SZTE Info

Velenczei Tamás trombitaművész tart mesterkurzust az SZTE-n

A TRIOLA Alapítvány által szervezett tehetségnapon április 13-án 11 órától az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay-termében találkozhatunk Velenczei Tamással, a világ első számú zenekaraként számon tartott Berlini Filharmonikusok szólótrombitásával, berlini Herbert von Karajan Zenekari Akadémia tanárával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kurzust Kerek Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja nyitja meg. A tehetségnap további programjaként a TRIOLA Alapítvány és a TRIOLA Alapfokú Művészeti Iskola mutatkozik be. Gondolatok a tehetségről címmel szóló előadást tart Gévayné Janurik Márta, az SZTE Zeneművészeti Karának főiskolai docense, a kuratórium elnöke. Előadásában a tehetségkutatások eredményeit foglalja össze, illetve a tehetségkutatások eredményeként az oktatás és a hétköznapi emberek számára levonható tapasztalatokat összegzi. A program további része Czeglédi Ibolya, a TRIOLA Iskola igazgatója tehetséges hegedűs tanítványainak hangversenye. „A kezdetektől” címmel bemutatkoznak jelenlegi és külföldi neves zenekarokban dolgozó régi tanítványai. Széplakiné Tamási Gabriella üvegtervező iparművész kiállításának megnyitója után pedig az eseményt a résztvevőkkel való kötetlen beszélgetés zárja.

 

A TRIOLA Alapítvány és művészeti iskola tevékenységéről

A személyiség harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlen a művészetekkel történő foglalkozás. A művészetek gyakorlása egyrészt értelmes, tartalmas elfoglaltságot nyújt a tanulóknak, másrészt a készség és képességfejlődés sokoldalú lehetőségét nyújtja. A művészetekkel történő foglalkozás érzelmi gazdagodást eredményez, és hozzájárul az érzelmek hagyományok által irányított kifejezésének elsajátításához. A TRIOLA Művészpalántákért és Oktatóikért Alapítvány 2002-ben jött létre, alapítója Kosztándi Rita. Az alapítvány több célkitűzést tart szem előtt. Egyrészt megteremti a TRIOLA Iskola működésének feltételeit. Célja, hogy olyan művészeti iskola működését segítse elő, amely a lakosság szélesebb körében képes megismertetni és megszerettetni a különböző művészeti ágakat. Az alapítvány fenntartói és az iskola vezetése fontosnak tartja, hogy az iskola által kínált lehetőségek közül minden gyermek találja meg azt a művészeti területet, művészeti tevékenységet, amelyben örömét leli, és amelynek gyakorlása során képességei kibontakozhatnak.

 

A széles körű művészetoktatás mellett az oktatás kiemelten fontos feladata a tehetségek felismerése, gondozása. Az iskola tanárai a tehetséges tanulók számára személyre szabott fejlesztőprogramot dolgoznak ki. Széplakiné Tamási Gabriella üvegtervező iparművész csoportjaiban elsősorban sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű gyermekeket oktat. Közülük nyolc tehetséges tanulóval kiemelt tehetséggondozó programot végez. Tanítványai között olyan 12 éves gyermek is akad, aki számára a társadalomba történő beilleszkedés komoly nehézséget jelent. Számára – rendkívüli tehetsége folytán – az integrációhoz pillanatnyilag az egyetlen lehetőséget a személyre szabott képzőművészeti foglalkozások jelentik.

 

A tehetséggondozás és a hátránykompenzáció a táncművészeti ágon belül is megjelenik. A tehetséges tanulók számára az intézmény versenyeken való részvételt biztosít. Kummer Zsuzsanna, az iskola táncművész tanára szívesen és rendszeresen hoz létre olyan produkciókat, alakít ki olyan koreográfiákat is, amelyek segítségével ép és mozgásukban korlátozott gyermekek közös produkciókban szerepelhetnek.

 

A TRIOLA Alapítvány a TÁMOP-3.4.4/B-11/2 pályázatban tehetséggondozó programok megvalósítását vállalta. A zene, tánc és képzőművészet területén több megyében is megjelennek. Az iskola tanárai számára szakmai továbbképzést, szakmai hospitálásokat, látogatásokat, továbbképzéseket szerveznek.

 

Velenczei Tamás

Velenczei_Tamas_fotoVelenczei Tamás szegedi és budapesti tanulmányai után amerikai ösztöndíjjal Kaliforniában, később a Solti György és Soros György által létrehozott alapítvány támogatásával a Chicagói Szimfonikus Zenekarnál tanult, Adolph Herseth irányításával. 1983-tól tagja volt a Rádiózenekarnak, majd szólótrombitása lett a később állandósított Budapesti Fesztiválzenekarnak. Hosszú éveken át zenélt a magyar zenei élet kiválóságaival, így Rolla Jánossal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Több nemzetközi verseny győztese Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban. 2000 márciusa óta szólótrombitása a Berlini Filharmonikus Zenekarnak. Zenekari elfoglaltsága mellett különböző kamaraegyüttesekben is játszik. Tanít a Herbert von Karajan által alapított zenekari akadémián, valamint nemzetközi mesterkurzusokon.

 

SZTEinfo


Meghivo_Triola_Tehetsegnap_04.13-1

Meghivo_Triola_Tehetsegnap_04.13-2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja