SZTE Info

Velenczei Tamás trombitaművész tart mesterkurzust az SZTE-n

A TRIOLA Alapítvány által szervezett tehetségnapon április 13-án 11 órától az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay-termében találkozhatunk Velenczei Tamással, a világ első számú zenekaraként számon tartott Berlini Filharmonikusok szólótrombitásával, berlini Herbert von Karajan Zenekari Akadémia tanárával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kurzust Kerek Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja nyitja meg. A tehetségnap további programjaként a TRIOLA Alapítvány és a TRIOLA Alapfokú Művészeti Iskola mutatkozik be. Gondolatok a tehetségről címmel szóló előadást tart Gévayné Janurik Márta, az SZTE Zeneművészeti Karának főiskolai docense, a kuratórium elnöke. Előadásában a tehetségkutatások eredményeit foglalja össze, illetve a tehetségkutatások eredményeként az oktatás és a hétköznapi emberek számára levonható tapasztalatokat összegzi. A program további része Czeglédi Ibolya, a TRIOLA Iskola igazgatója tehetséges hegedűs tanítványainak hangversenye. „A kezdetektől” címmel bemutatkoznak jelenlegi és külföldi neves zenekarokban dolgozó régi tanítványai. Széplakiné Tamási Gabriella üvegtervező iparművész kiállításának megnyitója után pedig az eseményt a résztvevőkkel való kötetlen beszélgetés zárja.

 

A TRIOLA Alapítvány és művészeti iskola tevékenységéről

A személyiség harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlen a művészetekkel történő foglalkozás. A művészetek gyakorlása egyrészt értelmes, tartalmas elfoglaltságot nyújt a tanulóknak, másrészt a készség és képességfejlődés sokoldalú lehetőségét nyújtja. A művészetekkel történő foglalkozás érzelmi gazdagodást eredményez, és hozzájárul az érzelmek hagyományok által irányított kifejezésének elsajátításához. A TRIOLA Művészpalántákért és Oktatóikért Alapítvány 2002-ben jött létre, alapítója Kosztándi Rita. Az alapítvány több célkitűzést tart szem előtt. Egyrészt megteremti a TRIOLA Iskola működésének feltételeit. Célja, hogy olyan művészeti iskola működését segítse elő, amely a lakosság szélesebb körében képes megismertetni és megszerettetni a különböző művészeti ágakat. Az alapítvány fenntartói és az iskola vezetése fontosnak tartja, hogy az iskola által kínált lehetőségek közül minden gyermek találja meg azt a művészeti területet, művészeti tevékenységet, amelyben örömét leli, és amelynek gyakorlása során képességei kibontakozhatnak.

 

A széles körű művészetoktatás mellett az oktatás kiemelten fontos feladata a tehetségek felismerése, gondozása. Az iskola tanárai a tehetséges tanulók számára személyre szabott fejlesztőprogramot dolgoznak ki. Széplakiné Tamási Gabriella üvegtervező iparművész csoportjaiban elsősorban sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű gyermekeket oktat. Közülük nyolc tehetséges tanulóval kiemelt tehetséggondozó programot végez. Tanítványai között olyan 12 éves gyermek is akad, aki számára a társadalomba történő beilleszkedés komoly nehézséget jelent. Számára – rendkívüli tehetsége folytán – az integrációhoz pillanatnyilag az egyetlen lehetőséget a személyre szabott képzőművészeti foglalkozások jelentik.

 

A tehetséggondozás és a hátránykompenzáció a táncművészeti ágon belül is megjelenik. A tehetséges tanulók számára az intézmény versenyeken való részvételt biztosít. Kummer Zsuzsanna, az iskola táncművész tanára szívesen és rendszeresen hoz létre olyan produkciókat, alakít ki olyan koreográfiákat is, amelyek segítségével ép és mozgásukban korlátozott gyermekek közös produkciókban szerepelhetnek.

 

A TRIOLA Alapítvány a TÁMOP-3.4.4/B-11/2 pályázatban tehetséggondozó programok megvalósítását vállalta. A zene, tánc és képzőművészet területén több megyében is megjelennek. Az iskola tanárai számára szakmai továbbképzést, szakmai hospitálásokat, látogatásokat, továbbképzéseket szerveznek.

 

Velenczei Tamás

Velenczei_Tamas_fotoVelenczei Tamás szegedi és budapesti tanulmányai után amerikai ösztöndíjjal Kaliforniában, később a Solti György és Soros György által létrehozott alapítvány támogatásával a Chicagói Szimfonikus Zenekarnál tanult, Adolph Herseth irányításával. 1983-tól tagja volt a Rádiózenekarnak, majd szólótrombitása lett a később állandósított Budapesti Fesztiválzenekarnak. Hosszú éveken át zenélt a magyar zenei élet kiválóságaival, így Rolla Jánossal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Több nemzetközi verseny győztese Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban. 2000 márciusa óta szólótrombitása a Berlini Filharmonikus Zenekarnak. Zenekari elfoglaltsága mellett különböző kamaraegyüttesekben is játszik. Tanít a Herbert von Karajan által alapított zenekari akadémián, valamint nemzetközi mesterkurzusokon.

 

SZTEinfo


Meghivo_Triola_Tehetsegnap_04.13-1

Meghivo_Triola_Tehetsegnap_04.13-2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.