Bezár

Hírarchívum

Távcsöves bemutatók és mobilplanetárium a Csillagászat Napján

Távcsöves bemutatók és mobilplanetárium a Csillagászat Napján

2013. április 16.
2 perc

A Csillagászat Napját áprilisban a Hold első negyedéhez legközelebb eső szombaton rendezik meg. Idén ez a nap április 20-a.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ilyenkor világszerte az amatőr és profi csillagászok úgynevezett járdacsillagászatot és távcsöves bemutatót tartanak. Távcsöveiket az utcára, nyílt terekre kitéve lehetőséget adnak rá, hogy az aktuális égi jelenségeket és a megfigyelhető bolygókat az érdeklődők – kicsik és nagyok is – megtekinthessék.

 

Szegeden a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában április 19-én, pénteken 17.30 órától 19 óráig Utazás a Naprendszerben címmel előadást, majd csillagászati műszerbemutatót tart. A program ingyenes. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportja és a PACSI április 20-án, szombaton a Dóm téren szintén ingyenes programot tart az érdeklődőknek délutántól egészen éjfélig. Először speciális szűrők segítségével a Nappal lehet megismerkedni a távcsöveken keresztül. Az est beköszöntével több távcsövön keresztül lehet megtekinteni a Hold felszínét és az égbolton szabad szemmel nem látható objektumokat. A Dóm tér ismét sötétségbe borul: a fogadalmi templom díszkivilágítását lekapcsoltatják, így az ottani fényszennyezés erre az estére szünetel. 15 és 16.30 óra között csillagászati műszerbemutatót tartanak. 16 órától kezdődnek a távcsöves bemutatók, melyek egészen éjfélig tartanak. Lézeres csillagképtúrát is szerveznek. A PACSI egy új mobilplanetáriumot állít fel a téren, amelyben planetáriumi előadások és teljes kupolás filmbemutatók lesznek 17 és 21 óra között.

 

2011-ben a szegedi eseményekre 4500-an látogattak ki, 2012-ben pedig – mivel pünkösdre esett – 2500-an vettek részt rajta. Idén is várják az érdeklődőket. A Csillagászat Napjához kötődő programok mindegyike ingyenes, így érdemes kilátogatni a családdal, és megcsodálni a Nap foltjait, a Jupiter viharos felszínét vagy a kráterekkel csipkézett Holdat, és meghallgatni az előadásokat is.

 

Illés Réka Gabriella

csillagaszat

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek