SZTE Info

Két szegedi növénybiológus a „szeretetre méltó tudományért”

Szegedi kutatók hozták el a „Scientia Amabilis Alapítvány a magyar növényélettanért” mindkét idei kutatási ösztöndíját: Ördögné Kolbert Zsuzsanna és Poór Péter, az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszékének tanársegédei tudhatják magukénak az elismerést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kuratórium elnöke Szigeti Zoltán, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének volt tanszékvezetője, tagjai pedig a növénybiológiával foglalkozó neves professzorok és tudományos kutatók. A fiatal növénybiológusok számára kiírt országos pályázaton csak e tudományterület képviselői versenyeznek. Az alapítvány szakértői értékelik az eddigi tudományos tevékenységet, valamint az adott pályázati évben megjelent, első szerzős publikációkat.

 

A növény megtisztítja!

kolbert_zsuzsanna2Ördögné Kolbert Zsuzsanna 2005-ben biológus, 2008-ban biológiatanár diplomát, 2009-ben PhD-fokozatot szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2008-tól a Növénybiológiai Tanszék egyetemi tanársegédje. Az alapítvány elismerését a nitrogén-monoxid növényi stresszválaszokban játszott szerepének tanulmányozásáért nyerte el.

 

Mint elmondta, napjaink aktuális problémája a környezet ipar, mezőgazdaság és közlekedés általi nehézfém szennyezése, ezért kutatásai erre fókuszálnak, és ebben rejlik jelentőségük.

– Hazánk területén ugyanis számos, nagy kiterjedésű nehézfémmel szennyezett terület található, melyek megtisztítása bizonyos növényfajok telepítésével lehetséges. Az úgynevezett fitoremediációra alkalmas növények közös tulajdonsága, hogy a közegből nagy mennyiségben képesek a nehézfémeket a gyökérzetükbe felvenni, majd a hajtásukba szállítani, így segítve elő a talajok szennyezésmentesítését. Kísérleti objektumaim az indiai mustár és az olajrepce, két fitoremediációs célra felhasználható növény, valamint az ezekkel egy családba tartozó, alapkutatások során gyakran alkalmazott modellnövény, a lúdfű – magyarázta a tanársegéd.

 

Fókuszban a nitrogén-monoxid

Kifejtette: kutatásai középpontjában az állati és növényi sejtek sokrétű funkcióval bíró, gáz halmazállapotú jelmolekulája, a nitrogén-monoxid (NO) áll. Az állatokban és az emberi szervezetben értágító hatása ismert, emiatt gyógyászati célokra alkalmazható. Nem kevésbé érdekes és összetett a NO növényi sejtekben betöltött szerepe, hiszen általános jelmolekulaként többek között a helyhez kötött életmódú növények növekedését és fejlődését szabályozza normál és környezeti stressz körülmények között. – Kutatásaim során a NO szintézisét, növekedésben betöltött szabályozó szerepét, hormonokkal és más jelmolekulákkal való kapcsolatát tanulmányozom nehézfém stressznek kitett növényfajokban. Kutatócsoportunk doktorandusz hallgatói, Megyeriné Pető Andrea, Lehotai Nóra és Feigl Gábor bekapcsolódnak a téma tanulmányozásába, az ő munkájuk nagy segítséget jelent e szerteágazó téma kidolgozásában, csakúgy, mint egykori témavezetőm és mentorom, Erdei László támogatása. Kutatásaim a 2011-ben elnyert posztdoktori OTKA pályázatom finanszírozásával valósulnak meg – tudtuk meg Ördögné Kolbert Zsuzsannától.

 

Rangos elismerés

Véleményem szerint a kutatás csúcspontja az eredmények és követeztetések cikk formájában való megírása és publikálásra való elfogadtatása, ami mögött rengeteg munka van, ezért a Scientia Amabilis Alapítvány díjazása valóban nívós elismerése a kutatómunkának. Ez az ösztöndíj a hazai tudósok körében való elismertsége miatt a jövőben általam megpályázni kívánt kutatási támogatások odaítélésénél is jelentőséggel bírhat – mondta el a kutató.

 

Kolbert Zsuzsanna a közeljövőben a posztdoktori OTKA-pályázata keretében tervezett kutatásait szeretné folytatni, valamint célja magas színvonalú cikkek publikálása a témában. Mindemellett doktoranduszhallgatóinak munkáját a továbbiakban is segíteni szeretné. – Bízom benne, hogy a jövőben is hasonló lelkesedéssel és kitartással tudom majd művelni ezt a „scientia amabilis”-t, azaz szeretetre méltó tudományt – összegzett a tanársegéd, aki korábban is számos elismerést tudhatott már magáénak, így például az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2006. évi pályázatán első, a Frank-Helianthus Alapítvány 2007. évi pályázatán harmadik, a Doktoranduszok Országos Szövetsége 2008. évi „Pro Patria et Scientia” pályázatán első díját. 2008-2009-ben Deák Ferenc-ösztöndíjas volt, 2011-ben elhozta az MNT X. Kongresszusának „Legjobb poszter díját” is.

 

Szalicilsavval „edzetten”

poor_peterPoór Péter 2011 óta dolgozik a Növénybiológiai Tanszéken egyetemi tanársegédként, illetve predoktorként, 2008-ban szerzett biológiatanári (SZTE TTIK) és hittantanári (SZHF, PPKE) diplomát, 2008 és 2011 között a Biológia Doktori Iskola hallgatója volt. A biotróf kórokozókkal szembeni növényi védőmechanizmusokat szabályozó szalicilsavval végzett vizsgálataiért kapta meg a Scientia Amabilis Alapítvány kutatói ösztöndíját.

 

– A szalicilsavról ismert, hogy különböző mikroorganizmusok hatására felhalmozódik a növényekben és kiváltja a patogénekkel szembeni védekezési mechanizmusokat – kezdte értelmezni kutatási területét a tanársegéd. – Az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszéken Tari Irma tanszékvezető egyetemi docens kutatócsoportjában és témavezetésével azt vizsgáljuk, hogy ezek a védekezési mechanizmusok (ozmotikus adaptáció, antioxidáns rendszerek aktiválódása, a hormonháztartás megváltozása) abiotikus, azaz nem élőlények által okozott stresszhatásokkal szemben hogyan nyújtanak védelmet. Bizonyítottuk, hogy a szalicilsavval előkezelt, „edzett” növények sokkal jobban bírják a magas sókoncentrációkat. A sóstressz, ami legjobban a szikes talajokon alakul ki hazánkban, komoly károkat okozhat olyan területeken, ahol a mezőgazdasági öntözővíz az optimumnál magasabb sókoncentrációt tartalmaz, így ezeknek a vizsgálatoknak a mezőgazdasági termelésben lehet nagy jelentősége – hangsúlyozta Poór Péter. A kutató az utóbbi időben a védekezés mellett azzal foglalkozik, hogy milyen körülmények között váltja ki a szalicilsav és a magas sókoncentrációk a növényi szövetek, sejtek halálát, mi ennek a fiziológiai, molekuláris biológiai háttere. A tanársegéd a jövőben szeretné tovább folytatni a szalicilsav szerepének vizsgálatát a programozott sejthalál folyamataiban, valamint doktori fokozatot szerezne és külföldi tapasztalatokra szeretne szert tenni.

 

Növények stressz alatt

Poór Péter azt is elmagyarázta, sóstresszről akkor beszélhetünk, ha egy környezeti tényező – esetünkben a növények gyökérzetébe lévő nátriumion-koncentráció – nagyobb, mint ami a növények optimális növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges. A környezeti tényezők szélsőséges értékei tehát megterhelik a növények anyagcseréjét, biomassza- és terméscsökkenést okoznak. – Kísérleteink rávilágítanak arra, hogy a sóstressz ezen hatását lehet a szalicilsavval történő előkezeléssel mérsékelni – tudtuk meg Poór Pétertől. Hozzáfűzte: a mezőgazdasági termelést az abiotikus stresszhatások drámaian meghatározzák, gondoljunk csak a tavalyi aszályos időszakra, vagy amikor a fagykár a gyümölcstermést viszi el. A növénybiológiai stresszkutatások tehát fontos gazdasági és tudományos érdeket képviselnek.

 

Megerősítés

A fiatal kutató arról is beszélt, a Scientia Amabilis Alapítvány ösztöndíja nagy elismerést jelent nemcsak számára, hanem az egész kutatócsoportnak és a Növénybiológiai Tanszéknek is. Mint fogalmazott: megerősíti és elismeri az itt folyó nemzetközi szintű kutatómunkát.

 

Poór Péter is eddigi pályafutása során már számos elismerésben részesült, többek között 2012-ben az SZTE Tehetségpont Predoktori SZTE Talent Ösztöndíját, 2011-ben SZTE Tehetséggondozó Doktorandusz Ösztöndíjat, szintén ebben az évben a Magyar Növénybiológiai Társaság Fiatal Növénybiológusok előadása második díjat tudhatta magáénak. 2010-ben az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány biológusoknak kiírt megmérettetésén a Biológia Doktori Iskola kategóriában harmadik díjat nyert, 2009-ben az MTA SZAB második díját érdemelte ki.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig