SZTE Info

Beteg a képernyőn – videokapcsolat Szeged és Temesvár között

A korszerű egészségügyi ellátás biztosítása mellett az orvosképzés szakmai gyakorlati és oktatási anyagának bővítése is a célja annak a projektnek, melynek keretében a szegedi egyetem és temesvári partnere speciális videokonferencia-rendszert épített ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6364A HURO-TELEMED projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be. Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor-Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának szakemberei a jövőben videokapcsolat létesítésével közösen áttekinthetik az adott (magyar vagy román) beteg dokumentációit, együtt követhetik végig a betegen végzett endoszkópos és ultrahangvizsgálatokat, egymással konzultálva határozhatják meg a diagnózist, és tervezhetik meg a beteg kezelését. A rendszert jól lehet alkalmazni az úgynevezett gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, a kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén. Ennek megfelelően képet kaphatnak a beteg tápcsatornájának alsó és felső részéről egyaránt, valamint a gyomorról, a májról és az eperendszerről is – magyarázta Wittmann Tibor, az I. sz. Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora, a projekt vezetője.

 

A partnerek a február 22-i szakmai program alkalmával ismét megállapíthatták, bár a világon több helyen láttak már ilyen rendszert, a szeged-temesvári rendkívül jó minőségi kapcsolatot tesz lehetővé a megfelelő internetkapcsolat és egy nagyfelbontású kamera, valamint képernyő segítségével.

 

IMG_2114Wittmann professzor elmondta, a projekt egyik célja, hogy a videokonferenciás konzíliumok révén a két ország szomszédos régióiban javuljon a betegek gasztroenterológiai ellátásának színvonala. Kiemelt szempont volt az orvostanhallgatók képzésének, illetve az orvosok továbbképzésének segítése is, ugyanis mindkét universitas medikusai és szakorvosjelöltjei számára jelentősen szélesedhet a tudásanyag a rendszer révén, mely képes a videókat, felvételeket rögzíteni is – ezeket később tananyagként használhatják a medikusok. A szakember végül azt is kiemelte, a rendszer más európai vagy akár amerikai videokonferenciás állomással is kapcsolatba tud lépni.

 

Ioan Sporea, a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztrológiai Osztályának vezetője elmondta, immár közvetlenül kérhetik a szegedi kollégák segítségét egy-egy problémás beteg esetében, hiszen a Tisza-parti város szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az említett vizsgálatokban. Hangsúlyozta a tudás átadásnak fontosságát is, mint mondta, most már a fiatal temesvári orvosok is megismerkedhetnek a szegedi módszerekkel.

 

Wittmann Tibor végül elmondta, keresik a további együttműködés lehetőségeit, mind a temesváriak, mind a szegediek szerveznek továbbképzéseket, melyeken a részvétel a videokapcsolat révén már megoldott.

 

A rendszer kiépítése 188 380 euróba került, mely fele-fele arányban oszlott meg a két egyetem között, és 85 százalékban uniós forrásból valósult meg, maguk a technikai berendezések 70-70 ezer eurót tettek ki.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.