SZTE Info

A vallás szerepe az európai kulturális identitásban

Európa vallási sokszínűségéről, a vallás előtt álló kihívásokról, az európai kulturális identitásról lesz szó azon a fórumon, melyet április 25-én rendeznek Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában” – ezzel a címmel tartja meg szakmai programját a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (SZTE ÁJTK) Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete (NRTI) keretében működő EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda. A X. Egyetemi Tavasz keretében sorra kerülő április 25-i konferenciának a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ad otthont (Szeged, Somogyi utca 7.).

 

Az esemény rendezvény fő célja, hogy felkeltse azok érdeklődését, akiket foglalkoztat a vallások

szerepe európai kontextusban. A szervezők szerint döntő fontosságú, hogy vallási szempontból értékeljük azt a sokszínűséget, amely a tagországokban élők identitását és együttélését – túl az

európaiság hozzáadott értékén – erősíteni, meghatározni képes. A mindennapokban jelen lévő kihívásokon keresztül kívánják bemutatni a vallás mint vezérlő tényező szerepét az európai kulturális identitás meghatározásában és erősítésében

 

A rendezvény április 25-én (csütörtökön) 10 órakor kezdődik. A délelőtti részben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a vallások szerepét elemzi a változó Európában, Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottságának igazgatója a vallások közötti párbeszéd esélyeit taglalja, míg Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil

társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt vázolja, hogyan valósul meg a vallásszabadság a Lisszaboni Szerződés tükrében.

 

A konferencia az ebédszünetet követően 13 órakor folytatódik. A délutáni szekcióban két nagy témakört járnak körbe a szakértők. Sulyok Tamás ügyvéd, osztrák tiszteletbeli konzul, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék meghívott előadója a vallás és az európai integráció összefüggéseiről, Rebecca Catto, a Coventry Egyetem Társadalmi Kapcsolatok Központ tudományos munkatársa a fiatalság integrációjáról szól. Végezetül a Vallás és társadalom: hatás-ellenhatás és társadalmi felelősségvállalás című blokkban Kelet- és Közép-Európa viszonyait Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék tanszékvezető professzora ábrázolja, míg a nyugat-európai helyzetet Martin Ramstedt, a Max Planck Szociálantropológiai Intézet Jog- és

Vallástudományi Kutatócsoport tudományos főmunkatársa ismerteti.

 

A részvételi szándékot 2013. április 23-ig az alábbi módokon lehet jelezni: www.u-szeged.hu/irsi/ed (Aktualitások, Rendezvények menüpont), ed@irsi.u-szeged.hu, 62/544-242.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig