SZTE Info

Szegedi sikerrel zárult a Regionális ENSZ Akadémia

Bécsben, a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók. A féléves program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók Bécsben. Az akadémia bő féléven át tartott, 2012 májusában, Prágában találkoztak először a kiválasztott osztrák, cseh, szlovák, szlovén és magyar egyetemisták, összesen harmincan. A RAUN program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt. A prágai megismerkedés után 2012 őszén Szegeden mélyült a tudás és a személyes kapcsolat.

 

Az akadémia zárására négy napra Bécsbe utazott az SZTE küldöttsége: a szervező és „csapatvezető” Szalai Anikó adjunktus, valamint Harkai István, Gottesman Dávid, Kecskés Tamás, Kereki Ádám, Kiss Barbara és Zalányi Sára hallgatók. A rendkívül feszített tempójú bécsi programon a résztvevők érdekes és informatív előadásokat hallottak az ENSZ-ben és az ENSZ szakosított intézményeiben dolgozó diplomatáktól és szakértőktől. Tájékozódhattak arról, milyen karrierlehetőségek vannak a nemzetközi szervezetek világában. Az esemény fő kérdése: vajon alkalmazkodott-e az ENSZ a 21. század kihívásaihoz? Ezzel összefüggésben hallhattak a nukleáris leszereléssel, az atomenergia békés célú felhasználásával és a terrorizmussal, szervezett bűnözéssel kapcsolatos problémákról is.

 

A hallgatói projektek bemutatása volt a leginkább várt esemény. Minden csapat előadta, hogy mit kutatott, és milyen eredményre jutott. Változatos témaválasztással rukkoltak elő a fiatalok a nukleáris energiától kezdve, a békén és biztonságon, valamint gazdasági fejlődésen át egészen a klímaváltozásig. A diákok 3-4 fős csoportokban dolgoztak ősszel, a kutatási eredményeiket pedig egy 20 oldalas tanulmányba foglalták össze. Ezeket az eredményeket adták elő a bécsi ENSZ Központban nemzetközi szakértők előtt.

 

A téma szerint három kategóriába csoportosítva szerepeltek: nukleáris energia, béke és biztonság, 21. századi nemzetközi kihívások. Az első kategóriában egy szegedi hallgató, Harkai István volt érintett, aki csapatával a nukleáris energia békés célú felhasználásával összefüggő kérdésekre kereste a választ a közép-kelet-európai térségben.

A második kategóriában Kereki Ádám külföldi társaival a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi fellépést értékelte, míg Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csoportja a bukott államokkal összefüggő nemzetközi jogi problémákat boncolgatta.

 

A harmadik kategóriában Kiss Barbara csapata a klímaváltozás miatt elvándorlást, illetve elmenekülést, míg Zalányi Sára és együttese a kelet-európai térség államai viszonyát az ENSZ-szel vizsgálta. A szakértőkből álló zsűri minden kategóriában hirdetett nyertest, így oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át az első kategóriában Harkai István csapattársaival, a második kategóriában Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csapata, a harmadik kategóriában pedig Kiss Barbara kutatótársaival. A hallgatók mellett oklevelet kaptak az ENSZ-től és az ACUNS-tól a nemzeti szervezők is.

 

A programban való részvételt az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal, az Európa-tanulmányok Központ és a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék támogatta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig