SZTE Info

Randi 6 perc alatt a szegedi egyetemen

Szakemberek szerint mindössze 3 másodperc az az idő, ami alatt külső megjelenés alapján eldöntjük valakiről, szimpatikus-e a számunkra vagy sem. A „6 perces randi” résztvevőinek ugyan kicsit több idő jut az ismerkedésre, mégis felmerül a kérdés: megfejthető-e a másik fél kevesebb mint 10 perc alatt?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_001Az első benyomás a legfontosabb hatás, amit a környezetünkben lévőkre teszünk. Néhány másodperc leforgása elegendő arra, hogy elnyerjük a másik ember szimpátiáját vagy éppen arra, hogy beskatulyázzon bennünket. Felgyorsult világunkban igen kevés időnk jut a másokkal való mélyebb ismerkedésre: az életpálya, valamint a biztos társadalmi háttér kiépítése felemészti az időnket és az energiáinkat. Különösen igaz ez az idősebb, 30 éves és az a fölötti korosztály képviselőire. Ezt a problémát ismerte fel Fizel Nikolett Gréta, az úgynevezett 6 perces randi találkozó-sorozatok főszervezője, az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatója is.

 

Egyszerű szabályok

SZS20130420_6_perces_randi_a_jugyu_klubban_003Mint azt Fizel Nikolettől megtudtuk, a rapid randevúk már több mint három éve sikeresen működnek a Hattyas sori JUGYU Klubban, az idősebb korosztálynak szóló 25+ ismerkedős estet pedig tavaly rendezték meg először. Felbuzdulva az általános gyors randi sikerein döntöttek úgy a szervezők, hogy megkönnyítik a húsz fölöttiek ismerkedését. A játékszabályok alapvetően nagyon egyszerűek. – Mindenki mindenkivel 6 percet beszélget, ennek végeztével egy óracsörgés jelez, és elhalkul a zene. Az urak egy székkel arrább ülnek, ahol várja őket egy másik hölgy, ezután pedig újra elkezdődik a 6 perc – ez körforgásszerűen megy tovább. Közben szimpátialapokon értékelik egymást a részvevők, oly módon, hogy randiznának-e a későbbiekben az illetővel, avagy sem. Amennyiben azt jelölik, hogy randiznának, akkor mi összegyűjtjük a lapokat, megnézzük az egyezéseket, és elküldjük az elérhetőségeket 24 órán belül – hallottuk tőle. Speciális esetnek számít, ha az egyik nemből kevesebben képviseltetik magukat. Ilyenkor az a helyzet áll elő, hogy az egymás mellett ülő hölgyek egy-egy ismerkedési körből kimaradnak.

 

A randi egy hölgy szemüvegén keresztül

A rendezvény közben az egyik – neve elhallgatását kérő – kimaradt hölggyel arról beszélgettük, mikért értékeli a programot, illetve mit vár egy férfitól az első randin. Szimpátia alapján már feltűnt egy X jelölés az egyik férfi „randiznék vele” mezőjében. Róla annyit árult el, szívesen megismerkedne vele közelebbről is, de a többségben a korkülönbség miatt nem látja a lehetőséget. A randizó hölgy azt is elárulta, volt már olyan beszélgető partnere is, akit nem tartott szimpatikusnak, mégis érdemes témákkal töltötték ki a rendelkezésükre álló kurta időt. – Fontos a kor, a szimpátia, az egyéniség, hogy ne legyen anyámasszony katonája – tette hozzá nevetve, de szerinte nem itt fogja megismerni élete párját.

 

A főszervező szerint nehéz nyomon követni, hogy a gyors randi utáni találkozásokból lesz-e tartós szerelem. Ugyanakkor személyesen ismer néhány párt, akik a 6 perces randi keretében ismerkedtek meg egymással, és jelenleg párkapcsolatban élnek. Mivel ezeket az eseményeket elsősorban az SZTE hallgatóihoz igazítják, ezért várhatóan szeptember-október hónapokban rendezik meg a következő általános és 25 pluszos 6 perces randikat.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."