SZTE Info

epulo_klinikai_tomb_kiemelt

Modern képalkotó diagnosztikai eszközökkel gazdagodik az új klinikai tömb

Mintegy 560 millió forint értékben szerez korszerű eszközöket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A 265 ágyas új klinikai tömb építése megfelelő ütemben halad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban” elnevezésű projektről tartottak sajtóreggelivel egybekötött tájékoztatót július 9-én a Szegedi Tudományegyetemen. A program keretében uniós támogatással mintegy 12,325 milliárd forintból létesül új, modern klinikai központ Szegeden.

 

IMG_9196_szteTapasztó Sándor projektvezető közölte: májusban zárult az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikája képalkotó diagnosztikai berendezések vásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárása, melynek révén a korábban beszerzett legmodernebb panelműtők, műtéti eszközök és sebészeti vágók mellett tovább gazdagodik a korszerű betegellátást szolgáló világszínvonalú orvostechnikai műszerpark. Az egyetem körülbelül 560 millió forint összértékben kötött szerződést a nyertes Medirex Kft.-vel. A beszerzés részleteiről Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára beszélt, aki bemutatta az újonnan érkező műszereket, berendezéseket is.

 

A professzor fontosnak nevezte, hogy nemcsak modern épületek révén válhat még színvonalasabbá a szegedi egészségügy, de azok tartalommal is megtelnek, azaz valóban minden igényt kielégítő eszközpark áll az ott dolgozó szakemberek rendelkezésére. Megtudtuk: öt új, korszerű ultrahang-diagnosztikai berendezést szereznek be, melyek közül három kisméretű, hordozható eszköz. Egy további berendezést a sebészeti műtőben is használhatnak majd az orvosok, illetve érkezik egy úgynevezett echokardiográfiás diagnosztikai csúcskészülék is, mely 3D-s képalkotásra is alkalmas. Kimutatja például, milyen hatékonyan pumpál a szív, hogy működnek a szívbillentyűk.

 

– Az angiológiai, azaz az érbetegségekkel kapcsolatos területen lézer Doppler áramlásmérőhöz jutunk hozzá, mellyel megállapíthatjuk, mennyire aktív a szövetek keringése, milyen a vérrel való ellátottságuk. Ez a csúcseszköz tehát a mikrokeringés vizsgálatát teszi lehetővé. Vadonatúj készülékkel, szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezéssel bővül a szívkatéteres laboratóriumunk is. Két ilyen eszközzel rendelkezünk eddig, a 2009-es darabot magunkkal visszük az új helyre, a tízévest viszont lecseréljük a legmodernebb fejlesztésre. A klinikai központban összesen két katéteres laboratórium fog működni, valamint két elektrofiziológiai laboratórium is, melyek közül az egyiket vadonatújan, kompletten most szerezzük be. Itt a szív elektromos tevékenységének vizsgálatát végezzük. Korszerű kardiológiai invazív részlegünk hatékonyságát tovább fokozza, hogy az egyes egységek egymás mellé települnek – vázolta Forster Tamás. A professzor tovább sorolta a fejlesztéseket: a sebészetet mobil röntgenkészülékek segítik majd a műtőkben. A kamerával és TV-rendszerrel felszerelt két darab C-íves sebészeti képerősítő révén a műtét közbeni érfestés és röntgenvizsgálat is lehetővé válik például. A beavatkozások kockázatát pedig új műtéti navigációs rendszer csökkenti a jövőben. Úgy összegzett: az új klinikai épület korszerű orvostechnikai eszközeivel a 21. századi csúcsszínvonalat nyújtja mind a diagnosztikában, mind a betegellátásban.

 

IMG_9239_szteTapasztó Sándor ismertette, eddig hét orvostechnikai eszközbeszerzés zárult le sikeresen, s további öt van folyamatban, illetve előkészítés alatt. Ugyanígy most zajlik az informatikai beszerzés, a telefonrendszer kiépítése, valamint a projektmenedzsment előtt álló feladat a déli oldal külső ponyvaárnyékolásának megoldása. Az épület a Semmelweis utca felől egyébként már lassan végső állapotát mutatja, itt homlokzatépítési munkálatokat végeznek. Két héten belül új területre vonul át a kivitelező. Belül most egyebek között a padlóburkolás, a vizesblokkok csempézése, a tapétázás és a festés van terítéken. A szakemberek fentről lefelé haladnak, a harmadik emeletre már bútorokat is szállítanak. A 410 ágyas régebbi épület felújítása során elkészültek a kábelezési munkálatok, s helyére került az új légtechnikai berendezés is. Jelenleg az első emeleti intenzív osztály kiépítésén dolgoznak.

 

A projektvezető elárulta: a 12,325 milliárdos főösszeg 85 százalékára, 10,48 milliárd forintra kötött már szerződést a Szegedi Tudományegyetem. Önerő-támogatásra is sikeresen pályázott az universitas, az első két körben 268 millió forint segítséget kaptak, harmadik körben pedig 793 millió forint támogatást hagytak már jóvá az SZTE-nek.

 

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú "Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban" elnevezésű projektről Tapasztó Sándor projektvezetőt és Prof. Dr. Forster Tamást, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanárát Tráser László kérdezte.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.