SZTE Info

Szegedi sikerrel zárult a Regionális ENSZ Akadémia

Bécsben, a Regionális ENSZ Akadémia záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók. A féléves program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Regionális ENSZ Akadémia (RAUN – Regional Academy on the United Nations) záróeseményén vettek részt szegedi hallgatók Bécsben. Az akadémia bő féléven át tartott, 2012 májusában, Prágában találkoztak először a kiválasztott osztrák, cseh, szlovák, szlovén és magyar egyetemisták, összesen harmincan. A RAUN program több mint képzés, a szakmai előadások és workshopok mellett a résztvevők kisebb csoportokban, kutatóprojektben dolgoztak együtt. A prágai megismerkedés után 2012 őszén Szegeden mélyült a tudás és a személyes kapcsolat.

 

Az akadémia zárására négy napra Bécsbe utazott az SZTE küldöttsége: a szervező és „csapatvezető” Szalai Anikó adjunktus, valamint Harkai István, Gottesman Dávid, Kecskés Tamás, Kereki Ádám, Kiss Barbara és Zalányi Sára hallgatók. A rendkívül feszített tempójú bécsi programon a résztvevők érdekes és informatív előadásokat hallottak az ENSZ-ben és az ENSZ szakosított intézményeiben dolgozó diplomatáktól és szakértőktől. Tájékozódhattak arról, milyen karrierlehetőségek vannak a nemzetközi szervezetek világában. Az esemény fő kérdése: vajon alkalmazkodott-e az ENSZ a 21. század kihívásaihoz? Ezzel összefüggésben hallhattak a nukleáris leszereléssel, az atomenergia békés célú felhasználásával és a terrorizmussal, szervezett bűnözéssel kapcsolatos problémákról is.

 

A hallgatói projektek bemutatása volt a leginkább várt esemény. Minden csapat előadta, hogy mit kutatott, és milyen eredményre jutott. Változatos témaválasztással rukkoltak elő a fiatalok a nukleáris energiától kezdve, a békén és biztonságon, valamint gazdasági fejlődésen át egészen a klímaváltozásig. A diákok 3-4 fős csoportokban dolgoztak ősszel, a kutatási eredményeiket pedig egy 20 oldalas tanulmányba foglalták össze. Ezeket az eredményeket adták elő a bécsi ENSZ Központban nemzetközi szakértők előtt.

 

A téma szerint három kategóriába csoportosítva szerepeltek: nukleáris energia, béke és biztonság, 21. századi nemzetközi kihívások. Az első kategóriában egy szegedi hallgató, Harkai István volt érintett, aki csapatával a nukleáris energia békés célú felhasználásával összefüggő kérdésekre kereste a választ a közép-kelet-európai térségben.

A második kategóriában Kereki Ádám külföldi társaival a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi fellépést értékelte, míg Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csoportja a bukott államokkal összefüggő nemzetközi jogi problémákat boncolgatta.

 

A harmadik kategóriában Kiss Barbara csapata a klímaváltozás miatt elvándorlást, illetve elmenekülést, míg Zalányi Sára és együttese a kelet-európai térség államai viszonyát az ENSZ-szel vizsgálta. A szakértőkből álló zsűri minden kategóriában hirdetett nyertest, így oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át az első kategóriában Harkai István csapattársaival, a második kategóriában Kecskés Tamás és Gottesman Dávid csapata, a harmadik kategóriában pedig Kiss Barbara kutatótársaival. A hallgatók mellett oklevelet kaptak az ENSZ-től és az ACUNS-tól a nemzeti szervezők is.

 

A programban való részvételt az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal, az Európa-tanulmányok Központ és a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék támogatta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.