SZTE Info

Szegedi sikerrel zárult a Regionális ENSZ Akadémia

Bécsben, a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók. A féléves program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók Bécsben. Az akadémia bő féléven át tartott, 2012 májusában, Prágában találkoztak először a kiválasztott osztrák, cseh, szlovák, szlovén és magyar egyetemisták, összesen harmincan. A RAUN program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt. A prágai megismerkedés után 2012 őszén Szegeden mélyült a tudás és a személyes kapcsolat.

 

Az akadémia zárására négy napra Bécsbe utazott az SZTE küldöttsége: a szervező és „csapatvezető” Szalai Anikó adjunktus, valamint Harkai István, Gottesman Dávid, Kecskés Tamás, Kereki Ádám, Kiss Barbara és Zalányi Sára hallgatók. A rendkívül feszített tempójú bécsi programon a résztvevők érdekes és informatív előadásokat hallottak az ENSZ-ben és az ENSZ szakosított intézményeiben dolgozó diplomatáktól és szakértőktől. Tájékozódhattak arról, milyen karrierlehetőségek vannak a nemzetközi szervezetek világában. Az esemény fő kérdése: vajon alkalmazkodott-e az ENSZ a 21. század kihívásaihoz? Ezzel összefüggésben hallhattak a nukleáris leszereléssel, az atomenergia békés célú felhasználásával és a terrorizmussal, szervezett bűnözéssel kapcsolatos problémákról is.

 

A hallgatói projektek bemutatása volt a leginkább várt esemény. Minden csapat előadta, hogy mit kutatott, és milyen eredményre jutott. Változatos témaválasztással rukkoltak elő a fiatalok a nukleáris energiától kezdve, a békén és biztonságon, valamint gazdasági fejlődésen át egészen a klímaváltozásig. A diákok 3-4 fős csoportokban dolgoztak ősszel, a kutatási eredményeiket pedig egy 20 oldalas tanulmányba foglalták össze. Ezeket az eredményeket adták elő a bécsi ENSZ Központban nemzetközi szakértők előtt.

 

A téma szerint három kategóriába csoportosítva szerepeltek: nukleáris energia, béke és biztonság, 21. századi nemzetközi kihívások. Az első kategóriában egy szegedi hallgató, Harkai István volt érintett, aki csapatával a nukleáris energia békés célú felhasználásával összefüggő kérdésekre kereste a választ a közép-kelet-európai térségben.

A második kategóriában Kereki Ádám külföldi társaival a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi fellépést értékelte, míg Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csoportja a bukott államokkal összefüggő nemzetközi jogi problémákat boncolgatta.

 

A harmadik kategóriában Kiss Barbara csapata a klímaváltozás miatt elvándorlást, illetve elmenekülést, míg Zalányi Sára és együttese a kelet-európai térség államai viszonyát az ENSZ-szel vizsgálta. A szakértőkből álló zsűri minden kategóriában hirdetett nyertest, így oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át az első kategóriában Harkai István csapattársaival, a második kategóriában Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csapata, a harmadik kategóriában pedig Kiss Barbara kutatótársaival. A hallgatók mellett oklevelet kaptak az ENSZ-től és az ACUNS-tól a nemzeti szervezők is.

 

A programban való részvételt az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal, az Európa-tanulmányok Központ és a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék támogatta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00