SZTE Info

Randi 6 perc alatt a szegedi egyetemen

Szakemberek szerint mindössze 3 másodperc az az idő, ami alatt külső megjelenés alapján eldöntjük valakiről, szimpatikus-e a számunkra vagy sem. A „6 perces randi” résztvevőinek ugyan kicsit több idő jut az ismerkedésre, mégis felmerül a kérdés: megfejthető-e a másik fél kevesebb mint 10 perc alatt?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_001Az első benyomás a legfontosabb hatás, amit a környezetünkben lévőkre teszünk. Néhány másodperc leforgása elegendő arra, hogy elnyerjük a másik ember szimpátiáját vagy éppen arra, hogy beskatulyázzon bennünket. Felgyorsult világunkban igen kevés időnk jut a másokkal való mélyebb ismerkedésre: az életpálya, valamint a biztos társadalmi háttér kiépítése felemészti az időnket és az energiáinkat. Különösen igaz ez az idősebb, 30 éves és az a fölötti korosztály képviselőire. Ezt a problémát ismerte fel Fizel Nikolett Gréta, az úgynevezett 6 perces randi találkozó-sorozatok főszervezője, az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatója is.

 

Egyszerű szabályok

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_003Mint azt Fizel Nikolettől megtudtuk, a rapid randevúk már több mint három éve sikeresen működnek a Hattyas sori JUGYU Klubban, az idősebb korosztálynak szóló 25+ ismerkedős estet pedig tavaly rendezték meg először. Felbuzdulva az általános gyors randi sikerein döntöttek úgy a szervezők, hogy megkönnyítik a húsz fölöttiek ismerkedését. A játékszabályok alapvetően nagyon egyszerűek. – Mindenki mindenkivel 6 percet beszélget, ennek végeztével egy óracsörgés jelez, és elhalkul a zene. Az urak egy székkel arrább ülnek, ahol várja őket egy másik hölgy, ezután pedig újra elkezdődik a 6 perc – ez körforgásszerűen megy tovább. Közben szimpátialapokon értékelik egymást a részvevők, oly módon, hogy randiznának-e a későbbiekben az illetővel, avagy sem. Amennyiben azt jelölik, hogy randiznának, akkor mi összegyűjtjük a lapokat, megnézzük az egyezéseket, és elküldjük az elérhetőségeket 24 órán belül – hallottuk tőle. Speciális esetnek számít, ha az egyik nemből kevesebben képviseltetik magukat. Ilyenkor az a helyzet áll elő, hogy az egymás mellett ülő hölgyek egy-egy ismerkedési körből kimaradnak.

 

A randi egy hölgy szemüvegén keresztül

A rendezvény közben az egyik – neve elhallgatását kérő – kimaradt hölggyel arról beszélgettük, mikért értékeli a programot, illetve mit vár egy férfitól az első randin. Szimpátia alapján már feltűnt egy X jelölés az egyik férfi „randiznék vele” mezőjében. Róla annyit árult el, szívesen megismerkedne vele közelebbről is, de a többségben a korkülönbség miatt nem látja a lehetőséget. A randizó hölgy azt is elárulta, volt már olyan beszélgető partnere is, akit nem tartott szimpatikusnak, mégis érdemes témákkal töltötték ki a rendelkezésükre álló kurta időt. – Fontos a kor, a szimpátia, az egyéniség, hogy ne legyen anyámasszony katonája – tette hozzá nevetve, de szerinte nem itt fogja megismerni élete párját.

 

A főszervező szerint nehéz nyomon követni, hogy a gyors randi utáni találkozásokból lesz-e tartós szerelem. Ugyanakkor személyesen ismer néhány párt, akik a 6 perces randi keretében ismerkedtek meg egymással, és jelenleg párkapcsolatban élnek. Mivel ezeket az eseményeket elsősorban az SZTE hallgatóihoz igazítják, ezért várhatóan szeptember-október hónapokban rendezik meg a következő általános és 25 pluszos 6 perces randikat.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.