem elkötelezettségét Majó Zoltán.

SZTEinfo

Desktop
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.