SZTE Info

Beteg a képernyőn – videokapcsolat Szeged és Temesvár között

A korszerű egészségügyi ellátás biztosítása mellett az orvosképzés szakmai gyakorlati és oktatási anyagának bővítése is a célja annak a projektnek, melynek keretében a szegedi egyetem és temesvári partnere speciális videokonferencia-rendszert épített ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6364A HURO-TELEMED projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be. Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor-Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának szakemberei a jövőben videokapcsolat létesítésével közösen áttekinthetik az adott (magyar vagy román) beteg dokumentációit, együtt követhetik végig a betegen végzett endoszkópos és ultrahangvizsgálatokat, egymással konzultálva határozhatják meg a diagnózist, és tervezhetik meg a beteg kezelését. A rendszert jól lehet alkalmazni az úgynevezett gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, a kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén. Ennek megfelelően képet kaphatnak a beteg tápcsatornájának alsó és felső részéről egyaránt, valamint a gyomorról, a májról és az eperendszerről is – magyarázta Wittmann Tibor, az I. sz. Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora, a projekt vezetője.

 

A partnerek a február 22-i szakmai program alkalmával ismét megállapíthatták, bár a világon több helyen láttak már ilyen rendszert, a szeged-temesvári rendkívül jó minőségi kapcsolatot tesz lehetővé a megfelelő internetkapcsolat és egy nagyfelbontású kamera, valamint képernyő segítségével.

 

IMG_2114Wittmann professzor elmondta, a projekt egyik célja, hogy a videokonferenciás konzíliumok révén a két ország szomszédos régióiban javuljon a betegek gasztroenterológiai ellátásának színvonala. Kiemelt szempont volt az orvostanhallgatók képzésének, illetve az orvosok továbbképzésének segítése is, ugyanis mindkét universitas medikusai és szakorvosjelöltjei számára jelentősen szélesedhet a tudásanyag a rendszer révén, mely képes a videókat, felvételeket rögzíteni is – ezeket később tananyagként használhatják a medikusok. A szakember végül azt is kiemelte, a rendszer más európai vagy akár amerikai videokonferenciás állomással is kapcsolatba tud lépni.

 

Ioan Sporea, a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztrológiai Osztályának vezetője elmondta, immár közvetlenül kérhetik a szegedi kollégák segítségét egy-egy problémás beteg esetében, hiszen a Tisza-parti város szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az említett vizsgálatokban. Hangsúlyozta a tudás átadásnak fontosságát is, mint mondta, most már a fiatal temesvári orvosok is megismerkedhetnek a szegedi módszerekkel.

 

Wittmann Tibor végül elmondta, keresik a további együttműködés lehetőségeit, mind a temesváriak, mind a szegediek szerveznek továbbképzéseket, melyeken a részvétel a videokapcsolat révén már megoldott.

 

A rendszer kiépítése 188 380 euróba került, mely fele-fele arányban oszlott meg a két egyetem között, és 85 százalékban uniós forrásból valósult meg, maguk a technikai berendezések 70-70 ezer eurót tettek ki.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.