SZTE Info

Beteg a képernyőn – videokapcsolat Szeged és Temesvár között

A korszerű egészségügyi ellátás biztosítása mellett az orvosképzés szakmai gyakorlati és oktatási anyagának bővítése is a célja annak a projektnek, melynek keretében a szegedi egyetem és temesvári partnere speciális videokonferencia-rendszert épített ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6364A HURO-TELEMED projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be. Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor-Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának szakemberei a jövőben videokapcsolat létesítésével közösen áttekinthetik az adott (magyar vagy román) beteg dokumentációit, együtt követhetik végig a betegen végzett endoszkópos és ultrahangvizsgálatokat, egymással konzultálva határozhatják meg a diagnózist, és tervezhetik meg a beteg kezelését. A rendszert jól lehet alkalmazni az úgynevezett gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, a kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén. Ennek megfelelően képet kaphatnak a beteg tápcsatornájának alsó és felső részéről egyaránt, valamint a gyomorról, a májról és az eperendszerről is – magyarázta Wittmann Tibor, az I. sz. Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora, a projekt vezetője.

 

A partnerek a február 22-i szakmai program alkalmával ismét megállapíthatták, bár a világon több helyen láttak már ilyen rendszert, a szeged-temesvári rendkívül jó minőségi kapcsolatot tesz lehetővé a megfelelő internetkapcsolat és egy nagyfelbontású kamera, valamint képernyő segítségével.

 

IMG_2114Wittmann professzor elmondta, a projekt egyik célja, hogy a videokonferenciás konzíliumok révén a két ország szomszédos régióiban javuljon a betegek gasztroenterológiai ellátásának színvonala. Kiemelt szempont volt az orvostanhallgatók képzésének, illetve az orvosok továbbképzésének segítése is, ugyanis mindkét universitas medikusai és szakorvosjelöltjei számára jelentősen szélesedhet a tudásanyag a rendszer révén, mely képes a videókat, felvételeket rögzíteni is – ezeket később tananyagként használhatják a medikusok. A szakember végül azt is kiemelte, a rendszer más európai vagy akár amerikai videokonferenciás állomással is kapcsolatba tud lépni.

 

Ioan Sporea, a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztrológiai Osztályának vezetője elmondta, immár közvetlenül kérhetik a szegedi kollégák segítségét egy-egy problémás beteg esetében, hiszen a Tisza-parti város szakemberei nagy gyakorlattal rendelkeznek az említett vizsgálatokban. Hangsúlyozta a tudás átadásnak fontosságát is, mint mondta, most már a fiatal temesvári orvosok is megismerkedhetnek a szegedi módszerekkel.

 

Wittmann Tibor végül elmondta, keresik a további együttműködés lehetőségeit, mind a temesváriak, mind a szegediek szerveznek továbbképzéseket, melyeken a részvétel a videokapcsolat révén már megoldott.

 

A rendszer kiépítése 188 380 euróba került, mely fele-fele arányban oszlott meg a két egyetem között, és 85 százalékban uniós forrásból valósult meg, maguk a technikai berendezések 70-70 ezer eurót tettek ki.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.