SZTE Info

Randi 6 perc alatt a szegedi egyetemen

Szakemberek szerint mindössze 3 másodperc az az idő, ami alatt külső megjelenés alapján eldöntjük valakiről, szimpatikus-e a számunkra vagy sem. A „6 perces randi” résztvevőinek ugyan kicsit több idő jut az ismerkedésre, mégis felmerül a kérdés: megfejthető-e a másik fél kevesebb mint 10 perc alatt?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_001Az első benyomás a legfontosabb hatás, amit a környezetünkben lévőkre teszünk. Néhány másodperc leforgása elegendő arra, hogy elnyerjük a másik ember szimpátiáját vagy éppen arra, hogy beskatulyázzon bennünket. Felgyorsult világunkban igen kevés időnk jut a másokkal való mélyebb ismerkedésre: az életpálya, valamint a biztos társadalmi háttér kiépítése felemészti az időnket és az energiáinkat. Különösen igaz ez az idősebb, 30 éves és az a fölötti korosztály képviselőire. Ezt a problémát ismerte fel Fizel Nikolett Gréta, az úgynevezett 6 perces randi találkozó-sorozatok főszervezője, az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatója is.

 

Egyszerű szabályok

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_003Mint azt Fizel Nikolettől megtudtuk, a rapid randevúk már több mint három éve sikeresen működnek a Hattyas sori JUGYU Klubban, az idősebb korosztálynak szóló 25+ ismerkedős estet pedig tavaly rendezték meg először. Felbuzdulva az általános gyors randi sikerein döntöttek úgy a szervezők, hogy megkönnyítik a húsz fölöttiek ismerkedését. A játékszabályok alapvetően nagyon egyszerűek. – Mindenki mindenkivel 6 percet beszélget, ennek végeztével egy óracsörgés jelez, és elhalkul a zene. Az urak egy székkel arrább ülnek, ahol várja őket egy másik hölgy, ezután pedig újra elkezdődik a 6 perc – ez körforgásszerűen megy tovább. Közben szimpátialapokon értékelik egymást a részvevők, oly módon, hogy randiznának-e a későbbiekben az illetővel, avagy sem. Amennyiben azt jelölik, hogy randiznának, akkor mi összegyűjtjük a lapokat, megnézzük az egyezéseket, és elküldjük az elérhetőségeket 24 órán belül – hallottuk tőle. Speciális esetnek számít, ha az egyik nemből kevesebben képviseltetik magukat. Ilyenkor az a helyzet áll elő, hogy az egymás mellett ülő hölgyek egy-egy ismerkedési körből kimaradnak.

 

A randi egy hölgy szemüvegén keresztül

A rendezvény közben az egyik – neve elhallgatását kérő – kimaradt hölggyel arról beszélgettük, mikért értékeli a programot, illetve mit vár egy férfitól az első randin. Szimpátia alapján már feltűnt egy X jelölés az egyik férfi „randiznék vele” mezőjében. Róla annyit árult el, szívesen megismerkedne vele közelebbről is, de a többségben a korkülönbség miatt nem látja a lehetőséget. A randizó hölgy azt is elárulta, volt már olyan beszélgető partnere is, akit nem tartott szimpatikusnak, mégis érdemes témákkal töltötték ki a rendelkezésükre álló kurta időt. – Fontos a kor, a szimpátia, az egyéniség, hogy ne legyen anyámasszony katonája – tette hozzá nevetve, de szerinte nem itt fogja megismerni élete párját.

 

A főszervező szerint nehéz nyomon követni, hogy a gyors randi utáni találkozásokból lesz-e tartós szerelem. Ugyanakkor személyesen ismer néhány párt, akik a 6 perces randi keretében ismerkedtek meg egymással, és jelenleg párkapcsolatban élnek. Mivel ezeket az eseményeket elsősorban az SZTE hallgatóihoz igazítják, ezért várhatóan szeptember-október hónapokban rendezik meg a következő általános és 25 pluszos 6 perces randikat.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.