SZTE Info

epulo_klinikai_tomb_kiemelt

Modern képalkotó diagnosztikai eszközökkel gazdagodik az új klinikai tömb

Mintegy 560 millió forint értékben szerez korszerű eszközöket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A 265 ágyas új klinikai tömb építése megfelelő ütemben halad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban” elnevezésű projektről tartottak sajtóreggelivel egybekötött tájékoztatót július 9-én a Szegedi Tudományegyetemen. A program keretében uniós támogatással mintegy 12,325 milliárd forintból létesül új, modern klinikai központ Szegeden.

 

IMG_9196_szteTapasztó Sándor projektvezető közölte: májusban zárult az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, 265 ágyas klinikája képalkotó diagnosztikai berendezések vásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárása, melynek révén a korábban beszerzett legmodernebb panelműtők, műtéti eszközök és sebészeti vágók mellett tovább gazdagodik a korszerű betegellátást szolgáló világszínvonalú orvostechnikai műszerpark. Az egyetem körülbelül 560 millió forint összértékben kötött szerződést a nyertes Medirex Kft.-vel. A beszerzés részleteiről Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára beszélt, aki bemutatta az újonnan érkező műszereket, berendezéseket is.

 

A professzor fontosnak nevezte, hogy nemcsak modern épületek révén válhat még színvonalasabbá a szegedi egészségügy, de azok tartalommal is megtelnek, azaz valóban minden igényt kielégítő eszközpark áll az ott dolgozó szakemberek rendelkezésére. Megtudtuk: öt új, korszerű ultrahang-diagnosztikai berendezést szereznek be, melyek közül három kisméretű, hordozható eszköz. Egy további berendezést a sebészeti műtőben is használhatnak majd az orvosok, illetve érkezik egy úgynevezett echokardiográfiás diagnosztikai csúcskészülék is, mely 3D-s képalkotásra is alkalmas. Kimutatja például, milyen hatékonyan pumpál a szív, hogy működnek a szívbillentyűk.

 

– Az angiológiai, azaz az érbetegségekkel kapcsolatos területen lézer Doppler áramlásmérőhöz jutunk hozzá, mellyel megállapíthatjuk, mennyire aktív a szövetek keringése, milyen a vérrel való ellátottságuk. Ez a csúcseszköz tehát a mikrokeringés vizsgálatát teszi lehetővé. Vadonatúj készülékkel, szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezéssel bővül a szívkatéteres laboratóriumunk is. Két ilyen eszközzel rendelkezünk eddig, a 2009-es darabot magunkkal visszük az új helyre, a tízévest viszont lecseréljük a legmodernebb fejlesztésre. A klinikai központban összesen két katéteres laboratórium fog működni, valamint két elektrofiziológiai laboratórium is, melyek közül az egyiket vadonatújan, kompletten most szerezzük be. Itt a szív elektromos tevékenységének vizsgálatát végezzük. Korszerű kardiológiai invazív részlegünk hatékonyságát tovább fokozza, hogy az egyes egységek egymás mellé települnek – vázolta Forster Tamás. A professzor tovább sorolta a fejlesztéseket: a sebészetet mobil röntgenkészülékek segítik majd a műtőkben. A kamerával és TV-rendszerrel felszerelt két darab C-íves sebészeti képerősítő révén a műtét közbeni érfestés és röntgenvizsgálat is lehetővé válik például. A beavatkozások kockázatát pedig új műtéti navigációs rendszer csökkenti a jövőben. Úgy összegzett: az új klinikai épület korszerű orvostechnikai eszközeivel a 21. századi csúcsszínvonalat nyújtja mind a diagnosztikában, mind a betegellátásban.

 

IMG_9239_szteTapasztó Sándor ismertette, eddig hét orvostechnikai eszközbeszerzés zárult le sikeresen, s további öt van folyamatban, illetve előkészítés alatt. Ugyanígy most zajlik az informatikai beszerzés, a telefonrendszer kiépítése, valamint a projektmenedzsment előtt álló feladat a déli oldal külső ponyvaárnyékolásának megoldása. Az épület a Semmelweis utca felől egyébként már lassan végső állapotát mutatja, itt homlokzatépítési munkálatokat végeznek. Két héten belül új területre vonul át a kivitelező. Belül most egyebek között a padlóburkolás, a vizesblokkok csempézése, a tapétázás és a festés van terítéken. A szakemberek fentről lefelé haladnak, a harmadik emeletre már bútorokat is szállítanak. A 410 ágyas régebbi épület felújítása során elkészültek a kábelezési munkálatok, s helyére került az új légtechnikai berendezés is. Jelenleg az első emeleti intenzív osztály kiépítésén dolgoznak.

 

A projektvezető elárulta: a 12,325 milliárdos főösszeg 85 százalékára, 10,48 milliárd forintra kötött már szerződést a Szegedi Tudományegyetem. Önerő-támogatásra is sikeresen pályázott az universitas, az első két körben 268 millió forint segítséget kaptak, harmadik körben pedig 793 millió forint támogatást hagytak már jóvá az SZTE-nek.

 

A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú "Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségügyi pólusban" elnevezésű projektről Tapasztó Sándor projektvezetőt és Prof. Dr. Forster Tamást, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanárát Tráser László kérdezte.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.