SZTE Info

A vallás szerepe az európai kulturális identitásban

Európa vallási sokszínűségéről, a vallás előtt álló kihívásokról, az európai kulturális identitásról lesz szó azon a fórumon, melyet április 25-én rendeznek Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában” – ezzel a címmel tartja meg szakmai programját a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (SZTE ÁJTK) Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete (NRTI) keretében működő EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda. A X. Egyetemi Tavasz keretében sorra kerülő április 25-i konferenciának a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ad otthont (Szeged, Somogyi utca 7.).

 

Az esemény rendezvény fő célja, hogy felkeltse azok érdeklődését, akiket foglalkoztat a vallások

szerepe európai kontextusban. A szervezők szerint döntő fontosságú, hogy vallási szempontból értékeljük azt a sokszínűséget, amely a tagországokban élők identitását és együttélését – túl az

európaiság hozzáadott értékén – erősíteni, meghatározni képes. A mindennapokban jelen lévő kihívásokon keresztül kívánják bemutatni a vallás mint vezérlő tényező szerepét az európai kulturális identitás meghatározásában és erősítésében

 

A rendezvény április 25-én (csütörtökön) 10 órakor kezdődik. A délelőtti részben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a vallások szerepét elemzi a változó Európában, Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottságának igazgatója a vallások közötti párbeszéd esélyeit taglalja, míg Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil

társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt vázolja, hogyan valósul meg a vallásszabadság a Lisszaboni Szerződés tükrében.

 

A konferencia az ebédszünetet követően 13 órakor folytatódik. A délutáni szekcióban két nagy témakört járnak körbe a szakértők. Sulyok Tamás ügyvéd, osztrák tiszteletbeli konzul, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék meghívott előadója a vallás és az európai integráció összefüggéseiről, Rebecca Catto, a Coventry Egyetem Társadalmi Kapcsolatok Központ tudományos munkatársa a fiatalság integrációjáról szól. Végezetül a Vallás és társadalom: hatás-ellenhatás és társadalmi felelősségvállalás című blokkban Kelet- és Közép-Európa viszonyait Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék tanszékvezető professzora ábrázolja, míg a nyugat-európai helyzetet Martin Ramstedt, a Max Planck Szociálantropológiai Intézet Jog- és

Vallástudományi Kutatócsoport tudományos főmunkatársa ismerteti.

 

A részvételi szándékot 2013. április 23-ig az alábbi módokon lehet jelezni: www.u-szeged.hu/irsi/ed (Aktualitások, Rendezvények menüpont), ed@irsi.u-szeged.hu, 62/544-242.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.